Μετάβαση του πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στην αμερικανική τεχνολογία
Η Βουλγαρία ξεκίνησε την κατασκευή της Μονάδας 7 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που αξιοποιεί τη μοναδική αμερικανική τεχνολογία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Nikolai Denkov, τονίζοντας την αρχική κρατική επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Βουλγαρία αγκαλιάζει την καινοτόμο τεχνολογία που προσφέρει η αμερικανική πυρηνική εταιρεία Westinghouse Electric, τοποθετούμενη ως πύλη εισόδου της Westinghouse στην αγορά της ΕΕ, όπως αναφέρει το Euraktiv Bulgaria.
Επί του παρόντος, μόνο δύο πυρηνικά εργοστάσια παγκοσμίως χρησιμοποιούν την τεχνολογία αιχμής AP1000 – ένα στην Κίνα και ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουκρανία έχει επίσης εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής.
“Η κρατική οντότητα που επιβλέπει το έργο θα λάβει 250 εκατομμύρια ευρώ για τις προσπάθειές της. Θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την κατασκευή της έβδομης μονάδας του σταθμού, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2033”, εξήγησε ο Denkov.
Πηγές που επικαλείται η Euraktiv Bulgaria, ωστόσο, θεωρούν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα για το έργο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.150 μεγαβάτ είναι υπερβολικά αισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ολοκλήρωση θα επεκταθεί πιθανότατα έως το 2035.
Επί του παρόντος, ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι κατά μήκος του Δούναβη βασίζεται σε δύο σοβιετικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το όραμα είναι η μετάβαση σε αμερικανικά και γαλλικά πυρηνικά καύσιμα στο μέλλον.
Ταυτόχρονα, η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκινά τις προετοιμασίες για την κατασκευή ενός όγδοου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι, που θα χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία AP1000. Το σχέδιο προβλέπει την ταυτόχρονη κατασκευή των δύο νέων μονάδων, με τη δεύτερη μονάδα να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών ετών μετά την πρώτη.
Ο πρωθυπουργός Denkov χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης ως μία από τις πιο κομβικές κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έχει εκφράσει επικρίσεις σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
“Όπως βλέπουμε, τα πυρηνικά εργοστάσια θα κατασκευαστούν όπως οι βουλγαρικοί αυτοκινητόδρομοι, δηλαδή στο σκοτάδι”, σχολίασε ο Ράντεφ.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice