(Μια ματιά στην γεωπολιτική δυναμική της αρχιτεκτονικής της νέας μετα-παγκοσμιοποίησης, η “Μέση Γη” και άλλες διευθετήσεις πριν την τελική αναμέτρηση στον νομισματικό πόλεμο)
Οι περισσότεροι περίμεναν την μεταφορά των γεωπολιτικών εντάσεων στην Κίτρινη Θάλασσα μετά την οποία κατάληξη της Ουκρανικής κρίσης, (που, με επισπευδουσα τις ΗΠΑ), ουσιαστικά έστειλε την Ρωσία στην γεωπολιτική σύνδεση των συμφερόντων της με της Κίνας. Αυτό έλεγε το “προφανές” που δεν λαμβάνει υπόψη ΟΛΕΣ τις παραμέτρους του γεωπολιτικού ντόμινο που μετασχηματίζει γρήγορα τον νέο κόσμο μ.Ν. (μετα νεοφιλελευθερισμόύ ver1.0). Δηλαδή μετά την κατάρρευση της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης το 2021 (και με την βούλα των G7 στην σύνοδο τους στην Κορνουάλη, ενόψει ενός “Πράσινου” νεοφιλελευθερισμόύ ver2.0)
Μια τέτοια “διευθέτηση” φαίνεται ότι επιχειρείται τώρα για τον έλεγχο της “Μέσης Γης”. Όχι αυτής του Τολκιν, αλλά μιας τεράστιας ζώνης πολυπληθών κρατών που βρίσκονται ανατολικά των Ευφράτη-Τιγρη, το ανατολικό σύνορο του “Πράσινου Καπιταλισμού” όπου κυριαρχεί ακόμα το δολάριο. Φτάνει μέχρι τα ανατολικά σύνορα της Ινδίας, εκεί όπου ξεκινάει η ζώνη της μη ισχύος, πλέον, του πράσινου χαρτονομίσματος. Καθόλου τυχαία λοιπόν η σειρά του ντόμινο των γεωπολιτικών εξελίξεων που πυροδοτήθηκαν από τις πολύνεκρες φοιτητικές διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές, που οδήγησαν στην πτώση της φιλοκινεζικης κυβέρνησης της χώρας και σε μεγάλη αστάθεια όλη την γύρω περιοχή (Νεπάλ, Μυανμαρ, Ινδία, Πακιστάν και Ιράν) και την δια αντιπροσώπων σύγκρουση Ισραηλ-Ιραν, που πυροδοτήθηκε πέρσι-σαν σήμερα, με μία σφαγή αμάχων σε ένα rave party στο Ισραήλ.
Επισπεύδων σε αυτή την διευθέτηση είναι ο Πούτιν και έχει ως στόχο την πρόσδεση στο άρμα του της Ινδίας, στρατηγικού αντιπάλου δέους της Κίνας. Και με τον θείο Σαμ, που αναμένεται να επέμβει δυναμικά με ένα Ανεξάρτητο Κουρδιστάν δυτικότερα, ανεξάρτητα από το αν θα είναι ημιπλανητάρχης ο Τραμπ ή η Χάρις στον Λευκό Οίκο μετά τον Νοέμβρη.
Στόχος του “παιγνίου”: Ο έλεγχος της Αφρικής και δευτερευόντως και της Ν. Αμερικής ως χώροι επέκτασης της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας επί του “Δρόμου του Μεταξιού”.
Υπάρχει και προϊστορία όμως για όλα αυτά.
Από την μία οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί της Ινδίας με την τότε Σοβιετική Ένωση, από την εποχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Διατηρείται μέχρι σήμερα με την Ινδία τον καλύτερο πελάτη των ρωσικών οπλικών συστημάτων για να μπορεί να διατηρεί τις ισορροπίες με το εξοπλισμένο από τις ΗΠΑ επίσης πυρηνικό Πακιστάν.
Από την άλλη το κενό που αφήνει η εγκατάλειψη/ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με αναπάντητο το ερώτημα που αφορά ένα δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου που διαπερνά όλο το Αφγανιστάν (αποτυπώνεται στον χάρτη) και διασυνδέεται με τους αγωγούς Ιραν-Αγια Πετρούπολη μέσω του Καύκασου.
Αυτός ο αγωγός μέσω του Αφγανιστάν θα μεταφέρει τελικά ρωσικό αέριο προς την Ινδία ή Ιρανικό αέριο προς την Κίνα με ακριβώς την αντίθετη ροή;;
Γνωστά όμως όλα αυτά στα think tanks και τα λόμπι της Ουάσινγκτον, που με μεγάλο ρεαλισμό (!) αποφάσισαν από το 18 την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν (και όλης της Κεντρικής Ασίας) στον έλεγχο της Μέκκας του Κόκκινου Καπιταλισμού. Θα χυθούν βέβαια πολλά ακόμα δάκρυα προπαγάνδας αλλά χωρίς σοβαρά αποτελέσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο. Για να περιοριστούν πλέον οι ΗΠΑ στην Ζώνη του “Πράσινου Καπιταλισμού”, που ξεκινάει από την Δυτική όχθη των Ευφράτη και Τίγρη, φτάνει στις Δυτικές ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάπου θα οριοθετείται και στην Αφρική για τον έλεγχο των πρώτων υλών της.
Η έκβαση στο κατά που θα γύρει τελικά η Ινδία καθορίστηκε όμως από την αντίδραση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Πουτιν στο Παλαιστινιακό (via Χαμάς, Ιράν και Ερντογάν), που θέλει να διατηρήσει μόνο τα κεκτημένα κέρδη από την ενεργειακή αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και εκεί “χτύπησε” για να ακυρώσει τον Ενεργειακό Δρόμο Ινδιας- Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ- Ελλάδας, που διασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια και στην Ινδία και την Ευρώπη. Ακολούθησε το Μπαγκλαντές και έπεται η συνέχεια στην κόντρα των σκληροπυρηνικών του Ισραήλ με τους ομόσταυλους τους στην Τεχεράνη.
Άγνωστο πόσο θα κρατηθεί ο Ερντογαν (άρα και ο Κούλης) στην θέση του μετά από αυτή την νέα φάση του νομισματικού πολέμου, αφού ο ρόλος της Τουρκίας στην νέα αυτή αρχιτεκτονική της διπολικής μετα-παγκοσμιοποίησης δεν του επιτρέπει τα παιχνίδια που σχεδίαζε με τις πλάτες Χιλαρυ και Τραμπ και σε αυτήν την περιοχή, μέχρι την Κίνα. Αν κινηθεί τελικά προς την Κίνα, ένα Ανεξάρτητο Κουρδισταν είναι πιθανό, και μάλιστα με εξαιρετικά ισχυρό λόμπυ υποστηρικτών στην Αμερικανική Γερουσία να πιέζει για το “γρήγορα τώρα”. Η πιθανή σύγκρουση δε της Ρωσίας μέσω του συμμαχικού του Ερντογάν Πακιστάν με την Ινδία, πάλι τον βάζει σε δύο βάρκες. Μπέρδεμα ο κουμπάρος.
Έτσι, μετά από όλα αυτά, το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε μετά την πτώση του “τοίχους” της Καμπούλ και εδραιώθηκε με το Ουκρανικό, θα είναι ο Έλεγχος αυτής της “Μέσης Γης” με πιθανή αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ινδία και το εύθραυστα Πακιστάν και με την θερμή σύγκρουση (χωρίς αντιπροσώπους) Ιραν-ΗΠΑ. Όρος ελέγχου και ενός άλλου πόλου που θέλει να αναπτυχθεί, του Παναραβικού, που αντιμάχεται την διείσδυση και της Ινδίας και της Κίνας στην Αφρική.
Είναι φυσικά κρίσιμο για όλα αυτά και το χωρίς σύνορα διαδίκτυο και οι τεχνολογίες πάνω του για τον έλεγχο του κόσμου δια των big data και του ψηφιακού χρήματος. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο σεντόνι.
Έτσι, μέχρι την τελική σύγκρουση στα νερά της Νότιας Κίνας, αυτή αναβάλλεται μέχρι να οργανωθούν σχετικά και οι δυο αντίπαλοι (για να συμβιβαστούν μάλλον κατάλληλα). Κερδίζουν τον χρόνο που τους λείπει μέχρι να καταλαγιάσουν πριν οι αναταραχές αυτών των διευθετήσεων των περιοχών ισχύος νομισμάτων στον νομισματικό πόλεμο, με τα νεα ψηφιακά νομίσματα ακόμη σε εξέλιξη.
Χρειάζεται κάποιο χρόνο για να φτιαχτούν τα ψηφιακά δολάρια ιδιωτικής κοπής της Blackrock (ή της οικογένειας Τραμπ αντ’ αυτών) για να ανταγωνιστούν τα Unit που ετοιμάζει ο Πούτιν στην Σύνοδο των BRICS+ στο Καζάν στις 14 του φετινού Οκτωβρίου (στο σχόλιο #1 η ανταπόκριση και από αυτό το καυτό μέτωπο του πολέμου).
Μένει να ρωτήσω, κατά τα ειωθότα, τι δεν κατάλαβες στο παρόν στάδιο του γεωπολιτικού παιγνίου σε εξέλιξη, που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με θρησκείες, συγκρούσεις πολιτισμων κλπ χαζά που ανακαλύφτηκαν τον προηγούμενο αιώνα για να δικαιολογούν τις τότε συγκρούσεις.
Δηλαδή στον Παγκόσμιο Νομισματικό Πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς;;
ΕΔΩ.