Διαφημίσεις

Το 1905, η ανακάλυψη μουμιοποιημένων μπαμπουίνων στην Αίγυπτο πυροδότησε περισσότερο από έναν αιώνα εικασίες σχετικά με την προέλευσή τους. Τώρα, μετά από 118 χρόνια, μια πρωτοποριακή μελέτη δίνει απαντήσεις στα μυστήρια που τους περιβάλλουν.

Οι μουμιοποιημένοι μπαμπουίνοι, που χρονολογούνται από το 800-540 π.Χ., βρέθηκαν στο Gabbanat el-Qurud, γνωστό ως η «Κοιλάδα των Πιθήκων». Ωστόσο, το hamadryas baboons, Το εν λόγω είδος δεν είναι εγγενές στην Αίγυπτο, αλλά μάλλον στο Κέρας της Αφρικής και στη νοτιοδυτική περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου.

Αυτοί οι μπαμπουίνοι είχαν πολιτιστική σημασία για τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι τους μουμιοποίησαν και τους πρόσφεραν ως αναθηματικά αναμνηστικά για να τιμήσουν τον Θωθ, τον θεό της μάθησης και της σοφίας, που αντιπροσωπευόταν από έναν μπαμπουίνο hamadryas. Πώς όμως κατέληξαν αυτοί οι μπαμπουίνοι στην Αίγυπτο;

Το 2020, οι ερευνητές εντόπισαν τη γενέτειρά του στο Κέρας της Αφρικής. Τώρα, μια νέα μελέτη όχι μόνο βελτίωσε περαιτέρω αυτή τη θέση, αλλά πραγματοποίησε επίσης την πρώτη επιτυχημένη ανάλυση του αρχαίου DNA από μουμιοποιημένα πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου.

Η καινοτόμος γενετική ανάλυση περιελάμβανε τη μελέτη των μιτοχονδριακών γονιδιωμάτων των μουμιοποιημένων μπαμπουίνων και τη σύγκρισή τους με τους σύγχρονους μπαμπουίνους. Εξάγοντας DNA από δείγμα μουσείου, οι επιστήμονες εντόπισαν τον τόπο προέλευσης των πιθήκων σε περιοχή γύρω από την Ερυθραίαπιθανώς κοντά στο θρυλικό λιμάνι Adulis.

Ο Adulis, γνωστός στα αρχαία κείμενα ως τόπος εμπορίου ειδών πολυτελείας και ζώων, φαινόταν πιθανός υποψήφιος για την αναχώρηση των μπαμπουίνων στην Αίγυπτο. Ωστόσο, προέκυψε μια ασυμφωνία, καθώς ο Adulis άκμασε πολύ αφότου διατηρήθηκαν οι μούμιες των μπαμπουίνων, εξηγεί το IFLScience.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν ένα άλλο λιμάνι, το Punt, που συχνά συνδέεται με την προέλευση των μπαμπουίνων και από το οποίο η Αίγυπτος εισήγαγε αγαθά μέχρι την πρώτη χιλιετία π.Χ.

Η ακριβής τοποθεσία του Punt ήταν ένα ιστορικό μυστήριο. Η νέα μελέτη προτείνει ότι Ο Punt και ο Adulis είναι στην πραγματικότητα το ίδιο μέρος, αναφέρεται με διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικές εποχές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό eLife.

«Οι αιγυπτιολόγοι αναρωτιούνται από καιρό για το Punt, καθώς το βλέπουν ως τοποθεσία στα πρώτα παγκόσμια θαλάσσια δίκτυα εμπορίου και αφετηρία για την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Το δείγμα που μελετήσαμε ταιριάζει χρονολογικά στις τελευταίες γνωστές αποστολές στο Punt. Γεωγραφικά, ωστόσο, ταιριάζει στο Adulis, ένα μέρος που, αιώνες αργότερα, ήταν γνωστό ως τόπος εμπορίου, και για πρωτεύοντα θηλαστικά», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, Gisela Kopp.

Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μούμιες μπαμπουίνων είναι συνδέεται με τους εμπορικούς δρόμους και τις πολιτιστικές πρακτικές της αρχαίας Αιγύπτου. Αν και το μυστήριο της προέλευσής του μπορεί να λυθεί, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πραγματικό του νόημα.

kipos.firenews



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Λύθηκε το μυστήριο των αιγυπτιακών μούμιων μπαμπουίνων μετά από 118 χρόνια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek