Διαφημίσεις

Οι κολυμβητές και οι σέρφερ του Κέιπ Τάουν κάποτε χαίρονταν να παίζουν με τις φώκιες. Τώρα τρέχουν να σωθούν.
Λυσσασμένες φώκιες επιτίθενται και δαγκώνουν ανθρώπους στη Νότια Αφρική στην πρώτη γνωστή επιδημία του ιού σε θαλάσσια θηλαστικά.

Μέχρι στιγμής, έντεκα φώκιες του Ακρωτηρίου (Arctocephalus pusillus) είδος ενδημικό της χώρας, έχουν βρεθεί θετικές στη λύσσα, την πλέον θανατηφόρο γνωστή ασθένεια, η οποία σχεδόν πάντα σκοτώνει τα θύματά της αν δεν χορηγηθεί εγκαίρως αντιλυσσικός ορός.

Ο ιός προσβάλλει το νευρικό σύστημα και προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου, επιθετική συμπεριφορά, σιελόρροια και φόβο για το νερό.

Οι φώκιες συνήθως παίζουν με τους λουόμενους και τους σέρφερ, πρόσφατα όμως άρχισαν να γίνονται επιθετικές.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα λύσσας σε φώκια, κι αυτό στη Νορβηγία το 1980, οι νοτιοαφρικανικές αρχές άργησαν να αντιληφθούν την επιδημία.

Θορυβήθηκαν όμως στις αρχές του έτους, όταν μια φώκια δάγκωσε τουλάχιστον τρεις σέρφερ σε διάστημα λίγων λεπτών στην παραλία του Μούζενμπεργκ, 19 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν.

«Μια μικρή φώκια άρχισε να με πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα» είπε ένα από τα θύματα σε βίντεο που αναρτήθηκε τον Μάιο στο Facebook. «Γραπώθηκε από την πλάτη μου, με δάγκωσε και άνοιξε τρύπα στη στολή και μετά με δάγκωσε στον πισινό».

Η φώκια πιάστηκε στη συνέχεια στη σανίδα του σερφ και άρχισε να τη δαγκώνει. «Τελικά την άφησε, συνέχιζε όμως να έρχεται κατά πάνω μου» είπε ο σέρφερ.

Περίπου την ίδια περίοδο, μια άλλη φώκια εντοπίστηκε να κολυμπά με αίμα στο ρύγχος, πιθανώς ως αποτέλεσμα επίθεσης από άλλη φώκια, ανέφερε ο Guardian.

Οι αρχές αποφάσισαν τότε να θανατώσουν τέσσερα ζώα, από τα οποία τα τρία βρέθηκαν θετικά σε λύσσα, ανέφερε το CNN.

«Πιστεύουμε ότι αρκετοί άνθρωποι δαγκώθηκαν από λυσσασμένες φώκιες, ευτυχώς όμως κανείς δεν έχει προσβληθεί μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Γκρεγκ Έλεφσε, υπεύθυνος για τις παραλίες του Κέιπ Τάουν.

Δεν διευκρίνισε αν στα θύματα χορηγήθηκε αντιλυσσικός ορός, ο οποίος αποτρέπει την εκδήλωση της ασθένειας αν ληφθεί εντός της περιόδου επώασης, η οποία διαρκεί συνήθως έναν με δύο μήνες.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η λύσσα εξαπλώνεται σε πληθυσμό θαλάσσιων θηλαστικών και αυτό μας ανησυχεί» είπε ο Έλεφσε στο CNN.

Παλαιότερα οι κολυμβητές και οι σέρφερ χαίρονταν να βλέπουν τις φώκιες και να παίζουν μαζί τους, δήλωσε ο Έλεφσε στον Guardian.

«Τώρα όμως όλοι κάνουν κουπί για να απομακρυνθούν όσο ταχύτερα μπορούν».

tanea.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek