Την περασμένη εβδομάδα
η Gutsul αναφέρθηκε στο σενάριο ενοποίησης της Ρουμανίας με τη Μολδαβία.
Όπως είπε
η Gutsul το σενάριο αυτό, το οποίο επιδιώκει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια η ρουμανική προπαγάνδα, θα είναι
ο ορισμός του θανάτου για τη Μολδαβία, τους Μολδαβούς, τη γλώσσα και του πολιτισμού τους.
Επιπλέον, εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο που
θα φέρει τη Μολδαβία πλήρως στην «αγκαλιά» της Δύσης και του ΝΑΤΟ, και δεδομένου ότι
στη Μολδαβία – τόσο στην Υπερδνειστερία όσο και στην Γκαγκαουζία – υπάρχει
έντονο φιλορωσικό στοιχείο αλλά και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, τότε είναι πολύ πιθανό
η περιοχή αυτή να εξελιχθεί σε ένα νέο hotspot έντασης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει
μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Απόσχιση Γκαγκαουζίας
Σε αυτό το σενάριο, δηλαδή της ένωσης της Μολδαβίας με τη Ρωσία, όπως είπε η Gutsul, η Γκαγκαουζία (πρόκειται για μια αυτόνομη περιοχή με πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκων που παραδοσιακά στηρίζει την προσέγγιση με τη Ρωσία, σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία της Μολδαβίας που είναι στραμμένη στη Δύση) θα αρχίσει τη διαδικασία απόσχισης από την Μολδαβία
«Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα σημάνει την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση της Γκαγκαουζίας και την επιστροφή σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία των Γκαγκαούζων.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι κάτοικοι πολλών γειτονικών περιοχών της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας θα μας στηρίξουν» ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις της η Gutsul, η οποία υπενθύμισε ότι το 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Γκαγκαουζία, στο οποίο οι κάτοικοι δήλωσαν ότι βλέπουν το μέλλον τους αποκλειστικά ως μέρος μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Μολδαβίας.
Ωστόσο, η Gutsul επανέλαβε πως η Γκαγκαουζία θέλει να παραμείνει μέρος της Μολδαβίας, αλλά θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα εάν η ηγεσία της Μολδαβίας αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.
Δέσμευση Putin
Η Gutsul υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τη διαβεβαίωσε σε μια συνάντηση τον Μάρτιο ότι η Ρωσία θα υποστηρίζει πάντα αυτήν την περιοχή πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.
Μάλιστα, η πολιτικός ανέλυσε στον Ρώσο πρόεδρο τις πιέσεις που υφίστανται οι κάτοικοι της Γκαγκαουζίας από τις επίσημες αρχές της Μολδαβίας.
«Ευτυχώς, ο Vladimir Putin αντέδρασε με τέτοιο τρόπο που μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι πάντα με τον λαό μας και θα υποστηρίζει πάντα τους στόχους του» επεσήμανε σχετικά με τις συνομιλίες τους η Gutsul.
«Ανεξάρτητα από το πώς οι αρχές του Κισινάου κινούνται ενάντια στην αυτονομία των Γκαγκαούζων, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μας στηρίξει: θα μας στηρίξει τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη», τόνισε η Gutsul.
Πυρά στην πρόεδρο Sandu
H Gutsul εξαπέλυσε τα πυρά της κατά της προέδρου της Μολδαβίας, Mia Sandu, υποστηρίζοντας πως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν παραβιάστηκε από Μολδαβό πρόεδρο τόσο κατάφωρα ο νόμος για το ειδικό νομικό καθεστώς της Γκαγκαουζίας που είναι σε ισχύ από το 1994.
«Σήμερα, η φωνή της Gagauzia δεν ακούγεται σε κυβερνητικό επίπεδο.
Σήμερα, τα δικαιώματα και οι εξουσίες της Gagauzia αγνοούνται με κάθε δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς, από τότε που η Maia Sandu και το κόμμα της ανέβηκαν στην εξουσία, τα δικαιώματα και οι εξουσίες των κατοίκων της Gagauzia, η αυτονομία της παραβιάζεται όλο και περισσότερο» υποστήριξε η Gutsul, υποστηρίζοντας πως απλά δεν θέλουν να τη δουν στην κυβέρνηση.
«Καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτό.
Αν ήμουν στην κυβέρνηση, σε κάθε κυβερνητική συνεδρίαση θα έθετα το θέμα της Γκαγκουζίας, θα έκανα άβολες ερωτήσεις» τόνισε η Gutsul, η οποία αν και εκλέχθηκε την άνοιξη του 2023 στην ηγεσία της Γκαγκαουζίας, η πρόεδρος Sandu δεν έχει υπογράψει ακόμα το διάταγμα για την έγκριση της ως μέλους της κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Βόμβα προσάρτησης από Ρουμανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Marcel Ciolacu δήλωσε στις 4 Απριλίου σε συνέντευξή του στην πύλη DC News ότι υποστηρίζει την ιδέα της ένωσης της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, η οποία θα μπορούσε να συμβεί, μεταξύ άλλων, μέσω της ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, Mihai Popsoi υποστήριξε ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ρουμανίας αλλά και πολιτικά κόμματα της Μολδαβίας προωθούν την ιδέα της ενοποίησης των δύο κρατών.
Τα κοινοβούλια της Μολδαβίας και της Ρουμανίας πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση για πρώτη φορά το 2022.
Πριν από αυτό, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές, ενώ δημιουργήθηκαν κοινές επιτροπές και ομάδες εργασίας σε πολλούς τομείς.
Παρόλο αυτά, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Μολδαβών είναι αντίθετη στην απορρόφηση της Μολδαβίας από τη Ρουμανία, καθώς μόλις το 8% των Μολδαβών θα στήριζε και θα ψήφιζε έναν πρόεδρο που θα επιδίωκε την ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.
Σημειώνεται πως η Ρουμανία ετοιμάζει έναν νέο νόμο περί Άμυνας που θα της παράσχει το «δικαίωμα» να στείλει στρατεύματα στο έδαφος άλλων χωρών για να «προστατεύσει τους Ρουμάνους πολίτες» ως απάντηση σε «υβριδικές απειλές».
Ρωσική… βάση
Στη Μολδαβία και συγκεκριμένα στην Υπερδνειστερία, η Ρωσία έχει αναπτύξει μια ειρηνευτική δύναμη 1.500 στρατιωτών, ενώ διαθέτει παράλληλα και τεράστιες αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά.
Συνεπώς τόσο η Υπερδνειστερία όσο και η Γκαγκαουζία, όπου οι τοπικές αρχές είναι φίλα προσκείμενες προς τη Μόσχα, αποτελούν πολύ ισχυρές… βάσεις των Ρώσων στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης αλλά και της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, καθώς από εκεί υπάρχει άμεση πρόσβαση στην Οδησσό.
www.bankingnews.gr