Δεν είναι απλώς μια κρίση στα σύνορα, είναι μια μεγάλη πολιτική κρίση που απειλεί τη σταθερότητα και τους θεσμούς σε μια υπερδύναμη σε παρακμή
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση για τα σύνορα στις ΗΠΑ με τις νότιες πολιτείες να αυτονομούνται πλήρως και να σταματούν κάθε επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο και τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
Στην επιφάνεια αναδύονται με ορμή αποσχιστικές τάσεις, που θυμίζουν την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου ενώ ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott καταλογίζει στον Biden προφανές έλλειμμα ηγεσίας.
Σε μια δήλωση που εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου, υποστηριζόμενη από άλλους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, ο Abbott λέει, στην πρώτη γραμμή, ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έσπασε τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των πολιτειών».
«Οι ΗΠΑ έσπασαν τη συμφωνία με τις Νότιες Πολιτείες»
Αυτή η διατύπωση είναι παρόμοια με εκείνη της περίφημης πρώτης γραμμής του διατάγματος του Τέξας που ήταν μέρος των Πράξεων Απόσχισης του 1861 που εγκρίθηκαν από τις 13 Συνομοσπονδιακές Πολιτείες την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος.
Το διάταγμα του Τέξας του 1861 η πρώτη γραμμή αναφέρει τα εξής:
«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση απέτυχε να επιτύχει τους σκοπούς της συμφωνίας ένωσης μεταξύ αυτών των πολιτειών παρέχοντας προστασία είτε στα πρόσωπα του λαού μας στα σύνορα είτε στην περιουσία των πολιτών μας».
Η ιδέα ότι ο κυβερνήτης του Τέξας θα μπορούσε να επικαλείται την ίδια «συμπαγή» νομική θεωρία που δικαιολογούσε την απόσχιση πριν από 163 χρόνια έχει προκαλέσει ανησυχία στον Λευκό Οίκο, παρατηρεί ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής Uriel Araujo.
Abbott σε Biden: Εσύ δεν είσαι ηγέτης, ηγέτης είναι ο Putin
«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι περνούν τα σύνορα των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών από το μεξικάνικο έδαφος.
Για να μην συμβεί αυτό, ο Biden θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, που είναι σχετικά με την τρέχουσα χρονική περίοδο και να μην παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin.
«Ο Biden θα πρέπει να μάθει από τον Putin πώς να εργάζεται για τα εθνικά συμφέροντα».
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Greg Abbott καταλογίζοντας στον Αμερικανό πρόεδρο την παντελή έλλειψη συμπάθειες προς τις αρχές του Τέξας για αυτό το καυτό ζήτημα.
Ο Abbott πιστεύει ότι δεν πρέπει να αποφασίζεται από τους ηγέτες μεμονωμένων πολιτειών αλλά από την προεδρική διοίκηση, οι πολιτικές της οποίας, κατά τη γνώμη του, οδήγησαν στην επιδείνωση της κρίσης.
Μάλιστα κάλεσε τους τοπικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Νέας Υόρκης Eric Adams, να εργαστούν από κοινού για να πιέσουν τον Biden να δώσει προτεραιότητα στην παράνομη μετανάστευση.
Αλλά τι συμβαίνει στις ΗΠΑ;
«Υπάρχει μια συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση που κλιμακώνεται στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ εδώ και καιρό.
Υπάρχει μια σχετική κρίση ναρκωτικών και καρτέλ, τέτοιας έκτασης που κορυφαίοι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν φτάσει στο σημείο να μιλάνε για αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Μεξικό για να πολεμήσουν τα εν λόγω καρτέλ ναρκωτικών», σημειώνει ο Araujo.
Όσον αφορά το πρόβλημα των συνόρων, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του, εν μέσω διαμάχης δικαιοδοσίας, ο Abbott μπλόκαρε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ στην περιοχή Eagle Pass, την οποία περιέφραξε με συρματοπλέγματα.
Ο Abbott υποστηρίζει ότι «η συνταγματική εξουσία του Τέξας έχει κάθε να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον εαυτό της».
Στην πραγματικότητα, επισημαίνει, είναι ο υπέρτατος νόμος της πολιτείας και υπερισχύει οποιουδήποτε ομοσπονδιακού νόμου.
Η κρίση συνεχίζεται από τις 10 Ιανουαρίου, με σχετικά μικρή απήχηση στα κύρια ΜΜΕ, κάτι που είναι αρκετά περίεργο.
Τελικά δεν είναι απλώς μια κρίση στα σύνορα. Πρόκειται μάλλον μια μεγάλη πολιτική κρίση που απειλεί τη σταθερότητα και τους θεσμούς σε μια υπερδύναμη σε παρακμή.
Αυτή η εξέλιξη, αν και δραματική, απέχει πολύ από το να είναι κάτι εντελώς απρόβλεπτο – και σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι, λαμβανομένων υπόψη των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, του αριθμού των πολέμων στους οποίους που η Ουάσινγκτον έχει εμπλακεί διεθνώς και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι από το 2016 οι ΗΠΑ η εκλογική νομιμότητα αμφισβητείται όλο και περισσότερο.
Βαλκανοποίηση των ΗΠΑ
Ο πολιτικός επιστήμονας Igor Panarin έχει υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «αποσυντεθούν» ως ένα ενοποιημένο έθνος-κράτος σπάζοντας σε έξι δημοκρατίες. Είχε κάνει λόγο για ένα σενάριο βαλκανοποίησης των ΗΠΑ.
Ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, αλλά οι ΗΠΑ είναι σίγουρα λιγότερο ενωμένες ως έθνος μέχρι τώρα – κατάσταση που θα πρέπει να αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί.
Το 2017, ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας Kelth Mines είπε στο περιοδικό The New Yorker ότι υπάρχει «60% πιθανότητα εμφυλίου πολέμου» στις ΗΠΑ «κατά τα επόμενα 10 με 15 χρόνια», λόγω «εθνικής πόλωσης» και «αποδυναμωμένων θεσμών», μεταξύ άλλων.
Το 2016 οι Δημοκρατικοί είχαν αμφισβητήσει την εκλογική νίκη του Donald Trump κάνοντας λόγο για ρωσική παρέμβαση.
Το 2020 τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με τις πρωτοφανείς εκλογικές ατασθαλίες, προκειμένου να εκλεγεί ο Biden.
Η ορκωμοσία του ίδιου του νυν προέδρου, τον Ιανουάριο του 2021, στην πραγματικότητα δεν ήταν απαλλαγμένη από ανησυχίες για πραξικόπημα ή μεγάλη πολιτική κρίση.
Το Πεντάγωνο έθεσε σε συναγερμό τουλάχιστον 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς να υποστηρίξουν την ορκωμοσία του Joe Biden, ενώ η Ουάσιγκτον παρέμενε σε επιφυλακή.
Η εξέγερση υπέρ του Trump της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο την ίδια χρονιά θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως απόπειρα πραξικοπήματος, έχοντας θέσει πραγματικό θανάσιμο κίνδυνο για τα κορυφαία μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 170 αστυνομικοί.
Οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των Oath Keepers, Proud Boys και μελών της πολιτοφυλακής του Three-Percenter, που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.
Στόχος τους ήταν να αποτρέψουν μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ από την καταμέτρηση των ψήφων του Εκλογικού Σώματος, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, για να πιστοποιηθεί και να επισημοποιηθεί η νίκη του Biden.
Έτσι, οι εισβολείς, ενεργώντας με την πεποίθηση ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί από το Δημοκρατικό Κόμμα (πεποίθηση που συμμερίζεται και ο ίδιος ο Trump), ήλπιζαν να ανατρέψουν τελικά τις εν λόγω εκλογές – χωρίς αποτέλεσμα.
Είχε δίκιο ο Trump
Άρθρο του περιοδικού Time το 2021 απέδιδε δίκιο στον Donald Trump.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επίσης περιέργως δεν πήρε την έκταση που του αναλογούσε, υποστήριζε ότι ο Trump είχε δίκιο ενώ «υπήρχε μια συνωμοσία που εκτυλισσόταν στα παρασκήνια για να σταματήσει μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που περιλαμβάνει «μια άτυπη συμμαχία μεταξύ αριστερών ακτιβιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών».
Αυτή η συμμαχία επισημοποιήθηκε σε μια «κοινή δήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του AFL-CIO» (το τελευταίο είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων του κράτους).
Αυτές οι «σκιώδεις εκστρατείες» περιλάμβαναν «κάθε πτυχή των εκλογών»: Έβαλαν τις πολιτείες να αλλάξουν τα εκλογικά συστήματα και τους νόμους και βοήθησαν να εξασφαλιστούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Απέρριψαν τις αγωγές ψηφοφόρων, στρατολόγησαν ορδές εργαζομένων στις κάλπες και σχεδόν ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου για πρώτη φορά».
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα ψήφισε μέσω ταχυδρομείου το 2020, ουσιαστικά μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι άνθρωποι».
Λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη ένα τόσο περίεργο πλαίσιο, δεν είναι περίεργο ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 το 1/3 των Αμερικανών εξακολουθούσε να έχει αμφιβολίες για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.
Αποσχιστικές τάσεις
Όσον αφορά στην αντιπαράθεση στα σύνορα του Τέξας με την Ουάσιγκτον, η Human Rights Watch προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των εντάσεων «πιθανώς να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα».
Μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών από τη Βιρτζίνια, με εθνικιστές (υποτίθεται ένοπλους) διαδηλωτές που αυτοαποκαλούνται «Στρατός του Θεού» κινήθηκε προς τα σύνορα, για να υποστηρίξει τις αρχές του Τέξας.
Τουλάχιστον 25 Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες (δηλαδή, κάθε πολιτεία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων) έχουν υπογράψει μια επιστολή για την υποστήριξη της εξέγερσης του Τέξας – παρεμπιπτόντως, αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ των 50 πολιτειών που αποτελούν τις ΗΠΑ.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis με τη σειρά του έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα του Τέξας, για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις ασφαλείας εκεί και «για να βοηθήσει το Τέξας να οχυρώσει αυτά τα σύνορα», σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Επιπλέον, οι αυτονομιστικές τάσεις αυξάνονται, με το (μικρό ακόμη) αποσχιστικό κίνημα να ισχυρίζεται ότι το «Texit» πλησιάζει όλο και περισσότερο.
Μέχρι σήμερα, οι Αμερικανοί πρόεδροι αυτοαποκαλούνται «ηγέτες του ελεύθερου κόσμου», ενώ η Ουάσιγκτον περιγράφεται συνήθως ως «παγκόσμιος αστυνομικός».
Σύμφωνα με τον Araujo καλό θα ήταν για τις ΗΠΑ να εστιάζονταν στην επίλυση των δικών τους εσωτερικών συγκρούσεων, που απειλούν την ίδια την ενότητά τους.
www.bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice