Η διμερής συνεννόηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας άνοιξε το δρόμο για την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του φόρουμ APEC στο Σαν Φρανσίσκο, όπως ανέφεραν αξιόπιστες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης την Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λεπτότερες λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας εξακολουθούν να εξετάζονται προσεκτικά.
Την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξένησε στον Λευκό Οίκο τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη η κινεζική κυβέρνηση να εμπλακεί με υπεύθυνο τρόπο στη “διαχείριση” των διμερών τους σχέσεων και να συνεργαστούν για τη συλλογική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Αυτές οι δύο τρομερές παγκόσμιες δυνάμεις, εγκλωβισμένες σε έντονο ανταγωνισμό που έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμείωτος, αντιμετωπίζουν την επιτακτική ανάγκη “υπεύθυνης διαχείρισης της ανταγωνιστικής τους σχέσης” και διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας. Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε στον επισκέπτη υπουργό Εξωτερικών, όπως κοινοποιήθηκε σε δελτίο Τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των ΗΠΑ και της Κίνας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Οι ΗΠΑ παροτρύνουν ιδιαίτερα το Πεκίνο να διαδραματίσει έναν “πιο εποικοδομητικό ρόλο” στην αξιοποίηση της σχέσης του με την Τεχεράνη για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Σε μια σπάνια επίσημη επίσκεψη, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών παρέτεινε την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας την πρώτη του τέτοια επίσκεψη από το 2018. Αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζουν να αποτελούν μέρος μιας σειράς δεσμεύσεων με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην πολύπλοκη σχέση ΗΠΑ-Κίνας και τον εντοπισμό τομέων κοινού εδάφους.
Η συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Γουάνγκ Γι ήταν ένα σχολαστικά σχεδιασμένο γεγονός, που διεξήχθη μακριά από την παρουσία καμερών και δημοσιογράφων. Συνολικά, οι συζητήσεις τους διήρκεσαν περίπου δέκα ώρες, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι συζητήσεις με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Οι συνομιλίες περιγράφηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους ως “ειλικρινείς” και “σε βάθος”.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε εκφράσει σταθερά την επιθυμία του για μια συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του πριν από το τέλος του έτους. Η τελευταία τους κατ’ ιδίαν συνάντηση έγινε πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο του 2022.
Σε δημόσια δήλωσή του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη σταθεροποίηση της διμερούς σχέσης και την καθοδήγησή της από τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις προς μια “υγιή, σταθερή και διαρκή ανάπτυξη”.
Παρά αυτές τις διπλωματικές δεσμεύσεις και τους διαλόγους, η αμοιβαία δυσπιστία και ο ανταγωνισμός για επιρροή, τόσο στην Ασία όσο και πέραν αυτής, παραμένουν καθοριστικά χαρακτηριστικά αυτής της σχέσης.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα φέτος προκάλεσε αίσθηση στο Πεκίνο χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο ομόλογό του “δικτάτορα”, είναι διαφανής ως προς την πρόθεσή του να εμπλακεί σε έναν πολύπλευρο ανταγωνισμό με την Κίνα, τηρώντας τους διεθνείς κανόνες και διασφαλίζοντας παράλληλα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή της Ασίας. Πρόσφατα ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση διαφόρων πτυχών της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας, που περιλαμβάνουν τόσο στρατιωτικές όσο και οικονομικές διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξης της Ταϊβάν. Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις συμμαχίες στην Ασία με έθνη όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, ακόμη και το Βιετνάμ.
Η Κίνα αντιλαμβάνεται αυτές τις ενέργειες των ΗΠΑ ως προσπάθεια περικύκλωσης του έθνους, παρά τις διαψεύσεις της Ουάσινγκτον.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την ίδια Παρασκευή, το International Crisis Group, μια δεξαμενή σκέψης, προέτρεψε το Πεκίνο, την Ουάσινγκτον και την Ταϊπέι να αποκλιμακώσουν τη γεωπολιτική δυναμική, τονίζοντας τους κινδύνους μιας σύγκρουσης με δυνητικά “καταστροφικές” συνέπειες. Ενώ μια άμεση κινεζική στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή, η έκθεση υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξάνεται και η τρέχουσα πορεία των εμπλεκόμενων μερών είναι φορτωμένη με κινδύνους.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice