Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.
Οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα.
Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.
THREAD) 1. This is the moment when Japan started releasing treated nuclear water from its Fukushima plant into the Pacific Ocean.
The plan, part of the clean up of the worst atomic accident since Chernobyl, faces a persistent backlash despite reassurances https://t.co/YKMHn1ffCR pic.twitter.com/fw0ihYO4Lp
— Bloomberg (@business) August 24, 2023
Κίνα: «Εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια» από την Ιαπωνία
Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.
Η Κίνα επέκρινε αυστηρά σήμερα την Ιαπωνία μετά την έναρξη της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, καταγγέλλοντας μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια.
More than a decade after nuclear meltdown, Fukushima water release begins https://t.co/HCzTsAGI3A pic.twitter.com/xtCZfnHVEe
— Reuters (@Reuters) August 24, 2023
Αυτή η πρώτη απόρριψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού του πυρηνικού σταθμού το οποίο περιέχει τρίτιο, μια ραδιενεργό ουσία που δεν είναι επικίνδυνη παρά σε πολύ συμπυκνωμένες δόσεις.
«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και καταδικάζει σφόδρα (αυτή την απόφαση). Διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Ιαπωνία, απαιτώντας από αυτή να βάλει τέλος σ’ αυτή την επιλήψιμη ενέργεια», αντέδρασε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολυσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον».
JUST IN: China is suspending seafood imports from Japan after the release of treated wastewater from the wrecked Fukushima nuclear power plant https://t.co/thVyBgsN4u
— Bloomberg (@business) August 24, 2023
Έντονη αντίδραση και από τη Νότια Κορέα
Η αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτών στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν χθες εναντίον του σχεδίου. Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ επικρίνεται έντονα διότι στη δική της εκτίμηση για τη ρίψη των υδάτων ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα από επιστημονική και τεχνική άποψη.
Η Ιαπωνία θα ρίξει πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα υδάτων
Συνολικά η Ιαπωνία αναμένεται να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα υδάτων που ήταν μέχρι τώρα αποθηκευμένα στο χώρο του πυρηνικού σταθμού.
Προέρχονται από νερό βροχής, υπόγεια ύδατα και προσθήκη νερού που ήταν απαραίτητο για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων οι οποίοι είχαν αρχίσει να τήκονται μετά το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που είχε πλήξει τη βορειοανατολική ακτή της χώρας.
«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είναι θεμιτές» αυτές οι απορρίψεις «ούτε ότι είναι αβλαβείς για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Asia Correspondent @HelenAnnSmith0 shares the latest as the Fukushima nuclear plant operator starts to release radioactive wastewater into the sea.
Fishing groups in Japan have opposed the plan, along with groups in China and South Korea.https://t.co/oqCWFqjTsu
📺 Sky 501 pic.twitter.com/Jry6BKxnS4
— Sky News (@SkyNews) August 24, 2023
«Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τους κινδύνους (που συνδέονται με τα ύδατα αυτά) και να παρατείνει τον πόνο (που συνδέεται με την καταστροφή) στις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.
«Πράσινο φως» από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως γι’ αυτήν, εκτιμώντας ότι το σχέδιο είναι σύμφωνο «με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας» και ότι ο ραδιολογικός αντίκτυπος θα είναι «αμελητέος για τον πληθυσμό και το περιβάλλον».
Σε μικρές ποσότητες θα ρίχνονται τα νερά
Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε τον σταθμό και προκάλεσε τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του.
Τα νερά ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε προχθές Τρίτη η TEPCO. Η πρώτη, 7.800 κυβικά μέτρα, άρχισε να ρίχνεται στη θάλασσα από σήμερα και για 17 ημέρες.
Το νερό θα περιέχει περίπου 190 Μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, κάτω από το όριο που θεωρεί επιτρεπόμενο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (10.000 Μπεκερέλ ανά λίτρο), σύμφωνα με την TEPCO.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ,protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ; ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΑ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ. (ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΑΝΤΕΛΑ) ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΩΣΤΕ ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.