Η Τουρκία επιχειρεί τη μεταφορά της έδρας του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Τουρκία. Λόγοι που εμποδίζουν τη μεταφορά……
Έμμεση τουρκική επέμβαση στις υποθέσεις χριστιανών στη Συρία και επιχειρείται η μεταφορά της έδρας του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Τουρκία. .Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Βαρθολομαίου-Ερντογάν….
Οθωμανικά όνειρα
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στη χώρα και την περιοχή και άφησαν επιπτώσεις που εξακολουθούν να αντηχούν στην εσωτερική δομική ζωή της χώρας, πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική, στις διάφορες συνιστώσες του Συριακού λαού και έχει προχωρήσει ακόμη και πέρα από αυτό για να συμπεριλάβει τους λαούς της περιοχής.
Αφού οι ένοπλες οργανώσεις και φατρίες που χαρακτηρίστηκαν ως τρομοκρατικές ανέλαβαν τον έλεγχο της εξουσίας στη Συρία υπό την επίβλεψη και την υποστήριξη πολλών χωρών, ιδιαίτερα του Ισραήλ και της Τουρκίας, η τελευταία από τις οποίες είχε τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό που συνέβη.
Ειδικά από τη στιγμή που η Άγκυρα, για περισσότερα από 14 χρόνια, μεταφέρει και διοχετεύει μέλη αυτών των οργανώσεων στο συριακό έδαφος μέσω των αεροδρομίων και των συνόρων της, μάλλον έχει σχηματίσει μια σημαντική βάση και υλικοτεχνική υποστήριξη, όπου τους έχει εκπαιδεύσει και οπλίσει. τους παρείχε όλη τη φροντίδα που χρειάζονταν, καθώς και τη διασφάλιση της προστασίας των περιοχών που κατέλαβαν από το συριακό έδαφος, ιδιαίτερα το… Ιντλίμπ και κάποια από την ύπαιθρο του Χαλεπίου. Η τουρκική πλευρά ενήργησε ως εγγυητής για αυτούς τους ανθρώπους στις τριμερείς διαπραγματεύσεις του Σότσι και της Αστάνα με τους άλλους εγγυητές: τη Ρωσία για το συριακό κράτος, το Ιράν για την Ισλαμική Αντίσταση του Λιβάνου και άλλες ομάδες που έφτασαν για να βοηθήσουν τη Συρία από το Ιράκ ειδικότερα, στο αίτημα της συριακής κυβέρνησης.
Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία εμπόδιζε την απελευθέρωση της Ιντλίμπ από αυτές τις εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες και οι άλλες δύο χώρες, η Ρωσία και το Ιράν, ανταποκρίνονταν στο αίτημα της Άγκυρας με βάση την απελευθέρωση της μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό που συνέβη και τα πράγματα ανατράπηκαν και αντί να μπει ο συριακός στρατός στην Ιντλίμπ, εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες μπήκαν σε όλο το συριακό έδαφος
και κατέλαβαν την εξουσία, φυσικά υπό την άμεση επίβλεψη της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ερντογάν μιλούσε εκ μέρους αυτών των φατριών και υποσχόταν να φτάσει στη Δαμασκό και αυτό έγινε.
Ο έλεγχος αυτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων πάνω στην εξουσία στη Δαμασκό μετακίνησε τη χώρα από το ένα μέρος στο άλλο και προκάλεσε τεράστιες ριζικές αλλαγές, έτσι οι πολιτικοί προσανατολισμοί της χώρας κονιορτοποιήθηκαν με αποτέλεσμα και το Ισραήλ να εισβάλει επίσης σε Γκολάν, Όρος Ερμών, Mount Sheikh και σε κάποια άλλα εδάφη στην Quneitra και την ύπαιθρο της Daraa, και πήρε τον έλεγχο μεγάλων περιοχών από το συριακό έδαφος χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα ή ακόμη και μια διαμαρτυρία από την αρχή που ήρθε πρόσφατα στην εξουσία.
Κάποιες αλλαγές άρχισαν να συμβαίνουν στη Συρία στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, της επιβολής της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας στη χώρα, καθώς και ορισμένων τροποποιήσεων στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των Μαρτύρων ( σσ αυτό στην Ελλάδα έχει γίνει προ πολλού από το ντόπιο Γενιτσαρισμό και τους εξαγορασμένους πράκτορες..η αποκαθήλωση ηρώων της Επανάστασης του 1821). Καταργήθηκε η μέρα μνήμης και τιμής για όσους έπεσαν για να ελευθερώσουν τη χώρα από τον Οθωμανό κατακτητή που κράτησε τη χώρα αιχμάλωτη για 400 χρόνια, και θεωρώντας τους Οθωμανούς κατακτητές πια όχι ως κατοχική δύναμη και άλλα παρόμοια πράγματα .
Αυτές οι τροπολογίες περιελάμβαναν επίσης, σε θρησκευτικό επίπεδο, την αντικατάσταση της ερμηνείας του Al-Fatihah στο βιβλίο θρησκευτικής εκπαίδευσης με τη φράση «αυτοί που έχουν υποστεί οργή, είτε αυτοί που έχουν πλανηθεί», για να το προσδιορίσουν αποκλειστικά σε Εβραίους και Χριστιανούς που είναι αυτοί που έχουν υποστεί οργή, και αυτοί είναι που έχουν πλανηθεί. Προς ενημέρωσή σας, σύμφωνα με την παλιά ερμηνεία που ίσχυε στη Συρία, αυτοί που έχουν υποστεί την οργή του Θεού και έχουν παραστρατήσει είναι εκείνοι που έχουν απομακρυνθεί από το μονοπάτι της αλήθειας… Αυτό το θέμα δεν άρεσε στους νομοθέτες της νέας αρχής, που σημαίνει ότι οι Σύροι πρέπει να αποχαιρετήσουν το κοσμικό κράτος και να προετοιμαστούν σοβαρά για να υποδεχθούν το εξτρεμιστικό ισλαμικό κράτος.
Αυτά τα θέματα και άλλα άρχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων Χριστιανούς, Αλαουίτες, Δρούζους, Ισμαηλίτες, Σιίτες, ακόμη και Σουνίτες μουσουλμάνους με μη εξτρεμιστικές φιλοδοξίες και υποστηρικτές ενός κοσμικού κράτους, που δεν αποτελούν μειονότητα, καθώς και Σύριες που έχουν συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής πολύ φιλελεύθερο.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία είχε καταλάβει τη συριακή περιοχή της Αλεξανδρέττας το 1939 με την ενθάρρυνση και την υποκίνηση δυτικών χωρών, με επικεφαλής τη Βρετανία και τη Γαλλία, και την προσάρτησε στο έδαφός της αφού της έδωσε άλλο όνομα (Χατάι). Η περιοχή Iskenderun, η οποία περιλαμβάνει τη διάσημη περιοχή της Αντιόχειας, η οποία θεωρείται η πρώην έδρα πολλών εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας, η οποία μετακόμισε από εκεί αφού κάηκε από τον Al-Zahir Baybars τον δέκατο τρίτο αιώνα, και η επίσημη έδρα της έγινε Δαμασκός το 1343.
Οι οθωμανικές αρχές, αφού πήραν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, καταδίωξαν χριστιανούς, περιόρισαν πολύ την Εκκλησία και κατέσχεσαν τις πολύ μεγάλες περιουσίες της στην Τουρκία, καθώς και τις εκκλησίες και τα ιδρύματά της, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, το τεράστιο ορόσημο που ήταν ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά ορόσημα όταν οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψαν αυτό το ορόσημο σε τζαμί, κατέλαβαν τα περισσότερα μοναστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Θεολογικού Ινστιτούτου της Χάλκης.
Η Τουρκία έχει απαγορεύσει και εξακολουθεί να απαγορεύει τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες και τους χριστιανούς κληρικούς να φορούν την παραδοσιακή θρησκευτική τους ενδυμασία και να φέρουν τον σταυρό, με εξαίρεση τον Πατριάρχη. Σε διάφορα στάδια καταπίεσε τους πατριάρχες αυτής της εκκλησίας, σε σημείο που εκτέλεσε τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ και κρέμασε την αγχόνη του μπροστά στη μεσαία πόρτα του Πατριαρχείου επί Σουλτάνου Μαχμούντ Β‘.
Η καταπίεση της Εκκλησίας και των ανδρών της από την Υψηλή Πύλη δεν σταμάτησε σε όλα τα στάδια, και αυτή τη στιγμή, αφού οι ένοπλοι που συνδέονται με την Τουρκία ανέλαβαν τον έλεγχο των κυβερνητικών διεξόδων στη Συρία, άρχισε μια έμμεση τουρκική επέμβαση στις υποθέσεις των χριστιανών στη Συρία, και κάποιοι παράγοντες άρχισαν να δραστηριοποιούνται για να μεταφέρουν εκ νέου την έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Τουρκία. ( σσ είναι ο λόγος για τον οποίο απήχθησαν και εκτελέστηκαν οι επίσκοποι Χαλεπίου ο Ορθόδοξος Παύλος και ο Συρο-ιακωβίτης Γιοχάνα.
Ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος αρνήθηκε σθεναρά τη μεταφορά της έδρας του Πατριαρχείου στην κατεχόμενη Αντιόχεια (Αντάκεια) όπως ήθελε ο Ερντογάν. Μάλιστα λίγο πριν την απαγωγή είχε συνάντηση με υψηλούς Τούρκους αξιωματούχους και διαμήνυσε την αμετακίνητη θέση του).
Ωστόσο, αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και περίπλοκο και σχετίζεται με μια μακρά ιστορία θρησκευτικών και πολιτικών ισορροπιών στην περιοχή και στον κόσμο. Ακόμη κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε εκφράσει τέτοια επιθυμία κατά την επίσκεψή του στις 27 Δεκεμβρίου 2024 στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρεται, με το πρόσχημα ότι οι λόγοι συνδέονταν με ιστορικούς, γεωγραφικούς ή και υλικοτεχνικούς παράγοντες. Η μεταφορά του Πατριαρχείου Αντιοχείας για να το τεθεί υπό τουρκική προστασία είναι σφετερισμός της ελευθερίας του, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε εξαρχία υποταγμένο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Λόγοι που εμποδίζουν τη μεταφορά:
1.Η Αρχαία Αντιόχεια, γνωστή σήμερα ως σύγχρονη Αντιόχεια (Χατάι), είναι ένα συριακό έδαφος που καταλήφθηκε από την Τουρκία και ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα χριστιανικά κέντρα. πράγμα που θα έκανε αυτή την Εκκλησία να χάσει την ανεξαρτησία της, στην οποία συνέχισε να προσκολλάται παρά τις δυσκολίες που γνωρίζει εδώ και αιώνες.
2.Χωρίς αμφιβολία, το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν επιθυμεί για τον εαυτό του μια κηδεμονία παρόμοια με την Τουρκική κηδεμονία επί της Οικουμενικής Εκκλησίας και τον Οθωμανικό τρόπο αντιμετώπισής της, πέραν όλων αυτών, οι περισσότεροι από τους ενορίτες της Εκκλησίας του Η Αντιόχεια είναι Άραβες.
3.Παρά την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και κοινωνικής κατάστασης στη Συρία, την πιθανότητα η χώρα να εισέλθει σε μια μακροπρόθεσμη φάση αστάθειας, το άγνωστο μέλλον, το άγχος και η απουσία πραγματικών διαβεβαιώσεων για τις μειονότητες στη Συρία, η μεταφορά της έδρας του Πατριαρχείου μπορεί να θεωρηθεί ως εγκατάλειψη της λιβανοσυριακής χριστιανικής κληρονομιάς και η υποθήκη της Εκκλησίας στις τουρκικές αρχές.
4.Αυτό το ανησυχητικό, απερίσκεπτο και ανεπιθύμητο βήμα απειλεί να κάνει το Πατριαρχείο να χάσει τη συριακή του ταυτότητα. Το πιο σημαντικό, απειλεί να χαθεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία αυτού του Πατριαρχείου και το πνεύμα του που είναι ριζωμένο στην πίστη και τη συνείδηση των παιδιών του, καθώς και την απώλεια του ενεργού και αποτελεσματικού ρόλου αυτής της Εκκλησίας στις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες αφού μετατραπεί σε μια υποτακτική εξαρχία εντός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που υποφέρει πολύ από την κυριαρχία των τουρκικών αρχών πάνω σε αυτό και δεν κάνει ούτε βήμα παρά μόνο αν του το επιτρέψουν αυτές τις αρχές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν χαιρετίζει ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα θέσει στη διάθεσή του μια ολόκληρη κοινωνία που εκτείνεται από τη Συρία μέχρι τον Λίβανο έως τις χώρες της κοντινής και μακρινής διασποράς, πράγμα που σημαίνει τον έλεγχό του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε εκατομμύρια πολίτες. (12 εκατομμύρια) που είναι οπαδοί αυτής της εκκλησίας.
Η μεγαλύτερη ελπίδα τώρα είναι να επιτευχθεί σταθερότητα στη Συρία και η ικανότητα λήψης ανεξάρτητων αποφάσεων. της χώρας, φτάνοντας το ένα τέταρτο της περιοχής της Συρίας (περίπου 45 χιλιάδες χλμ. Οι περιοχές πλούσιες σε πετρελαιοπηγές και τεράστιες εύφορες γεωργικές εκτάσεις, καθώς και ο μεγάλος κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ισραηλινή εισβολή εκατοντάδων χιλιομέτρων της Συρίας). εδάφους με τη συνεχιζόμενη διείσδυσή του και επίσης η καταστροφή των τεράστιων δυνατοτήτων του συριακού στρατού μετά από περισσότερες από 500 επιδρομές που εξαπέλυσαν στα κέντρα και τις αποθήκες του. Εκτός από τις δολοφονίες, την εκδίκηση, την κλοπή και την κατάσχεση σπιτιών και περιουσίας άλλων χωρίς κανένα περιορισμό, αυτές οι παραβιάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη μακριά από τηλεοπτικές κάμερες και δυτικά μέσα, τον Κόλπο και τα αραβικά μέσα.
Όλα αυτά και άλλα δεν αποτελούν καλό οιωνό για την αποκατάσταση της ασφάλειας ασφάλειας στη Συρία, ούτε για το επικείμενο τέλος των χρόνιων δεινών των Σύριων χριστιανών και για την επιδιωκόμενη μεταφορά της έδρας του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Tουρκία.
dimpenews.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice