Η πρώιμη είσοδος στην εφηβεία θεωρείται ισχυρός δείκτης προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας όπως υψηλότερος κίνδυνος κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών, ενώ οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή της μήτρας.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid παιδίατροι από όλο τον κόσμο κάνουν λόγο για εμφανή αύξηση του φαινομένου (στα κορίτσια).
Ιταλική μελέτη αναφέρει ότι κατά το επτάμηνο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 κατεγράφησαν 328 τέτοιες περιπτώσεις έναντι 140 την προηγούμενη χρονιά καταλήγοντας ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του φαινομένου και ‘των περίπλοκων αλλαγών στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με το lockdown’.
Δεν είναι σαφές εάν η τόσο εντυπωσιακή μεταβολή προκλήθηκε από το αυξημένο άγχος, τον πιο καθιστικό τρόπο ζωής και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων ή αν απλώς οι γονείς βρίσκονται σε στενότερη επαφή με τα παιδιά τους κι έτσι παρατηρούν τις αλλαγές, αλλά πιο πιθανό θεωρείται ένας συνδυασμός αυτών και άλλων παραγόντων.
Πάντως το φαινόμενο αν και εντάθηκε κάθε άλλο παρά παρουσιάστηκε την τελευταία διετία.
Μελέτες από δεκάδες χώρες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ηλικία εισόδου στην εφηβεία για τα κορίτσια μειώθηκε κατά μέσο όρο σχεδόν 3 μήνες ανά δεκαετία από το 1977 έως το 2013 (και ακόμα συνεχίζεται).
Πέρα από την γενικώς αναγνωρισμένη επίδραση του αυξημένου βάρους οι ερευνητές διερευνούν κι άλλες πιθανές επιδράσεις όπως οι φθαλικές ενώσεις (χημικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των ‘ενδοκρινικών διαταρακτών’ καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ορμονών και τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούνται σε πλαστικά για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά).
Φυσικά ένας συνήθης ύποπτος είναι και το στρες που δημιουργεί ο μοντέρνος τρόπος ζωής, το οποίο σίγουρα αυξήθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
το εμβόλιο δεν είναι στις πιθανές αιτίες, ξέρουμε αυτομάτως ότι δεν φταίει αυτό