Έπειτα από πολλές ημέρες που όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογράμμιζαν την μυστηριώδη εξαφάνιση του Τσιν Γκάνγκ, υπουργού Εξωτερικών της Κίνας τους τελευταίους επτά μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2022 δηλαδή, ανακοινώθηκε και επισήμως από το Πεκίνο ότι ο Γκάνγκ απαλλάχθηκε από τα καθηκοντά του.
Η καρατόμησή του δίνει τροφή για μια σειρά από σενάρια. Η μόνη επίσημη αναφορά για την τύχη του είναι ότι αντιμετωπίζει “προβλήματα υγείας”, μια αόριστη αναφορά που δεν εξηγεί την εξαφάνισή του. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα όμως υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης. Πληροφορίες ινδικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι όχι μόνο έχει σχέση με την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του Phoenix TV του Χονγκ Κονγκ Φου Σιαοτιάν, αλλά και ότι η 40χρονη γυναίκα έφερε πρόσφατα στον κόσμο τον καρπό του φημολογούμενου έρωτά τους. Είναι αυτή η αιτία της καρατόμησης του Κινέζου ΥΠΕΞ;
Η Φου Σιαοτιάν, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Phoenix TV του Χονγκ Κονγκ.
Πάντως η Φου Σιαοτιάν φέρεται να συνδέεται με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και αυτό ίσως εξηγεί την εξαφάνιση του Γκάνγκ. Η Φου έχει διεθνείς διασυνδέσεις και επαφές: Στο πρόσφατο παρελθόν τιμήθηκε από το Churchill College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (που έδωσε το όνομά της σε έναν κήπο).
Επίσης, η Ιταλία της απένειμε σε ειδική τελετή το παράσημο του “Άστρου της Ιταλίας”.
Παραλαμβάνοντας το ιταλικό παράσημο.
Η “μετερωρική εκτίναξη” και η καρατόμηση
Όπως μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας ανέλαβε ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γουάνγκ Γι. Στην ουσία πρόκειται για επαναφορά στο πόστο στο οποίο υπηρέτησε επί εννέα χρόνια, καθώς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας από το 2013 έως το 2022.
Η εξαφάνιση του 57χρονου Τσιν Γκανγκ και η σιωπή του ΥΠΕΞ σχετικά με το μυστήριο γύρω από αυτή, έδωσε τροφή σε εικασίες και σενάρια. Είναι η σχέση του με τη δημοσιογράφο ή είναι κάτι άλλο; Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στις 25 Ιουνίου όταν συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη Ρωσία και το Βιετνάμ, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του από τη Σύνοδο ASEAN στην Ινδονησία, και “συνολικά από τις διεργασίες αυτών των ημερών, όπου σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι προσπάθειες της Κίνας να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους συνεργασίας με την Ε.Ε. και να διαπραγματευτεί ένα modus vivendi με τις ΗΠΑ”, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το capital.gr.
Πώς και γιατί ο άνθρωπος που θεωρείτο ίσως ο πιο έμπιστος σύμβουλος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ,χάθηκε από το προσκήνιο και εν συνεχεία καθαιρέθηκε;
Να σημειωθεί ότι ο Τσιν Γκανγκ ήταν πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον από το 2021 έως ότου ανέλαβε υπουργός, ενώ παλιότερα είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών (2006 – 2014).
I am completing my duty as Chinese Ambassador to the United States. I came to assume office in 2021 at a time of severe challenges for China-US relations.
— Qin Gang 秦刚 (@AmbQinGang) January 3, 2023
Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στο Πεκίνο Κατρίνα Γιου σχολίασε την “ταχεία και μετεωρική” εκτίναξή του 57χρονου στελέχους του ΚΚ στην πολιτική σκηνή της Κίνας σημειώνοντας ότι “ο Τσιν κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να πετύχει όσα άλλα στελέχη χρειάστηκαν δεκαετίες για να πετύχουν”.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του ταξίδεψε πολύ εκτός Κίνας, προωθώντας την κινεζική πρωτοβουλία για εκεχειρία στην Ουκρανία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επί της υπουργείας του εξελίχθηκε η περίεργη υπόθεση με τα θεωρούμενα κατασκοπευτικά μπαλόνια από την Κίνα που εντοπίζονταν να πετούν στον αμερικανικό εναέριο χώρο και καταρρίπτονταν.
Γουάνγκ Γι: Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας της κινεζικής διπλωματίας
Ο Γουάνγκ είναι ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, ξεπερνώντας τον Τσιν στην κυβερνητική ιεραρχία, ως επικεφαλής του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, που είναι το Κομουνιστικό Κόμμα.
Ο διαχρονικά ισχυρός άνδρας της κινεζικής διπλωματίας.
Ο 69χρονος κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών για σχεδόν μια δεκαετία από το 2013 και μετά και αντικατέστησε τον Τσιν κατά τη διάρκεια της απουσίας του τον περασμένο μήνα. Τα διεθνή ΜΜΕ συμφωνούν ότι ο Γουανγκ είναι έμπειρος και κυρίως ένα οικείο πρόσωπο και κάποιος που θεωρείται δύναμη σταθερότητας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολλές ανατροπές.
Και όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters ακόμα και το σύντομο διάστημα που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Τσιν, ο Αμερικανός όμολογός του Άντονι Μπλίνκεν είχε επαφές και με τον Γουάνγκ.
O Τζουντ Μπλάνσετ, ειδικός αναλυτής σε θέματα Κίνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, σχολίασε ότι η τοποθέτηση του Γουάνγκ στις δύο κορυφαίες θέσεις εξωτερικής πολιτικής της χώρας (και στο υπουργείο και στο κόμμα) ,”αφαίρεσε ένα στρώμα γραφειοκρατίας για τους συνομιλητές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η επαναφορά του είναι ένδειξη προβλημάτων στο πολιτικό κατεστημένο της της Κίνας”.
To push back on Chinese revisionism, Washington will need to pay increasing attention to medium and small powers—including those who do not support some U.S. interests or values, write Jude Blanchette and @cb_johnstone. https://t.co/DC7slxPaB3
— Foreign Affairs (@ForeignAffairs) July 24, 2023
“Το μεγαλύτερο ζήτημα σε αυτή την ιστορία είναι η απόλυτη και απρόβλεπτη αδιαφάνεια του κινεζικού συστήματος, στο οποίο ένας κορυφαίος αξιωματούχος της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να πέσει σε μια μαύρη τρύπα και να μην υπάρχει καμία πληροφορία για αυτό”, τόνισε.
thetoc,gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ναι….εμας τι μας νοιαζει?η αρχιστη πληροφορια/ενημερωση/ειδηση της ημερας!