Αντιμέτωπη έναν ευχάριστο γρίφο βρίσκεται η Alphabet, μητρική της Google, καθώς θέλει να βρει έναν τρόπο για να ξοδέψει τα μετρητά που διαθέτει και συνεχώς αυξάνονται, με τον τεχνολογικό κολοσσό να μην φημίζεται ούτε για τις εξαγορές του αλλά ούτε και για την ανταπόδοση του στους μετόχους.
Η μητρική της Google είδε τα μετρητά της στο δεύτερο τρίμηνο να αυξάνονται κατά 29 δισ. δολάρια, μετά την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και τις προσπάθειες να ανακόψει τις απώλειες στα διάφορα project της. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν την Alphabet να διαθέτει 118 δισ. δολάρια σε μετρητά, που είναι τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του δείκτη μετοχών Nasdaq 100, μετά την Apple που διαθέτει περίπου 167 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την Apple, η οποία στοχεύει να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών της στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων, η Alphabet δεν έχει μια καθορισμένη στρατηγική επιστροφής κεφαλαίου, αφήνοντας τους επενδυτές να περιμένουν σε «αναμμένα κάρβουνα» περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της.
Πλέον η Alphabet βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή για εκείνη κατάσταση, καθώς όπως αναφέρουν και πηγές της αμερικανικής αγοράς, ο τεχνολογικός κολοσσός δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν τόσο παραγωγικός στη δημιουργία μετρητών. Να σημειωθεί επίσης πως οι επενδυτές δεν συμπαθούν τις εταιρείες που κάθονται σε μεγάλα ποσά μετρητών αλλά προτιμούν τα χρήματα να επενδυθούν για καλύτερες αποδόσεις ή να επιστραφούν στους μετόχους.
Τον Ιούλιο, η Alphabet ανακοίνωσε ότι η Ruth Porat, η οποία υπηρετεί ως οικονομική διευθύντρια από το 2015, θα αναλάβει έναν νεοσύστατο ρόλο προέδρου και επικεφαλής επενδύσεων.
Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες που παράγουν μετρητά στον Nasdaq 100, είναι οι Alphabet, Apple και Microsoft, καθώς εισέφεραν συνολικά 84 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσό για οποιαδήποτε τέτοια περίοδο εκτός εορτών στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η Alphabet έχει εντείνει τις επαναγορές μετοχών και επέκτεινε την εντολή επαναγοράς σε 70 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, αλλά το περασμένο τρίμηνο, η εταιρεία δαπάνησε 15 δισ. δολάρια για τις δικές της μετοχές, μόλις τα μισά από τα μετρητά που έφερε.
Αντιθέτως, η Apple τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επιστρέψει σχεδόν 5 δισ. δολάρια περισσότερα από το ρεκόρ των 454 δις. δολαρίων σε μετρητά που παρήγαγε. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Apple έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στη Wall Street, με αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση των μετοχών της. Η εταιρεία έχει αγοράσει πάνω από 80 δισ. δολάρια σε μετοχές τους τελευταίους 12 μήνες που είναι και τα περισσότερα από οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η Alphabet δεν πληρώνει μέρισμα όπως η Apple και η Microsoft. Και σε αντίθεση με τη Microsoft, η οποία συμφώνησε να πληρώσει 69 δισεκατομμύρια δολάρια για την Activision Blizzard που κατασκευάζει βιντεοπαιχνίδια πέρυσι, η Alphabet έχει αποφύγει τις μεγάλες εξαγορές.
Όμως ακόμη και αν ήθελε να προχωρήσει σε επενδύσεις και εξαγορές η Alphabet δεν είναι σίγουρο πως θα μπορούσε να τις ολοκληρώσει εξαιτίας του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου που βρίσκεται. Κάτι που έγινε αντιληπτό και από την προσπάθεια της Microsoft να ολοκληρώσει την εξαγορά της Activision, ενώ δύσκολος είναι ο δρόμος και για την Amazon που προσπαθεί να αποκτήσει την κατασκευάστρια εταιρεία για ρομποτικές σκούπες Roomba iRobot που εξακολουθεί να εξετάζεται από τις ρυθμιστικές αρχές.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο Bloomberg, πως το να έχεις τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κίνηση όπως αυτή της Microsoft, είναι δύσκολο, δεδομένου του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, με την Alphabet να αναμένεται να συνεχίσει να κάνει σταδιακές συμφωνίες σε πολύ μικρό επίπεδο.
Άλλοι επενδυτές υποστηρίζουν πως θα ήταν πιο σοφό για την Alphabet να προχωρήσει σε στρατηγικές επενδύσεις όπως έκανε η Microsoft με την OpenAI, ιδιοκτήτρια της ChatGPT. Αυτό θα ενίσχυε άμεσα την αξία των μετόχων και θα βοηθούσε την εταιρεία να αποκτήσει αναγνώριση για την είσοδό της σε κλάδους στους οποίους παραδοσιακά δεν ήταν τόσο ισχυρή.
Αλλά προς το παρόν, οι επαναγορές μετοχών φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο που εφαρμόζεται για την επιστροφή μετρητών στους μετόχους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που αποφέρουν κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων κάθε τρίμηνο.
businessdaily.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Unpacking Google’s new “dangerous” Web-Environment-Integrity specification
https://vivaldi.com/blog/googles-new-dangerous-web-environment-integrity-spec/