Το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θέλει μια ικανότητα να «καταστρέφει» την οπτική των εχθρικών δορυφόρων παρατήρησης.
Η Γαλλία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική της άσκηση, κινητοποιώντας 12.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Στην στρατιωτική άσκηση Orion, η οποία διήρκεσε 23 μήνες, συμμετείχαν θαλάσσια και χερσαία οχήματα, αεροσκάφη και ένα αεροπλανοφόρο.
Η δεύτερη φάση της Άσκησης Orion 23, περιλαμβάνει 7.000 προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία από τη Γαλλία και πολλά συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, και επικεντρώνεται σε αμυντικές επιχειρήσεις στην ξηρά και στο αέρα, στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο.
Η άσκηση αιχμής έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου στη βορειοανατολική Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, περίπου 12.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο έδαφος και στον ουρανό για να αποκρούσουν μια επίθεση υψηλής έντασης.
Οι κοινές ασκήσεις πραγματοποιούνται καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας μπαίνει στο δεύτερο έτος, με τις δυτικές χώρες να αντλούν μαθήματα σχετικά με τη στρατιωτική ετοιμότητα, μετά από δεκαετίες αμυντικών περικοπών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μας έχει διδάξει πολλά μαθήματα για τον πόλεμο υψηλής έντασης, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε όλους τους σύγχρονους πολέμους», δήλωσε ο στρατηγός Νίκολας Λε Νιέν, διοικητής των κοινών ασκήσεων.
Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Philippe Lavigne, πρώην Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, πιστεύει ότι οι δυνατότητες που προσφέρει το διάστημα δεν αποτελούν εξαίρεση, αφού οι δορυφόροι παρατήρησης μιας ανταγωνιστικής χώρας είναι ικανοί να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν μια ναυτική δύναμη. Επιπλέον, ο παροπλισμός, είτε με επίθεση υπολογιστή είτε με «κινητικά» μέσα, ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια ναυτική επιχείρηση.
Εξ ου και οι ασκήσεις τύπου «επιστροφής στη δεκαετία του 1980», οι οποίες συνίστανται στη χρήση τεχνολογιών που χρησιμοποιήθηκαν πριν από περισσότερα από 40 χρόνια προκειμένου να προετοιμαστούν για μάχη χωρίς διαστημικά μέσα.
Τούτου λεχθέντος, γενικότερα, και όπως εξήγησε ο ναύαρχος Pierre Vandier, Αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού (CEMM) κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης, «ο στόχος είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε στο περιβάλλον μας αντιμετωπίζοντας τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται από το διάστημα».
Για αυτό, η δυνατότητα τυφλής δυσμενούς παρατήρησης δορυφόρων αποτελεί προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, έχει επίσης ξεκινήσει πρόγραμμα από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ).
«Έχουμε σχεδιάσει αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε επίδειξη μεγάλων σημάτων, που αποτελούνται από δυνατότητες εδάφους για χτύπημα με λέιζερ εχθρικών δορυφόρων. Νομίζω ότι δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό», ανέφερε και συνέχισε:
«Όσον αφορά την παρέμβαση από τη θάλασσα στο διάστημα, οι πυργίσκοι λέιζερ μπορούν να θαμπώσουν ή να καταστρέψουν την οπτική των δορυφόρων παρατήρησης, και ως εκ τούτου, είναι μια τροχιά που αναπτύσσουμε», δήλωσε «η οποία έχει επίσης άλλες διαστημικές φιλοδοξίες για το Γαλλικό Ναυτικό».
Ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, μετά το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το Κτίριο Δοκιμών και Μετρήσεων (BEM) “Monge” διαθέτει μερικά από τα πιο ισχυρά ραντάρ στην Ευρώπη, τα οποία του επιτρέπουν να εντοπίσει ένα κέρμα των 2 ευρώ σε υψόμετρο 800 χιλιόμετρα.
«Σύμφωνα με το CEMM, είναι επομένως θέμα να προχωρήσουν περαιτέρω παρέχοντας τα ραντάρ των φρεγατών αεράμυνας (FDA) “Chevalier Paul” και “Forbin” με ικανότητα “παρακολούθησης αντικειμένων σε χαμηλή τροχιά” στον ορίζοντα μέχρι το 2030. Έτσι , το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχύσει τη συνεισφορά του στη διαστημική νοημοσύνη», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Καλημέρα. Αφού δεν κατάφεραν οι Γάλλοι ως Έθνος να υπερισχησουν στην Αμερική, και γενικότερα στην Ευρώπη, αποφάσισαν να πρωτοπωρησουν με τις Φρεγάτες στο Αιγαίο αλλά και στο Διάστημα!! Γειά σας