Χρηματιστές της Νέας Υόρκης
MOSCOW, 17 Δεκεμβρίου – RIA Novosti, Ναταλία Dembinskaya. Στα μέσα Ιανουαρίου, το δολάριο μπορεί να πέσει απότομα λόγω του γεγονότος ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άντλησε σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία των ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η παρέμβαση της Fed στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχει φτάσει σε “επικά” ποσοστά λόγω της αυξανόμενης απειλής κρίσης στον τραπεζικό τομέα, συγκρίσιμου με αυτό που συνέβη το 2008.
Η Έλλειψη χρημάτων
Το περασμένο φθινόπωρο, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν απροσδόκητα κρίση ρευστότητας: στις 16 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις των τραπεζών για βραχυπρόθεσμα δάνεια από την Fed ξαφνικά διπλασιάστηκαν από 27 δισεκατομμύρια σε 53,2 δισεκατομμύρια. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από 2,29% σε 4,75%. Την επόμενη μέρα, οι τράπεζες υπέβαλαν αιτήσεις δανείων για περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξήθηκαν στο δέκα τοις εκατό.
Ταυτόχρονα, το ίδιο το επιτόκιο των ομοσπονδιακών ιδρυμάτων (με το οποίο οι τράπεζες παρέχουν πλεονασματικά αποθέματα σε άλλες τράπεζες με βραχυπρόθεσμη πίστωση) ξεπέρασε για πρώτη φορά το στόχο του 2,3 της Fed – και έφθασε το 2,35%.
Τα δολάρια στη διατραπεζική αγορά δεν ήταν τόσο ακριβά ούτε στη διάρκεια της κρίσης του 2008, ούτε όταν κατέρρευσαν το 2002 στην φούσκα «dotcom».
Για να σωθεί η χρηματοπιστωτική αγορά από την παράλυση, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης άρχισε να αγοράζει τίτλους από τράπεζες (αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ομοσπονδιακά ομόλογα και υποθήκες), εξασφαλίζοντας ταμειακή εισροή στην οικονομία. Μόλις σε δύο ημέρες (18 και 19 Σεπτεμβρίου), οι οικονομικές αρχές έριξαν στην αγορά 128 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Paeull δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή θα αυξήσει τις αγορές βραχυπρόθεσμων τίτλων, αποκαλώντας τα “τεχνικά μέτρα” που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Από τις 15 Οκτωβρίου, η Federal Reserve αγοράζει βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα (έως και ένα έτος) στην αγορά για 60 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Στην πραγματικότητα, η Fed ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο επιβεβαιώνει τα σχέδια της ρυθμιστικής αρχής – έως το τέλος Δεκεμβρίου, να διαθέσει στη διατραπεζική αγορά ένα πρωτοφανές ποσό ρευστότητας. Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης, από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου, θα υπάρξουν εννέα επείγουσες δημοπρασίες REPO (η πρώτη – για 50 δισεκατομμύρια δολάρια, οι υπόλοιπες – 35 δισεκατομμύρια).
Έτσι, η Fed διοχετεύει σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σε ένα μήνα. “Απαιτείται απότομη αύξηση των εισαγωγών μετρητών στη διατραπεζική αγορά για να αποφευχθεί επανάληψη της αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού στο τέλος του έτους”, εξήγησε ο Τζερόμ Πάουελ.
Τα αποθέματα μειώνονται
Οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάρρευση της αγοράς βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο προκλήθηκε, ειδικότερα, από την απροθυμία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. Τους τελευταίους μήνες, τα περιουσιακά στοιχεία των βασικών δανειστών έχουν συγκεντρωθεί σε κρατικά ομόλογα, τα οποία περιορίζουν “την ικανότητά τους να παρέχουν χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμα στις αγορές REPO”, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ).
Η έκθεση δεν διευκρινίζει ποιες τράπεζες έχουν μπλοκάρει την αγορά, αλλά, όπως ανέφερε ένας από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων των Financial Times, αυτοί είναι οι κορυφαίοι διαμορφωτές της αγοράς, μεταξύ των οποίων η JP Morgan.
Τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της ζήτησης για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο συμφωνίες επαναγοράς REPO για διαιτητικές συναλλαγές αναφέρουν οι αναλυτές της ΤΔΔ.
Αλλά υπάρχουν και άλλες, βαθύτερες αιτίες της κρίσης. Για παράδειγμα, η σταθερή μείωση των τραπεζικών αποθεμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα επιταχυνόμενη μετά την υιοθέτηση του νόμου για την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη του ανώτατου ορίου του εθνικού χρέους τον Αύγουστο.
Από τις 14 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου, το Δημόσιο διέθεσε αποθεματικά ύψους άνω των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώνοντας τα ρευστά διαθέσιμα των μεγάλων τραπεζών και κατά συνέπεια την ικανότητά τους να τοποθετούν κεφάλαια στην αγορά βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το ένα τρισεκατομμύριο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο καλύπτεται κυρίως από την πώληση κρατικών ομολόγων. Αλλά υπάρχουν όλο και λιγότεροι πρόθυμοι να αγοράσουν από το θησαυροφυλάκιο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σε 22,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (106% του ΑΕΠ). Διπλασιάζοντας τη φερεγγυότητα της η Ουάσινγκτον, οι μεγαλύτεροι πιστωτές σταδιακά αποσύρονται από “τα πιο αξιόπιστα και ρευστά μέσα στον κόσμο” — τα κρατικά ομόλογα.
Η Fed θα καταρρεύσει το δολάριο
Όπως πιστεύουν οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων κεφαλαίων, σε μια τέτοια κατάσταση η κρίση στην αγορά της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα επιδεινωθεί. Και σύντομα ο Jerome Powell θα ανακοινώσει επίσημα έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
Αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed διαβεβαιώνει ότι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία συνολικά, οι οικονομολόγοι το αμφισβητούν. Εάν αυτό το τμήμα είναι πραγματικά χαλασμένο, όπως αποδεικνύεται από την εξάρτηση του τραπεζικού τομέα από τις καθημερινές εισφορές ρευστότητας, η πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης σε όλες τις αγορές είναι υψηλή.
Ωστόσο, οι ενέργειες της ρυθμιστικής αρχής απειλούν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Η εισροή μη χρηματοδοτουμένων χρημάτων θα ωθήσει τον πληθωρισμό και θα προκαλέσει παγκόσμια αποδυνάμωση του δολαρίου.
Επιπλέον, το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να αντιμετωπίσει μια απότομη πτώση ήδη από τον Ιανουάριο – μια σοβαρή πίεση στην συναλλαγματική ισοτιμία θα τεθεί με την αύξηση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής κατά δέκα τοις εκατό (σε ρεκόρ 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) σε μόλις ένα μήνα .
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η Fed δεν θα μπορέσει να αρνηθεί να εισφέρει χρήματα στην οικονομία. “Η αγορά είναι σε συνεχή ανάγκη χρηματοδότησης σε δολάρια λόγω των γιγαντιαίων τοποθετήσεων κρατικών ομολόγων για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού”, ανέφερε η τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να γίνεται φθηνότερο.
https://ria.ru/
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ρε παιδια πλακα κανουμε?
Αν θελουν να σωσουν την κατασταση θα το κανουν αφου οι ιδιοι εκδιδουν το χρημα οι ιδιοι το διανεμουν οπως θελουν οσο θελουν και μαλιστα χωρις κανενα ελενχο.
Αλλωστε κοβουν οσο χρημα θελουν χωρις κανενα κοστος απο αερα κοπανιστο και μαλιστα ηλεκτρονικα δηλαδη φανταστικο χρημα που δεν υπαρχει.
Ενας μονο τροπος υπαρχει για να το αφησουν να σκασει αν θελουν να δημιουργησουν το χαος αφου μεσω του χαους λενε οτι θα φερουν την παγκοσμια διακυβερνηση.
Οι Σιωνιστες στις απατε