18:36 - 25/12/2023

Η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία του 1914

Διαφημίσεις

Η ανοησία της παράλογης πολεμικής παρότρυνσης και άλλα ανεπίδεκτα μαθήματα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο…
“…αυτοί που θα κάνουν κουμάντο δεν θα είναι ανάμεσα στους νεκρούς και τους κουτσούς…
Και σε κάθε άκρη του τουφεκιού είμαστε το ίδιο” – John McCutcheon

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως συμβαίνει στους περισσότερους αμερικανικούς πολέμους, η ηγεσία της χριστιανικής εκκλησίας συμμετείχε στον πατριωτικό ενθουσιασμό με πολύ αντιχριστιανικές, εθνικιστικές και φυλετικές/θρησκευτικές θέσεις κυριαρχίας. Εντυπωσιακά, οι θρησκευτικοί ηγέτες σε κάθε πλευρά της σύγκρουσης πίστευαν πραγματικά ότι ο Θεός ήταν με τη δική τους πλευρά. Και έτσι οι άμβωνες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών, των Σκωτσέζων, των Γάλλων, των Βέλγων, των Γερμανών, των Αυστριακών, των Ούγγρων, των Ρώσων και των Ιταλών, αντηχούσαν από τη θέρμη που κυμάτιζαν τις σημαίες, με σαφή μηνύματα προς τους καταδικασμένους πολεμιστές γιους τους ότι ήταν θεόσταλτο χριστιανικό καθήκον τους να παρελάσουν για να σκοτώσουν τους εξίσου εγκεφαλικά πλυμένους νεαρούς χριστιανούς στρατιώτες εχθρούς, οι οποίοι ήταν επίσης βέβαιοι ότι ο Θεός ήταν με το μέρος τους.

“Εχθροί” στρατιώτες στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συναδελφώνονται τα Χριστούγεννα

Πέντε μήνες μετά τον άθλιο θάνατο και την καταστροφή του διαρκώς νεκροζώντανου πολέμου χαρακωμάτων (με τις περιβόητες πλέον μαζικές σφαγές μέσω πυροβολικού, πολυβόλων και όπλων με δηλητηριώδη αέρια), ήρθαν τα πρώτα Χριστούγεννα του πολέμου στο Δυτικό Μέτωπο.

Τα Χριστούγεννα ήταν η πιο ιερή από τις χριστιανικές γιορτές σε όλες τις πλευρές του πολέμου, αλλά σε αυτή την εποχή της νοσταλγίας για την πατρίδα και της ανάγκης να ζει κανείς στο κρύο, τη βροχή και το χιόνι, τα πρώτα Χριστούγεννα του πολέμου είχαν ιδιαίτερη σημασία. Η 24η Δεκεμβρίου 1914 υπενθύμιζε στους στρατιώτες το καλό φαγητό, τα ζεστά σπίτια και τις αγαπημένες οικογενειακές σχέσεις που είχαν αφήσει πίσω τους – και που τώρα υποψιάζονταν ότι μπορεί να μην ξαναζήσουν ποτέ. Οι σωματικά εξαντλημένοι, πνευματικά αποδυναμωμένοι, τραυματισμένοι από τη μάχη στρατιώτες και στις δύο πλευρές της No Man’s Land αναζητούσαν απεγνωσμένα κάποια ανάπαυλα από τα γεμάτα νερό, γεμάτα αρουραίους και πλέον όλο και πιο παγωμένα χαρακώματα.

Οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής και στις δύο πλευρές βρίσκονταν στο τέλος των συναισθηματικών τους σχοινιών εξαιτίας των ανελέητων πυρών του πυροβολικού απέναντι στις οποίες ήταν ανυπεράσπιστοι. Αν δεν σκοτώνονταν ή ακρωτηριαζόντουσαν από τους βομβαρδισμούς, αυτό που τελικά θα κατέστρεφε πολλούς από τους επιζώντες ήταν το “σοκ των οβίδων” (σήμερα γνωστό ως διαταραχή μετατραυματικού στρες λόγω μάχης – PTSD), με τους τρομακτικούς εφιάλτες, τη στέρηση ύπνου, την αυτοκτονικότητα, την κατάθλιψη, την υπερκινητικότητα και άλλες ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές. Άλλοι συνηθισμένοι “δολοφόνοι” ήταν το κακό φαγητό, οι ψείρες, το πόδι της τάφρου, τα κρυοπαγήματα και οι γάγγραινες στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών.

Οι αυτοκτονικές επιθέσεις “πάνω από την κορυφή” εναντίον εχθρικών φωλιών πολυβόλων διατάσσονταν ανόητα και επανειλημμένα από ανώτερους αξιωματικούς όπως ο Sir Douglas Haig, ο οποίος δεν χρειαζόταν να συμμετάσχει στις αιματηρές επιθέσεις. Ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ως διοικητής του βρετανικού ναυτικού εκείνη την εποχή, προφανώς δεν είχε μάθει τίποτα από την καταστροφική τακτική του Χέιγκ, όταν, ένα χρόνο αργότερα, διέταξε επίσης επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον τουρκικών πολυβόλων κατά την περιβόητη σφαγή των αυστραλιανών και νεοζηλανδικών στρατευμάτων στην Καλλίπολη, μια γκάφα για την οποία ο ατιμασμένος Τσόρτσιλ παραιτήθηκε από το αξίωμά του στο βρετανικό Ναυαρχείο.

Η καθημερινή φρίκη του πολέμου χαρακωμάτων διανθίζονταν από τις κραυγές αγωνίας των τραυματισμένων στρατιωτών που έπρεπε να αφεθούν κρεμασμένοι στα συρματοπλέγματα ή ξαπλωμένοι στους κρατήρες των βομβών στη No Man’s Land – ο θάνατός τους συχνά παρέμενε για μέρες. Η επίδραση στα στρατεύματα στα χαρακώματα που έπρεπε να αγνοούν αβοήθητα τις εκκλήσεις για βοήθεια ήταν τραυματική. Για διάφορους λόγους, το ηθικό των στρατευμάτων και στις δύο πλευρές της No Man’s Land είχε φτάσει στο ναδίρ κατά τη διάρκεια των μηνών που πλησίαζαν τα Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα στα χαρακώματα

Έτσι, στις 24 Δεκεμβρίου 1914, τα εξαντλημένα στρατεύματα εγκαταστάθηκαν για να ανοίξουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα από την πατρίδα, προσδοκώντας να έχουν μια ανάπαυλα από τον πόλεμο για μια μέρα περίπου. Ένας μεγαλόψυχος (και απατηλός) Κάιζερ Γουλιέλμος είχε διατάξει ακόμη και την αποστολή 100.000 χριστουγεννιάτικων δέντρων με εκατομμύρια διακοσμητικά κεριά στο γερμανικό μέτωπο, προσδοκώντας ότι μια τέτοια πράξη θα ανέβαζε το ηθικό των στρατευμάτων. Η χρησιμοποίηση των γραμμών ανεφοδιασμού για τέτοια στρατιωτικά περιττά αντικείμενα φαινόταν να είναι μια αποδεκτή επένδυση για τον υπεραισιόδοξο αυτοκράτορα, αλλά οι στρατηγοί του διαφωνούσαν. Κανείς, ωστόσο, δεν υποψιαζόταν ότι η ιδέα του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα γυρνούσε μπούμερανγκ και, αντιθέτως, θα αποτελούσε καταλύτη για ένα διάσημο γεγονός στην ιστορία της ειρήνευσης που σχεδόν λογοκρίθηκε από την καταγεγραμμένη ιστορία.

Αυτό το αυθόρμητο γεγονός, η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία του 1914, εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους σε ένα πλήθος τοποθεσιών σε όλο το μήκος των 600 μιλίων χαρακωμάτων που εκτείνονταν σε όλη τη Γαλλία, αλλά ήταν ένα γεγονός που δεν θα επαναλαμβανόταν ποτέ ξανά στην ιστορία του πολέμου.

Η παράδοση που προέκυψε από αυτή την αληθινή ιστορία ήταν ότι, μέσα στη σιωπή της νύχτας της παραμονής των Χριστουγέννων, οι Γερμανοί άρχισαν να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, με τους Βρετανούς, τους Γάλλους, τους Σκωτσέζους και τους Καναδούς να κάνουν το ίδιο, ενώ οι δύο πλευρές ενώθηκαν δίγλωσσα όταν οι Γερμανοί τραγούδησαν το “Stille Nacht”. Πριν περάσει πολύς καιρός, το θεϊκό πνεύμα της ειρήνης και της “καλής θέλησης προς τους ανθρώπους” επικράτησε του δαιμονικού πνεύματος του πολέμου.

Καθώς συμμετείχαν στο ομαδικό τραγούδι, οι άνδρες αισθάνθηκαν την κοινή τους ανθρωπιά και η φυσική αποστροφή προς τον φόνο αναδύθηκε, ξεπερνώντας την πλύση εγκεφάλου στην οποία είχαν υποβληθεί όλοι από τη βασική εκπαίδευση. Και για μια πολύτιμη ημέρα ή δύο, αυτοί οι άνδρες ανέβηκαν σε ένα επίπεδο ανθρωπιάς που δεν θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους ακόμη και αν τους διέταζαν να το κάνουν.

Μεμονωμένοι άοπλοι στρατιώτες, παρακούοντας τις διαταγές των ανωτέρων τους, σηκώθηκαν προσεκτικά και βγήκαν από τα χαρακώματα τους στη χώρα του κανενός. Κανείς δεν άρχισε να πυροβολεί και σιγά σιγά και τα δύο χαρακώματα άδειασαν και άρχισε μια μοναδική γιορτή παραμονής Χριστουγέννων που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ και – αν το παγκόσμιο στρατιωτικό κατεστημένο έχει κάτι να πει γι’ αυτό – δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Στρατιώτες που λίγο πριν ήταν θανάσιμοι εχθροί μοιράστηκαν σοκολάτες, τσιγάρα, μπύρες, κρασί, σναπς, φωτογραφίες από την πατρίδα και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ανταλλάχθηκαν ονόματα και διευθύνσεις και κάθε στρατιώτης που βίωσε πραγματικά το δραματικό γεγονός άλλαξε για πάντα.

Φυσικά, στο δρόμο του κάθε στρατιώτης έπρεπε να περπατήσει γύρω από τρύπες οβίδων και πάνω από τα παγωμένα πτώματα των νεκρών φίλων του, τα οποία κηδεύτηκαν με σεβασμό την επόμενη μέρα- οι πρώην εχθροί βοηθούσαν ο ένας τον άλλον στο επίσημο έργο.

Η προώθηση της ειρήνης στη γη σε καιρό πολέμου θεωρείται προδοσία

Η αδελφοποίηση με τον εχθρό (και η άρνηση υπακοής σε διαταγές σε καιρό πολέμου) θεωρούνταν ιστορικά από τους στρατιωτικούς διοικητές και τους πολιτικούς ως πράξη προδοσίας, η οποία πάντα τιμωρούνταν αυστηρά, μερικές φορές με συνοπτικές εκτελέσεις. Στην περίπτωση της εκεχειρίας των Χριστουγέννων του 1914, προσπαθώντας να αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε αυτό το δυνητικά μεταδοτικό περιστατικό, οι περισσότεροι διοικητές αξιωματικοί απείλησαν με διάφορες τιμωρίες, αλλά μόνο λίγες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν. Μια τιμωρία που αντιμετώπιζαν πολλοί από τους νέους αντιπολεμικούς Γερμανούς στρατιώτες ήταν η μετάθεσή τους στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου στη συνέχεια θα έπρεπε να σκοτώσουν και να πεθάνουν στις εξίσου αυτοκτονικές μάχες εναντίον ορθόδοξων χριστιανών στρατιωτών από τη Ρωσία.

Η βραβευμένη ταινία (παραλίγο να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας) που χαρακτηρίζει υπέροχα το πνεύμα της χριστουγεννιάτικης ανακωχής είναι το “Joyeux Noel” (γαλλικά για τα “Καλά Χριστούγεννα”). Το “Joyeux Noel” αφηγείται τη συγκινητική ιστορία που έχει διασκευαστεί από τις πολλές σωζόμενες ιστορίες και τα γράμματα από τους στρατιώτες που είχαν πάει στην πατρίδα.

Αυτή η μοναδική ιστορία της πολεμικής αντίστασης πρέπει να ειπωθει ξανά και ξανά, αν θέλουμε να αποπροσανατολιστεί αποτελεσματικά η σύγχρονη εποχή των πολέμων της αυτοκρατορίας και της εταιρικής κυριαρχίας που δημιουργούνται με ψεύτικες σημαίες. Αυτοί οι ατελείωτοι πόλεμοι – που ακολουθούνται πάντα από ένοπλες κατοχές που αναπόφευκτα δημιουργούν ένοπλη αντίσταση και εξέγερση αργότερα – πολεμούνται από αφελείς αλλά πλήρως κατηχημένους, μάτσο εφήβους – πολλοί από τους οποίους προέρχονται από ευσεβείς χριστιανικές οικογένειες. Αυτοί οι όχι εντελώς συναισθηματικά ώριμοι έφηβοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν πνευματική βλάβη από την ενεργό εμπλοκή τους στα “πεδία θανάτου”. Πράγματι, οι στρατιώτες μάχης είναι συχνά καταδικασμένοι σε μια ζωή που κατακλύζεται από την πραγματικότητα του μετατραυματικού στρες που προκαλείται από τη μάχη (ή την κοινωνιοπαθητική διαταραχή προσωπικότητας), με αυτοκτονικότητα, ανθρωποκτονικότητα, απώλεια της θρησκευτικής πίστης, τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις, ακόμη και νευρολογικές και αυτοάνοσες διαταραχές εξαιτίας των επιθετικών προγραμμάτων υπερεμβολιασμού του Πενταγώνου (συχνά με πειραματικά, ανεπαρκώς δοκιμασμένα, ταχέως προωθούμενα εμβόλια, που συνήθως χορηγούνται χωρίς ενημερωμένη συναίνεση ως μέρος κάποιου μυστικού ερευνητικού προγράμματος για όπλα βιοάμυνας.

Φυσικά, οι μιλιταριστές κάθε εποχής στην ιστορία κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τους στρατιώτες να βιώσουν την ανθρωπιά των εχθρών τους. Δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η δουλειά των ιερέων, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι φροντιστές των ψυχών των στρατιωτών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους; Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι στρατιωτικοί ιερείς αποφεύγουν να συμβουλεύουν τους στρατιώτες σχετικά με τον Χρυσό Κανόνα του Ιησού, τη σαφή εντολή του να αγαπούν τους εχθρούς τους ή την ηθική της Επί του Όρους Ομιλίας. Είμαι βέβαιος ότι θα υπήρχαν συνέπειες για έναν ιερέα αν κάποιος ανακαλύπτονταν να κάνει κάτι τέτοιο. Οι στρατιωτικοί ιερείς είναι μέρος του μηχανισμού του πολέμου που δίνει πολύ λίγη προσοχή σε οποιαδήποτε από τις Δέκα Εντολές, ειδικά σε αυτές που λένε: “δεν θα σκοτώσεις” ή “δεν θα επιθυμήσεις το λάδι του πλησίον σου”. Προς υπεράσπισή τους, οι στρατιωτικοί ιερείς, κατά την ιερατική τους εκπαίδευση και, πιθανότατα ακόμη και κατά την ανατροφή τους στο κατηχητικό σχολείο, μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ για τις βαθύτατα σημαντικές ευαγγελικές αλήθειες για τη μη θανάτωση, τη μη ανταπόδοση και την άνευ όρων αγάπη προς τον φίλο και τον εχθρό.

Θεολογικά τυφλά σημεία του πολέμου

Μερικά από αυτά τα θεολογικά τυφλά σημεία απεικονίζονται στο τέλος του “Joyeux Noel” σε μια ισχυρή σκηνή που απεικονίζει μια αντιπαράθεση μεταξύ του χριστιανικού, αντιπολεμικού Σκωτσέζου εφημέριου και του φιλοπόλεμου επισκόπου του, την ώρα που ο ταπεινός εφημέριος παρέδιδε την “τελευταία ιεροτελεστία” σε έναν ετοιμοθάνατο στρατιώτη. Ο επίσκοπος είχε έρθει για να τιμωρήσει τον εφημέριο και να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του εξαιτίας της “προδοτικής και επαίσχυντης” συμπεριφοράς του στο πεδίο της μάχης (δηλαδή να είναι φιλεύσπλαχνος και να συναδελφώνεται με τον εχθρό).

Ο αυταρχικός επίσκοπος αρνήθηκε να ακούσει όταν ο εφημέριος διακήρυξε ότι μόλις είχε τελέσει “την πιο σημαντική λειτουργία της ζωής μου” και ότι επιθυμούσε να παραμείνει με τους άνδρες του, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν χάσει τη χριστιανική τους πίστη. Ο επίσκοπος αρνήθηκε οργισμένος το αίτημα του ιερέα και τον έστειλε σπίτι του.

Στη συνέχεια ο επίσκοπος εκφώνησε ένα ξεσηκωτικό φιλοπόλεμικο κήρυγμα σε μερικούς φρέσκους στρατιώτες που είχαν έρθει για να αντικαταστήσουν αυτούς που τώρα αρνούνταν να σκοτώσουν πια. Τα λόγια του κηρύγματος επιλέχθηκαν από τους σεναριογράφους της ταινίας κατευθείαν από ένα κήρυγμα που είχε εκφωνήσει ένας Αγγλικανός επίσκοπος στην Αγγλία αργότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η λεπτή αντίδραση του ιερέα στην απόλυσή του απεικονίστηκε πολύ καλά από τους δημιουργούς της ταινίας.

Το “Joyeux Noel” είναι μια σημαντική ταινία που αξίζει να αποτελεί ετήσιο εορταστικό πρόγραμμα. Έχει ηθικά διδάγματα πολύ πιο ισχυρά από τις παρτιτούρες των συνήθως συνιστώμενων χριστουγεννιάτικων ταινιών όπως το “It’s A Wonderful Life” ή το “A Christmas Carol”.

Ορισμένα από τα διδάγματα της ιστορίας της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας απεικονίζονται στο σημαντικό τραγούδι του John McCutcheon, “Christmas in the Trenches” (Χριστούγεννα στα χαρακώματα). Ακολουθεί ο στίχος: “Το τραγούδι του Χριστούγεννα”. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην τελευταία γραμμή:

Χριστούγεννα στα χαρακώματα
John McCutcheon

Το όνομά μου είναι Francis Tolliver, έρχομαι από το Λίβερπουλ.
Πριν από δύο χρόνια ο πόλεμος με περίμενε μετά το σχολείο.
Από το Βέλγιο και τη Φλάνδρα, τη Γερμανία μέχρι εδώ.
Πολέμησα για τον βασιλιά και την πατρίδα που αγαπώ πολύ

Ήταν Χριστούγεννα στα χαρακώματα και ο παγετός ήταν τόσο πικρός…
Τα παγωμένα πεδία της Γαλλίας όπου ακόμα δεν τραγουδούσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια
Οι οικογένειές μας στην Αγγλία μας έκαναν πρόποση εκείνη τη μέρα.
Τα γενναία και ένδοξα παλικάρια τόσο μακριά

Ήμουν ξαπλωμένος με τους συμμαθητές μου στο κρύο και βραχώδες έδαφος.
Όταν από τις γραμμές της μάχης ακούστηκε ένας πολύ παράξενος ήχος…
Λέει: “Ακούστε, παιδιά, κάθε στρατιώτης προσπαθούσε να ακούσει”…
Όπως μια νεαρή γερμανική φωνή τραγούδησε τόσο καθαρά

Τραγουδάει πολύ καλά, μου λέει ο συνάδελφός μου…
Σύντομα μία προς μία κάθε γερμανική φωνή ενώθηκε αρμονικά.
Τα κανόνια σιώπησαν και τα σύννεφα αερίων δεν κυλούσαν πια.
Καθώς τα Χριστούγεννα μας έφεραν ανάπαυλα από τον πόλεμο

Μόλις τελείωσαν και πέρασε μια ευλαβική παύση…
“Ο Θεός να σας αναπαύσει ευτυχισμένους κυρίους”, χτύπησαν κάποια παλικάρια από το Κεντ…
Το επόμενο πράγμα που τραγούδησαν ήταν Stille Nacht, tis ‘Silent Night’ λέει εγώ
Και σε δύο γλώσσες ένα τραγούδι γέμισε τον ουρανό.

Κάποιος έρχεται προς το μέρος μας τώρα, είπε ο φρουρός της πρώτης γραμμής.
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε μια μοναχική φιγούρα που έτρεχε από την πλευρά τους.
Η σημαία της εκεχειρίας του σαν χριστουγεννιάτικο αστέρι έλαμπε στο αεροπλάνο τόσο φωτεινά.
Καθώς βάδιζε γενναία άοπλος μέσα στη νύχτα…

Τότε ένας προς έναν και από τις δύο πλευρές, μπήκαν στη χώρα του κανενός…
Χωρίς όπλο ή ξιφολόγχη, συναντηθήκαμε εκεί σώμα με σώμα.
Μοιραστήκαμε κάποιο μυστικό μπράντι και ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον.
Και σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου με φωτοβολίδες τους κάναμε την κόλαση.

Ανταλλάξαμε σοκολάτες, τσιγάρα και φωτογραφίες από την πατρίδα.
Αυτοί οι γιοι και οι πατεράδες μακριά από τις δικές τους οικογένειες…
Ο νεαρός Σάντερς έπαιζε το κουτί και είχαν ένα βιολί.
Αυτή η περίεργη και απίθανη ομάδα ανδρών

Σύντομα το φως της ημέρας μας πλησίασε και η Γαλλία ήταν ξανά Γαλλία.
Με θλιβερούς αποχαιρετισμούς, ο καθένας μας άρχισε να επιστρέφει στον πόλεμο.
Αλλά το ερώτημα στοίχειωνε κάθε καρδιά που έζησε εκείνη τη θαυμαστή νύχτα.
Ποιανού οικογένεια έχω βάλει στο στόχαστρό μου

Ήταν Χριστούγεννα στα χαρακώματα και ο παγετός ήταν τόσο πικρός…
Τα παγωμένα πεδία της Γαλλίας ζεστάθηκαν, τα τραγούδια της ειρήνης τραγουδήθηκαν
Για τα τείχη που είχαν κρατήσει ανάμεσά μας για να επιβάλλουν το έργο του πολέμου…
Είχαν καταρρεύσει και είχαν χαθεί για πάντα.

Το όνομά μου είναι Φράνσις Τόλιβερ, από το Λίβερπουλ κατάγομαι
Κάθε Χριστούγεννα που έρχονται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμαθα καλά το μάθημά μου.
Γιατί αυτοί που κάνουν κουμάντο δεν θα είναι ανάμεσα στους νεκρούς και τους κουτσούς.
Και σε κάθε άκρη του όπλου είμαστε ίδιοι



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*