Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι θεωρούν τις ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και της ζητούν να τις σταματήσει άμεσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.
Tην ίδια στιγμή η Γενί Σαφάκ η κατεξοχήν φιλοερντογανική τουρκική εφημερίδα της οποίας ο διευθυντής Ιμπραήμ Καραγκιούλ είναι ο στενότερος φίλος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν με άρθρο της αναφέρει πως οι Δυτικοί θα κτυπήσουν την Τουρκία μέσω της Κύπρου «και θα πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για αυτό»
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική αυτή θέση, ο κ. Πάλμερ σημείωσε πως αυτό “το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια” αναφέρει το sigmalive.
Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε στην Κύπρο και το αποτέλεσμα των συζητήσεών του στο νησί, ο κ. Πάλμερ αφού υπενθύμισε πως υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία από το 2003 μέχρι το 2006 ανέφερε:
“Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που έφυγα, κάποια πράγματα είναι τα ίδια. Δυστυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό”.
Πρόσθεσε πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της».
«Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε.
Είπε ακόμη πως «υπάρχουν επίσης πολλά θέματα στη διμερή ατζέντα. Συζήτησα αυτά τα θέματα, εν εκτάσει, στις συναντήσεις μου, περιλαμβανομένων αυτών με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων ήταν μια σημαντική εξέλιξη στη διμερή σχέση ΗΠΑ – Κύπρου και εργαζόμαστε για να την εφαρμόσουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτό το πνεύμα», επεσήμανε.
Ερωτηθείς με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα δράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πάλμερ απάντησε: “Δεν θέλω να εισέλθω σε υποθετικά θέματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούμε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση ως προκλητικές, και την έχουμε ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».
Κληθείς να πει αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική θέση, σημείωσε πως “το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια”.
Ερωτηθείς πώς προχωρεί η εφαρμογή της Δήλωσης Προθέσεων που υπογράφηκε πέρσι για θεσμοθέτηση της συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Πάλμερ ανέφερε πως από τότε που υπογράφηκε η Δήλωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, υπήρξε ένας αριθμός εξελίξεων, που είναι σύμφωνες με τους σκοπούς και τους στόχους της Δήλωσης.
Υπενθύμισε τη συμμετοχή της χώρας του, δια του ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα, καθώς και την αμερικανική συμμετοχή στην άσκηση Αργοναύτης. Πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να συζητούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε αυτή τη συνεταιρική σχέση».
Επεσήμανε ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε πρόσφατα τον πρώτο της επιτετραμμένο για θέματα άμυνας στην Πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.
‘Eτσι εργαζόμαστε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι η Δήλωση Προθέσεων βρίσκεται σε λειτουργία και εφαρμόζεται, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις αναφορές του Προέδρου Αναστασίαδη κατά την ομιλία του στη δεξίωση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για την Επέτειο Ανεξαρτησίας της χώρας, για συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν για ενίσχυση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ – Κύπρου, όπως η επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 1984 για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ (Visa Waiver Programme) και η άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο για πώληση στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού, ο κ. Πάλμερ είπε πως θεωρεί πως αυτά τα θέματα μπορούν να συζητηθούν με την κυπριακή κυβέρνηση.
«Είναι όλα αρκετά πολύπλοκα αλλά είμαστε δεσμευμένοι να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για προώθηση των σκοπών και των στόχων των ΗΠΑ, των σκοπών και των στόχων της Κύπρου σε τομείς όπου υπάρχει σημαντική σύμπτωση θέσεων. Αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κύπρου και είμαστε δεσμευμένοι να εργαστούμε από κοινού με την κυβέρνηση για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε αυτούς τους στόχους», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν είναι αναχρονιστικό το ότι ισχύει ακόμη το εμπάργκο όπλων επί της Κύπρου μιας χώρας που είναι εταίρος των ΗΠΑ, ο κ. Πάλμερ είπε πως «η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός εταίρος, ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και είμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε τί μπορεί να γίνει σε αυτό τον τομέα».
«Υπάρχει ένας αριθμός νομοσχεδίων στο Καπιτώλιο (για αυτό το θέμα)”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχει κάποια κινητικότητα στο κοινοβουλευτικό μέτωπο «και θα δούμε τί θα γίνει στο Καπιτώλιο».
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως «είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο σχήμα 3+1. Ορισμένες από αυτές τις επαφές θα γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, αλλά κάποιες θα γίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε επίπεδο εργασίας, όπου μπορούμε να φέρουμε μαζί ειδικούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να εργαστούν μαζί για να υπάρξει πρόοδος στους κοινούς μας σκοπούς», σημείωσε.
Κληθείς να πει αν στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προγραμματιστεί κάποιες συναντήσεις, ο κ. Πάλμερ είπε πως επίκειται μια συζήτηση σε επίπεδο ειδικών για θέματα τρομοκρατίας, και πως προχωρώντας θα δουν ένα αριθμό άλλων πιθανών πεδίων όπου μπορούν να συνεχίσουν να εμβαθύνουν και να ενδυναμώνουν τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχηματισμού 3+1.
Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε ότι αφορά τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με δεδομένη τη θέση των ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές αποστολές των ΗΕ, ο κ. Πάλμερ είπε πως η θέση των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη και δεν αφορά ειδικά μόνο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή την Κύπρο.
«Είναι θέμα του πώς τα ΗΕ υλοποιούν αυτές τις ειρηνευτικές αποστολές. Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι οι ειρηνευτικές αποστολές δεν θα καταστούν υποκατάστατο των πολιτικών διαδικασιών, δεν θα γίνουν υποκατάστατο για την επίλυση διενέξεων», σημείωσε.
«Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν αντικρίζεται ως μια αποστολή που θα υφίσταται στο διηνεκές, αλλά είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και να βοηθά τα μέρη να φθάσουν σε μια συμφωνία για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες αρχές επί των οποίων εδράζεται αυτή η προσέγγισή μας για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις γενικά, και το ερώτημα είναι πώς εφαρμόζονται αυτές οι αρχές στην περίπτωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
Σε σχόλιο πως πρόσφατα, όπως και στο παρελθόν, υπήρξαν περιστατικά στη νεκρή ζώνη που καταδεικνύουν την ανάγκη για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί, ο κ. Πάλμερ είπε πως αντιλαμβάνεται αυτή τη θέση.
«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει παίξει και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο εδώ στην Κύπρο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε, προχωρώντας μπροστά, πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι δομημένη κατά ένα κατάλληλο τρόπο, και πως δεν υποκαθιστά, με οποιονδήποτε τρόπο, την πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν έχει έλθει η ώρα για μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως «κατανοούμε την αξία των επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων και αυτών σε ανώτατο επίπεδο.
Ο προγραμματισμός μιας συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι προφανώς κάτι δύσκολο, αλλά είμαστε δεσμευμένοι στο να αναζητούμε κάθε ευκαιρία για συναντήσεις με Κύπριους ομολόγους, μας και για εμβάθυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας σε όλο το φάσμα θεμάτων», επεσήμανε.
Σενάρια για χτύπημα των Δυτικών στην Τουρκία μέσω Κύπρου βλέπει ο αρθρογράφος Υusuf Kaplan της φιλοερντογανικής εφημερίδας Yeni Safak και αναφέρει το sigmalive.
Είναι σαφές ότι υπάρχει παράνοια στην Τουρκία αυτή την στιγμή κατά της Δύσης αλλά είναι φυσιολογικό: Ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί δεν επικροτούν τα σχέδια του για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θέλουν την Τουρκία ένα σημαντικό «πιόνι» στην γεωστρατηγική τους και τίποτε άλλο. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιχειρεί να προετοιμάσει την κοινή του γνώμη κατάλληλα ώστε να είναι έτοιμη για ολοκληρωτική ρήξη με την Δύση.
«Ως Τουρκία παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο. Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία διενήργησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του αιώνα (Γαλάζια Πατρίδα) που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα.
Μέσα από αυτό την άσκηση, δώσαμε το μήνυμα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που συγκεντρώνουν φρεγάτες και πολεμικά σκάφη στην Κύπρο και την περιοχή και ανακατεύουν εντάσεις στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου με τη δικαιολογία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ότι είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στις προσπάθειές τους», σημειώνεται.
Το μήνυμα αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, ελήφθη από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Συνεχίζοντας, επισημαίνει: «Όπως οι εντάσεις στο Ιράκ και μετά στη Συρία κλιμακώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές το τελευταίο τέταρτο του αιώνα για να διαιρέσουν την περιοχή, ιδιαίτερα την Τουρκία, κατά την επόμενη περίοδο, η Ανατολική Μεσόγειος γενικά και ειδικά η Κύπρος πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο για να πολιορκήσουν την Τουρκία και, στην πραγματικότητα, να μας χτυπήσουν στην πρώτη μας μεγάλη αδυναμία».
«Γνωρίζουμε τουλάχιστον τα νέα στρατηγικά παιχνίδια που παίζονται στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντούτοις, δεν ρωτάω αν γνωρίζουμε πώς οι εξελίξεις στην Κύπρο ανοίγουν σταδιακά τον δρόμο για περιστατικά “που θα μας οδηγήσουν να χάσουμε εντελώς την Κύπρο”. Δεν ρωτάω, γιατί δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην Κύπρο ή να αποτρέψουμε αυτό που προσπαθεί να γίνει και αυτό είναι που με τρομάζει. Σαφώς, φωνάζω: «Θα χτυπήσουν την Τουρκία από την Κύπρο».
«Υπάρχουν Τούρκοι στην Κύπρο που θέλουν να αποχωρήσει η Τουρκία από το νησί», όπως σημειώνεται.
Παράλληλα, ο αρθρογράφος κατηγορεί την οργάνωση Unite Cyprus Now ότι εκτελεί σχέδια που απειλούν τόσο το ψευδοκράτος όσο και την Άγκυρα.
Αφορμή για αυτή την κατηγορία ήταν η συγκέντρωση της ομάδας για να καταδικαστεί η επίθεση εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ από Τούρκους.
Στο τέλος, το άρθρο ισχυρίζεται πως η Κύπρος είναι η μόνη δύναμη, ο μοναδικός κοινός πολιτισμός και η ιστορική συνείδηση που έχουν οι Τούρκοι. «Αν δεν είναι αυτός ο κοινός πολιτισμός και η ιστορική συνειδητοποίηση, ακόμα κι αν έχουμε πλήρη έλεγχο της Κύπρου, θα την χάσουμε αργά ή γρήγορα.
Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα. Έχουμε στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, αλλά όχι πολιτιστική. Οι Κύπριοι Έλληνες και οι Κύπριοι Τούρκοι είναι απολύτως κοσμικοί.
Ας γίνει γνωστό ότι από πολιτιστική άποψη, έχουμε χάσει την Κύπρο.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να κερδηθεί ξανά πολιτιστικά η Κύπρος, πρέπει να διαμορφώσουμε έναν κοινό πολιτισμό και ιστορική συνείδηση και να αυξήσουμε την οικονομική και κοινωνική ευημερία των αδελφών μας στο ψευδοκράτος, πάνω από εκείνη των Ελλήνων».
Σενάρια αποτροπής
Επαναλαμβάνοντας το σενάρια περί χτυπήματος της Τουρκίας από την Κύπρο, σημειώνει:
«Πρώτον, πρόκειται να σιγουρευτούν ότι η Τουρκία είναι απομακρυσμένη από την Κύπρο – κάτι που κάναμε ήδη με τα χέρια μας: η Κύπρος είναι πολιτιστικά πιο κοντά στους Έλληνες, όχι εμείς. Εάν υπάρχει στην Τουρκία κάποιος που λέει ότι η Τουρκία είναι πολιτιστικά παρούσα στην Κύπρο, παρακαλώ να τους δώσετε τις ευχαριστίες μου.
Δεύτερον, οι ιμπεριαλιστές θα διαμορφώσουν τις επόμενες πενταετείς, αιωνόβιες στρατηγικές τους μέσω της Κύπρου. Θα μας επιτεθούν από την Κύπρο.
Ο πιο μόνιμος τρόπος για να αποτρέψουμε τους ιμπεριαλιστές από το να μας επιτεθούν μέσω της Κύπρου είναι να ενώσουμε δυνάμεις γύρω από έναν κοινό πολιτισμό και ιστορική συνείδηση με τους Τ/κ.
Αν δεν θέλουμε να τη χάσουμε εντελώς στο μέλλον -κάτι που θα οδηγήσει στη διαίρεση της Τουρκίας, ο Θεός να το αποτρέψει- πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πριν είναι πολύ αργά».
Όπως φαίνεται ο κυπριακός χώρος θα αποτελέσει εκ νέου το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ελληνισμού και της Τορκίας. Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως στην Αθήνα όταν χρειαστεί τα «κάστανα από την φωτιά» θα τα βγάλουμε εμείς και κανείς άλλος…
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice