Διαφημίσεις

Τι σημαίνει για τις δύο πλευρές η επιχείρηση για την ανακατάληψη του τελευταίου αστικού προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ Η πόλη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα και κατελήφθη από το ISIS στα μέσα του 2014. Η επιχείρηση για την απελευθέρωσή της αναμένεται να είναι παρατεταμένη και δύσκολη Υστερα από μήνες σχεδιασμού, η πολυαναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Μοσούλη, το τελευταίο αστικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έχει αρχίσει. Ο «Guardian» απαντάει σε 5 κρίσιμες ερωτήσεις για τη μάχη:

1. Γιατί είναι σημαντική η Μοσούλη για το ISIS; Η πόλη στο Βόρειο Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα και κατελήφθη από το ISIS στα μέσα του 2014. Από τότε που τo «χαλιφάτο» της τρομοκρατικής οργάνωσης ανέλαβε τον έλεγχο, είδαμε μαζική έξοδο ανθρώπων από την περιοχή, επιχειρούμενη γενοκτονία των μειονοτήτων και σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον του Ιράκ.
Αλλά οι τζιχαντιστές είχαν μια σειρά από ήττες στο έδαφος εφέτος, στο Ιράκ και στη Συρία. Η απώλεια της Μοσούλης θα είναι μία από τις μεγαλύτερες. Ηταν από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης που ο αρχηγός του ISIS Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έκανε μια σπάνια δημόσια ομιλία το 2014, στην οποία αυτοανακηρύχθηκε νέος παγκόσμιος χαλίφης.

Η νίκη στη Μοσούλη θα καταστήσει επίσης ευκολότερη την ανάκτηση της συριακής πρωτεύουσας του ISIS, της Ράκα, επειδή θα κοπούν οι μεγάλες οδοί εφοδιασμού από το Ιράκ. Για τους λόγους αυτούς, η επίθεση αναμένεται να είναι παρατεταμένη και δύσκολη.

Το ISIS πιστεύεται ότι έχει μεταξύ 5.000 και 8.000 μαχητών, έτοιμων να υπερασπιστούν την Μοσούλη. Αυτοί οι μαχητές κρύβονται ανάμεσα σε έναν συρρικνούμενο άμαχο πληθυσμό περίπου 600.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να φύγουν καθώς θα εντείνεται η μάχη.

2. Ποιοι συμμετέχουν στην επίθεση; Είναι μια κοινή επιχείρηση με περισσότερους από 30.000 στρατιώτες από τον ιρακινό στρατό, τους Κούρδους Πεσμεργκά και παραστρατιωτικές δυνάμεις σιιτών. Επίσης στο έδαφος βρίσκονται ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες συμβουλεύουν τους Πεσμεργκά. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πρόσφατα επιπλέον 600 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην ανακατάληψη της Μοσούλης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ σε περισσότερους από 5.200.

3. Πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η επίθεση; Εβδομάδες, αν όχι μήνες. Κουρδικές δυνάμεις προβλέπουν σθεναρή αντίσταση από το ISIS, το οποίο έχει ήδη χάσει τις πόλεις Τικρίτ, Ραμάντι, Σιντζάρ και Φαλούτζα, και μια τεράστια έκταση εδαφών κοντά στο Αρμπίλ.
Πιστεύεται ότι οι τζιχαντιστές έχουν τοποθετήσει χιλιάδες αυτοσχέδια εκρηκτικά σε χωριά στον δρόμο προς τη Μοσούλη, που είναι πιθανό να καθυστερήσουν την προέλαση. Το ISIS έχει χρησιμοποιήσει και αέριο μουστάρδας εναντίον κουρδικών δυνάμεων – ως και 19 φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

4. Τι σημαίνει αυτή η επιχείρηση για τον λαό της Μοσούλης; Τζιχαντιστές έχουν απαγορεύσει στους αμάχους να φύγουν από τη Μοσούλη, έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε δρόμους και έχουν ανατινάξει τα σπίτια εκείνων που έχουν φύγει ως τιμωρία και για να αποτρέψουν τους άλλους.

Αλλά ενώ η φυγή μπορεί να σημαίνει πεζοπορία μέσα από ναρκοπέδια, και τον κίνδυνο της ανακάλυψης και της τιμωρίας από το ISIS, όσοι μείνουν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν αεροπορικές επιδρομές, οδομαχίες, μια πιθανή πολιορκία από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας (ISF) και τη ζοφερή δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από το ISIS.

Τα Ηνωμένα Εθνη και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι ένας τεράστιος αριθμός αμάχων (περί το 1,5 εκατ. ανθρώπους) είναι σε άμεσο κίνδυνο και ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο χειρότερο σενάριο.

5. Γιατί εντείνονται οι ανησυχίες για σεκταριστική βία; Θρησκευτικές εντάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή στα χρόνια μετά τον Σαντάμ και κορυφώθηκαν πριν από την κατάληψη της σουνιτικής Μοσούλης από τον ISIS τον Ιούνιο του 2014. Καθώς προήλαυνε η τρομοκρατική ομάδα, ιρακινές δυνάμεις που αποτελούνταν κυρίως από σιίτες και είχαν αποξενώσει τον τοπικό πληθυσμό παρέδωσαν γρήγορα την πόλη.

Ως εκ τούτου η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τη Βαγδάτη και η αποκατάσταση βασικών δομών διακυβέρνησης θεωρούνται η μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου μετά τον ISIS.
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ παραμένει αδύναμη και έχει μικρή επιρροή στις σουνιτικές περιοχές της χώρας.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούσαν δυνάμεις στη Μοσούλη ως το 2010, δεν έχουν πλέον κατοχική παρουσία στο Ιράκ.
Οσο για την επίθεση, οι σιίτες πολιτοφύλακες και οι κουρδικές δυνάμεις που έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στον πόλεμο κατά του ISIS δεν σχεδιάζεται να εισέλθουν στην κυρίως σουνιτική Μοσούλη. Ο ιρακινός στρατός, ο οποίος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από σιίτες στρατιώτες και αξιωματικούς, θα έχει το προβάδισμα στη μάχη. ΒΗΜΑ
infognomonpolitics.blogspot.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Guardian: 5 ερωτήσεις – 5 απαντήσεις για τη μάχη της Μοσούλης”
  1. Μπορείτε κάποιος απο την ιστοσελίδα να μου ¨δικαιολογήσει ” το γιατί επρεπε να παν 30000 ιρακινοι συν κούρδοι για 8000 χαχόλια ( Ετσι έλεγε φίλος που σπούδασε σε πρωήν Ανατολικό Κράτος τους Αραβες όλους γενικά γιατί ένω όταν ήταν ενας -τρείς ήταν κότες όταν μαζεύονταν 10-15 το παίζαν νταήδες ) πού μέχρι και γυναίκες ντύνονται για την γλυτώσουν ????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek