Ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι είναι Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής του τμήματος ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Επίσης είναι ο συγγραφέας των πολύ γνωστών βιβλίων «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» (2014), και «Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος» (2016) τα οποία σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία σε πολλές γλώσσες που κυκλοφόρησαν. Στα γραπτά του ασχολείται με τα ζητήματα της ελεύθερης θέλησης, της συνείδησης, των ατομικών δικαιωμάτων, της τεχνολογίας και της νοημοσύνης.
Με ένα άρθρο του στους Financial Times, που διαβάστηκε πολύ σε όλο τον κόσμο, ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι διερωτάται αν είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την ιδιωτικότητά μας για να διαφυλάξουμε την υγεία μας, όπως μας επιτάσσουν σήμερα οι αρχές.
Προταση διαδημιστικου περιεχομενου,”Το ότι αναγκαστήκαμε να μείνουμε σπίτι για να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού, μας άφησε ελεύθερο χρόνο για να επισκεφθούμε απερίσπαστοι το online casino της Netbet και να περάσουμε πολλές ευχάριστες ώρες ποντάροντας στα συναρπαστικά παιχνίδια που προτείνει. ”
Αλλά η κοινωνική απομόνωση που μας επέβαλλαν έδωσε σε πολλούς το περιθώριο να διαβάσουν τα όσα εφιαλτικά αναφέρει ο Ισραηλινός ιστορικός για τις ζοφερές ώρες που έρχονται.
Στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Χαράρι, αναφέρεται σε δυο σημαντικές επιλογές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αφ’ ενός την επιλογή ανάμεσα στην ολοκληρωτική παρακολούθηση από υπεραρχές που δεν ελέγχονται από τον λαό αλλά από σκοτεινά κέντρα εξουσίας ή την ενδυνάμωση των πολιτών και αφ’ ετέρου τον ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε ανάμεσα στην εθνικιστική απομόνωση και την παγκόσμια αλληλεγγύη.
Προταση διαδημιστικου περιεχομενου,”Αλλά και στο Αθλητικό Στοίχημα της Netbet προσφέρεται μια μεγάλη επιλογή από στοιχηματικά γεγονότα, με μεγάλες αποδόσεις, ασφάλεια στις συναλλαγές και ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον.”
«Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς μας παρακολουθούν και τι θα φέρουν τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο ιστορικός. «Η τεχνολογία παρακολούθησης αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό που φάνταζε ως επιστημονική φαντασία πριν από μερικά χρόνια είναι σήμερα κάτι το συνηθισμένο. Ας σκεφτούμε υποθετικά ότι μια κυβέρνηση απαιτεί να φορά κάθε πολίτης βιομετρικό βραχιόλι που παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματος και τους καρδιακούς παλμούς 24 ώρες το 24ωρο. Τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα αποθηκεύονται και θα αναλύονται από κυβερνητικούς αλγορίθμους. Οι αλγόριθμοι θα γνωρίζουν ότι είστε άρρωστοι, πριν ακόμα το αντιληφθείτε εσείς οι ίδιοι και θα ξέρουν επίσης πού πήγατε και ποιον συναντήσατε».
Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να αντιτείνει στον Χαράρι ότι μια τέτοια βιομετρική παρακολούθηση μπορεί να δικαιολογηθεί στην διάρκεια μιας έκτακτης κατάστασης, όπως είναι η τρέχουσα επιδημία του κορονοϊού. Σε αυτό ο συγγραφέας αντιτείνει ότι «τα προσωρινά μέτρα πάντα διαρκούν περισσότερο από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχει διαρκώς μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παραμονεύει στον ορίζοντα».
Ο Ισραηλινός στοχαστής αναφέρεται εκτενώς και στην ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας τόσο σε ότι αφορά την ιατρική και την έρευνα αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας: «Δεδομένης της παγκοσμιοποιημένης φύσης της οικονομίας και των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, εάν κάθε κυβέρνηση αποφασίσει ανεξάρτητα αδιαφορώντας πλήρως για τις άλλες χώρες, το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψει χάος και μια βαθύτερη κρίση. Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης και το χρειαζόμαστε άμεσα» λέει χαρακτηριστικά στο άρθρο του.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice