Η Ρωσία του Πούτιν είχε πάρει ένα σκληρό μάθημα από τις διεθνείς κυρώσεις που ακολούθησαν το επεισόδιο της Κριμαίας. Φαίνεται όμως ότι το πάθημα έγινε μάθημα.
Η κρίση στην Κριμαία το 2014 πυροδότησε ένα μπαράζ διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρήκαν τον Πούτιν και τους επιτελείς του αδιάβαστους.
Οι Αμερικανοί κατάφεραν να χειραγωγήσουν τις τιμές του πετρελαίου εις βάρος των Ρώσων ενώ το πάντοτε «επεκτατικό» νόμισμα, το δολάριο έχοντας ισχυρή παρουσία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές του Ρωσικού κράτους αποδείχτηκε πρόβλημα που επιδείνωσε περαιτέρω την ύφεση της οικονομίας στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Ρωσία που είχε μπροστά της το Ουκρανικό ζήτημα και γνώριζε ότι πιθανότατα δεν θα το έλυνε με τα χάδια της διπλωματίας, πήρε τα μέτρα της. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια έντονη και συστηματική αποδολαριοποίηση των συναλλαγών έτσι ώστε το δολάριο να εξοβελιστεί σε μεγάλο βαθμό από την ρωσική πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα ο Πούτιν και οι συν αυτώ προσπάθησαν και κατάφεραν να ενταχθούν στο διευρυμένο σχήμα του ΟΠΕΚ αποκτώντας στρατηγικό πλεονέκτημα στον καθορισμό της τιμής του πετρελαίου.
Σήμερα οι Αμερικανοί κρούουν επί ματαίω τις πόρτες των Αράβων πετρελαιοπαραγωγών παρακαλώντας για μείωση των τιμών αλλά οι Άραβες δεν έχουν καμία πρόθεση να πουλήσουν τον στρατηγικό τους εταίρο, τη Ρωσία στο παγκόσμιο πετρελαϊκό παιχνίδι.
Στοιχεία αντλήθηκαν από το σχετικό άρθρο του Γιώργου Ηλιόπουλου στο προσεχές τεύχος του περιοδικού «Τρίτο Μάτι».
Fosonline.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice