Ερευνητές ερεύνησαν πρόσφατα τον πυθμένα της λίμνης Μίσιγκαν αφού εντόπισαν περίεργους κύκλους στον πυθμένα της λίμνης το 2022. Νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι κύκλοι είναι κρατήρες, αλλά το πώς σχηματίστηκαν παραμένει ασαφές.
Πριν από δύο χρόνια, εικόνες σόναρ αποκάλυψαν περίεργους κύκλους στον πυθμένα της λίμνης Μίσιγκαν που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Τώρα, μια έρευνα έδειξε ότι τα σχήματα είναι γιγάντιες τρύπες – αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα μυστικά που απομένουν να ξεδιπλωθούν, λένε οι ερευνητές.
Οι τρύπες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2022, όταν οι ερευνητές ξεκίνησαν μια αποστολή να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα της λίμνης μέσα στο Wisconsin Shipwreck Coast National Marine Sanctuary, μια προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Μίσιγκαν που περιέχει 36 γνωστά ναυάγια και μπορεί να περιέχει πολλά άλλα. Στον χάρτη εμφανίστηκαν περίεργοι κύκλοι που έμοιαζαν φυσικοί και όχι ανθρώπινοι, δήλωσε στο Live Science σε email ο Russ Green, ναυτικός αρχαιολόγος και επιστάτης του ιερού που συμμετείχε στο έργο χαρτογράφησης. Τα σχήματα ήταν πιθανώς βαθουλώματα στον πυθμένα της λίμνης, αλλά οι ερευνητές δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι.
«Οποιοδήποτε είδος νέας ανακάλυψης στις Μεγάλες Λίμνες είναι συναρπαστικό», είπε ο Green. «Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν πραγματικά – βρίσκονται σε βαθύτερα νερά (150 μέτρα) και δεν ήταν γνωστά πριν, από όσο μπορούμε να πούμε».
Ο Brendon Baillod, ένας τοπικός κυνηγός ναυαγίων, εντόπισε τους μυστηριώδεις κύκλους περίπου την ίδια στιγμή με τον Green και τους συναδέλφους του, ενώ έψαχνε για ένα βυθισμένο φορτηγό πλοίο. Στα μάτια του, οι κύκλοι ήταν ξεκάθαρα βαθουλώματα ή κρατήρες, με βάθος μεταξύ 20 και 40 ποδιών (6 έως 12 μέτρα), είπε ο Baillod στο Live Science σε ένα email. «Υπήρχαν δεκάδες από αυτούς στο πλέγμα αναζήτησής μας», είπε. «Τα περισσότερα είχαν διάμετρο από 150 έως 300 μέτρα και ακανόνιστο σχήμα».
Υπήρξε καθυστέρηση στην επεξεργασία των δεδομένων από την αρχική αποστολή χαρτογράφησης, αλλά οι Green, Baillod και οι συνάδελφοί τους τελικά επικοινώνησαν με επιστήμονες στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας των Μεγάλων Λιμνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) Great Lakes Environmental Research Laboratory (GLERL), είπε ο Green.
Φέτος, οι ερευνητικές ομάδες διεξήγαγαν μια κοινή έρευνα για να εξετάσουν τους κύκλους πιο προσεκτικά. Στις 21 Αυγούστου, χρησιμοποίησαν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα για να επιβεβαιώσουν ότι τα σχήματα είναι τεράστιοι κρατήρες που απαντώνται στη φύση. Οι επιστήμονες μέτρησαν περίπου 40 από αυτούς, αλλά είναι πιθανό να βρεθούν περισσότερα, είπε ο Steve Ruberg, ερευνητής στο GLERL, στο Milwaukee Journal Sentinel.
Οι κρατήρες ήταν σαν «τέλειοι, μικροί κύκλοι» στον πυθμένα της λίμνης περίπου 14 μίλια (23 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του Sheboygan του Ουισκόνσιν, είπε ο Ruberg, και επεκτάθηκαν προς τα νότια σε μια γραμμή προς το Port Washington, επίσης στο Wisconsin.
Προηγουμένως, οι ερευνητές βρήκαν παρόμοιες κοιλότητες στον πυθμένα της λίμνης Χιούρον, που συνορεύει με το Μίσιγκαν και τον Καναδά. Αυτές οι κοιλότητες αποδείχτηκαν ότι ήταν καταβόθρες, οι οποίες είναι σπήλαια που σχηματίζονται – τόσο υποβρύχια όσο και στην ξηρά – όταν τα υπόγεια ύδατα διαλύουν το βράχο από κάτω, προκαλώντας την κατάρρευση του επιφανειακού στρώματος. Η λίμνη Μίσιγκαν βρίσκεται εν μέρει σε ασβεστόλιθο, ο οποίος είναι επιρρεπής σε διάλυση, επομένως είναι πιθανό οι κρατήρες στον πυθμένα της λίμνης να είναι επίσης καταβόθρες, είπε ο Ruberg.
Άλλοι περιμένουν να αποκαλούν τους κύκλους καταβόθρες μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα. «Νομίζω ότι μπορεί να ονομάζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια κρατήρες, οι οποίοι έχουν σχηματιστεί στο ίζημα του βαθέως πυθμένα είτε λόγω ανόδου του νερού από κάτω είτε λόγω παγιδευμένης απαέρωσης υδρογονανθράκων», είπε ο Baillod.
Η πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι δεν διαφεύγει νερό από τις τρύπες που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν υπόγεια ύδατα που κυκλοφορούν κάτω από τον πυθμένα της λίμνης, αλλά ο Ρούμπεργκ είπε ότι αναμένει ότι οι ερευνητές θα εντοπίσουν τελικά κάποια. Εικόνες και βίντεο από τις τρύπες έδειξαν γαρίδες γλυκού νερού, μικρά ψάρια και μύδια κουάγκα που «κάνουν τη δουλειά τους στο σκοτάδι εκεί κάτω», είπε.
Δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν οι τρύπες στη λίμνη Μίσιγκαν στο σύνολό της, αλλά οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι θα το μάθουν εν καιρώ. «Θα τα εξερευνούμε για τα επόμενα χρόνια για να μάθουμε περισσότερα και να ξεκαθαρίσουμε πώς έφτασαν εκεί και τι ρόλο παίζουν στο οικοσύστημα της λίμνης Μίσιγκαν», είπε ο Green. [ LiveScience ]
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice