Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
Πάνε περίπου 6 μήνες όταν σας είχα πρωτομιλήσει για την μεγάλη κομπίνα του facebook. Ήδη η δημοφιλής πλατφόρμα αρνούνταν να αναρτήσει ή δεν έκανε ορατές συγκεκριμένες αναρτήσεις “επειδή αποτελούν προϊόν εκλογικής προπαγάνδας” ή κάπως έτσι έλεγε το μήνυμα που είχα λάβει τότε. Λίγο μετά ήρθε η ανατρεπτική εκλογή του Τραμπ, όπου έχουν βαλθεί οι πάντες να μας πείσουν ότι σώνει και ντε φταίνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ρώσοι χάκερ και οι εξωγήινοι της Χίλαρι. Κανένας δεν τόλμησε όμως να πει ότι τον Τραμπ τον υποστήριξε με νύχια και με δόντια όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, αφού τους έδωσε στις σχετικές συναντήσεις την υπόσχεση ότι θα σταματήσει τον “κόκκινο δράκο” – Κίνα!
Όμως εδώ άλλο είναι το θέμα μας.
Δείτε λιγάκι πως ανέβασε την είδηση ο γνωστός μας Εισαγγελάτος (με κόκκινο και μωβ σημειώνω τις πιο σημαντικές λέξεις που χτυπάνε ακριβώς εκεί που θέλουν) :
Εδώ όμως τίθονται πολύ σημαντικά ερωτήματα;
Τι είναι ψεύτικη είδηση; Είναι αυτή που περιέχει 99% αλήθεια και 1% ψέμμα; Είναι αυτή που είναι 100% αλήθεια αλλά είναι και 100% υπερβολική; Είναι αυτή που είναι 100% αλήθεια, αλλά παρουσιάζεται από άλλη σκοπιά;
Η γνώμη ενός αρθρογράφου (και όχι ειδησιογράφου) μπορεί να είναι “ψεύτικη είδηση”;
Ποία είναι η πληροφόρηση που πρέπει;;;
Ζούμε στην εποχή όπου το 98% των θεωριών συνωμοσίας (άρα και “ψεύτικων ειδήσεων) των προηγούμενων δεκαετιών (‘ 50-’90) αποδείχθηκαν ότι είτε περιείχαν αληθή στοιχεία – που όμως τότε δεν ελήφθησαν υπόψη γιατί θεωρήθηκαν συνωμοτικά – είτε βγήκαν 100% αληθινές και αυτό γιατί τότε κάποιοι φρόντισαν να τις ανάγουν σε θεωρίες συνωμοσίας ή τις συγκάλειψαν άριστα για την εποχή τους…
Αν για παράδειγμα το ακροδεξιό κόμμα ΑfD στη Γερμανία (που τρώει αντίστοιχο αποκλεισμό με την Χρυσή Αυγή, το ΕΠΑΜ, τον Καποδίστρια, και όλα τα άλλα 42 κόμματα) και η μοναδική του πηγή ενημέρωσης είναι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, “βγάλει είδηση λαβράκι” από τις δικές του πηγές και που ουσιαστικά κρίνουν τις εκλογές, το F/B θα την θεωρήσει “ψεύτικη” και θα την αποκλείσει;
Πάμε αντίθετα. Αν το κόμμα της Μέρκελ (ή του Τσίπρα στην Ελλάδα αύριο μεθαύριο) βγάλουν είδηση ότι πχ οι ακροδεξιοί σκοτώνουν πχ μετανάστες, αλλά μοναδική απόδειξη είναι ο κομματικός στρατός, αυτό δεν θα είναι χοαξ είδηση;
Και εν τέλει ποίος είναι αυτός που θα κρίνει μια είδηση ως χοαξ; Όταν ο ίδιος ο διεθνής μηχανισμός αδυνατεί να αποδείξει πχ αν υπάρχουν ή όχι αεροψεκασμοί (μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ήταν χοαξ, σήμερα υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ παραδοχή από τον ΟΗΕ ότι πραγματοποιείται έλεγχος κλίματος), αν οι φαρμακευτικές μολύνουν ή όχι επίτηδες τα ύδατα και αρρωσταίνουμε για να πουλάνε φάρμακα (δεκάδες άρθρα στο εξωτερικό για το θέμα), αν ο εμπόλα, ο hiv κλπ ασθένειες είναι εργαστηριακές ή όχι… Καταλαβαίνεται το συλλογισμό μου φαντάζομαι!
Τέλος ο “έλεγχος” αυτός θα γίνεται στις σελίδες ή και στα ποστ (όχι τα λινκ σε ποστ) στο προσωπικά μας προφιλ;
Γιατί φίλοι μου το προφιλ μας αποτελεί τρόπο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ και χώρο ανταλλαγής απόψεων και όχι χώρο μετάδοσης είδησης (εφόσον δεν συνοδεύονται από λινκ)!!!
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Χεχεχεχ αφου ανέχεστε να σας λένε τι θα ποστάρετε στον τοίχο σας δεν υπάρχει επιστροφή, είσαστε όλοι παθητικοί ανώμαλοι. Δεν κάνω πλάκα.
Αντί να πάρετε αυτό που θέλετε και όταν το θέλετε σας παίρνουν όταν θέλουν.
Και ας μην ξεχνάμε ότι κάθε post και κάθε like μπαίνει σε βάση δεδομένων, αξιολογείται και βαθμολογείστε. Αν πχ κάνετε like σε πολλά άρθρα υπέρ του Σώρα, αυτομάτως μπαίνετε στην αντίστοιχη λίστα. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει αν κάνετε και like σε άρθρα που είναι κατά του Σώρα, αλλά εκεί μπαίνετε σε άλλη λίστα. Και μην πιστέψετε αν σας που ότι η μία είναι άσπρη και η άλλη μαύρη (ή το ανάποδο). Γενικώς σας βαθμολογούν συνεχώς.