Με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εμβολιάζουν πλέον ακόμη και τους εφήβους μεταξύ 12 και 15 ετών οι ανησυχητικές ειδήσεις από το Ισραήλ για συσχέτιση του εμβολίου κατά του Covid-19 το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Pfizer και τη BioNTech και περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής σε νεαρούς άνδρες προκαλεί έντονα ερωτήματα.
Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νέοι κίνδυνοι όπως ο παραπάνω κάνουν την εμφάνισή τους. Παρ’ όλο που το εμβόλιο της Pfizer και άλλα σκευάσματα υποβλήθηκαν σε αυστηρότατες μελέτες προέγκρισης, παραμένουν πειραματικά κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν πάρει επίσημη έκκριση.
Τα συγκεκριμένα εμβόλια κυκλοφορούν με άδεια «επείγουσας χρήσης», και την επίσημη άδεια κυκλοφορίας θα την λάβουν το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλο το μέγεθος της ανάλυσής τους
Τα δεδομένα του Ισραήλ
Το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, επισήμανε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας τον Απρίλιο.
Με βάση ευρήματα τα οποία υποβλήθηκαν στο ισραηλινό Υπουργείο Υγείας, μια ερευνητική ομάδα ανέφερε 275 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής – μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδίτιδα – μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου.
Από αυτά, τα 148 εμφανίστηκαν εντός ενός μηνός από τον εμβολιασμό, με τα περισσότερα να συμβαίνουν σχετικά άμεσα μετά τη δεύτερη δόση. Το Ισραήλ εμβολίασε πλήρως περί τα 5 εκατομμύρια άτομα εκείνη την περίοδο.
Τα περιστατικά συνέβησαν σε υψηλότερο ποσοστό σε νεαρούς άνδρες, ενώ σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ήταν ήπιες και επιλύθηκαν γρήγορα.
Ενώ η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή καρδιακούς πτερυγισμούς, οι ήπιες περιπτώσεις συχνά απαιτούν μόνο μια θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Αφού εξέτασε την έκθεση, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένο για το ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους του εμβολίου, ανακοινώνοντας την Τετάρτη ότι θα επεκτείνει τη χρήση σε άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών.
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διερευνούν την ίδια παρενέργεια τόσο για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech όσο και για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία (mRNA) – και εν τω μεταξύ εξακολουθεί να προτείνει εμβολιασμό για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα σε άρθρα τους ξένα ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν την ανησυχία για τα εμβολιαστικά σκευάσματα λέγοντας ότι «χρειάζεται εμπιστοσύνη», τώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται, ενώ ο υπουργός Υγείας Β.Κίκίλιας δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα: «Εμείς συνεχίζουμε κανονικά».
Απαιτούνται ασφαλώς περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Science, αλλά συνεχίζουν να πιέζουν για συνεχείς εμβολιασμούς.
«Η ισραηλινή έκθεση δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους νεαρούς άνδρες είναι πέντε έως 25 φορές υψηλότερη σε σχέση με το μέσο ποσοστό.
Τα CDC είναι λιγότερο κατηγορηματικά. Εξετάζουν μια παρόμοια τάση, ωστόσο από τις 24 Μαΐου, τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένα άτομα είναι υψηλότερα σε αριθμό σε σχέση με το συνηθισμένο μόνο σε μία από τις δύο βασικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας.
Με τις δεύτερες δόσεις Pfizer να έρχονται τον επόμενο μήνα για πολλούς νέους Αμερικανούς, τα CDC πρέπει να παρακολουθούν στενά τις παρενέργειες και να ενημερώνουν το κοινό. Εν τω μεταξύ, η πλήρης δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο Ισραήλ και περισσότερα δεδομένα από άλλες χώρες θα συνέβαλαν πολύ στην αξιολόγηση του εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ εμβολίου και της συγκεκριμένης παρενέργειας.
Οι παρενέργειες σε νεαρά άτομα αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν μικρότερο κίνδυνο κακής εξέλιξης εάν νοσήσουν από Covid-19. Ωστόσο, δεδομένων των πλεονεκτημάτων του ευρέος εμβολιασμού στη συγκράτηση χαμηλά των συνολικών κρουσμάτων και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της λοίμωξης, θα πρέπει ο πήχης να τεθεί πολύ ψηλά ώστε να μην καταλήξουμε πρόωρα ή λαθεμένα σε περιορισμό των εμβολιασμών.
Σε τελική ανάλυση, μια αποδεδειγμένη σχέση ή μια αύξηση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας θα απαιτούσε πιο ενεργή παρακολούθηση και καθοδήγηση προς τους γιατρούς και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, ώστε να ενημερώνουν τους νεότερους ανθρώπους και τους κηδεμόνες τους για τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να παρακολουθούν, ακόμη και αν οι κίνδυνοι είναι μεσαίου επιπέδου.
Ναι, αυτό μπορεί να τρομάξει μερικούς γονείς και πιθανούς λήπτες του εμβολίου. Αλλά είναι καλύτερο από το να τους αφήνουμε να εκπλήσσονται από συμπτώματα που μπορεί να είναι τρομακτικά εάν δεν υπάρχει η αναγκαία γνώση και πλαίσιο.
Επιπλέον, η ενεργός παρακολούθηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του εάν υπάρχει ένα υποσύνολο ατόμων τα οποία διατρέχουν κίνδυνο σοβαρότερης φλεγμονής και να επικαιροποιήσει την έρευνα για το εάν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια ή διαφορετικά απόσταση μεταξύ των δόσεων του ίδιου εμβολίου θα μπορούσε να μετριάσει την παρενέργεια.
Η έκθεση της Τρίτης δεν θα είναι η τελευταία ειδοποίηση για μια νέα παρενέργεια ενός εμβολίου. Η ορθή απόκριση σε αυτήν θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης, καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται.» αναφέρουν.
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
https://www.skenteridis.de/nomoi/
nomika eggrafa
Ευχαριστώ το γεγονός αυτό, διότι, λόγω ήδη υπαρκτού προβλήματος υγείας με το ”Μυοκάρδιο” μου δίνει άλλη μια δικαιολογία ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, μαζί με άλλους πολλούς λόγους.
Δεν χρειαζόμουν αυτήν την είδηση για να μην το κάνω αλλά τέλοσπάντων.
Με τρώει η περιέργεια τι γίνεται με τους ανθρώπους που έχουν τεστοστερόνη πάνω από το φυσιολογικό και υπερβολικά αυξημένη λίμπιντο σε βαθμό ”Κλινικής ασθένειας” πράγμα που συνδυάζεται με το άλλο πρόβλημα αλλά ακόμα δεν έχει βγει άκρη…