Ελέγξετε για υποκλοπή των προσωπικών σας στοιχείων
Παρά την εμφάνιση των πιστοποιητικών SSL (secure sockets layer) και την καθίδρυση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, η υποκλοπή των προσωπικών σας στοιχείων συνεχίζεται. Ολοένα περισσότεροι ιστότοποι και πλατφόρμες αδυνατούν να προστατέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα. Ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να παρέχουν τα δεδομένα αυτά για διαφημιστικούς (και όχι μόνο) σκοπούς.
Πως μπορείτε, λοιπόν, να ελέγξετε αν τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν παραβιαστεί;
Ο πιο σύντομος τρόπος είναι να ελέγξετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου καθώς και την ηλεκτρονική διεύθυνση email από το Have I Been Pwned. Μια πλατφόρμα όπου ελέγχει αν τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν παραβιαστεί (βλ. Facebook data breach, 2019, παστινακι). Σε περίπτωση που έχουν παραβιαστεί, θα πρέπει να λάβετε τα αντίστοιχα μέτρα (αλλαγή κωδικών πρόσβασης, κτλ).
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία στις μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing, κτλ). Στα αποτελέσματα της αναζήτησης μπορείτε να ελέγξετε που είναι καταχωρημένα τα προσωπικά σας στοιχεία (σταθερό τηλέφωνο, κινητό, διεύθυνση, κτλ).
Reverse image search
Όσο αφορά τις προσωπικές σας φωτογραφίες, υπάρχει ένας σύντομος και εύκολος τρόπος να ελέγξετε αν έχουν παραβιαστεί. Το revere image search (αντίστροφη αναζήτηση εικόνας) γίνεται βάσει της φωτογραφίας που ήδη έχετε στον υπολογιστή/κινητό/λαπτοπ σας. Με τη χρήση προγραμμάτων (όπως το image.google.com ή το yandex), μπορείτε να προσδιορίσετε μια φωτογραφία και να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια, στα αποτελέσματα αναζήτησης, θα βρείτε σε ποια άλλα σημεία στο διαδίκτυο βρίσκονται οι φωτογραφίες σας.
Η διαρροή προσωπικών στοιχείων από το Facebook
Το 2019 υπήρξε μια “διαρροή πληροφοριών” από το Facebook η οποία αφορούσε τα προσωπικά δεδομένων των χρηστών. Οι βάσεις δεδομένων αφορούσαν 533 εκατομμύρια χρήστες σε 106 χώρες του κόσμου. Από αυτά, υπήρξαν 11 εκατομμύρια χρήστες της Αγγλίας, 30 εκατομμύρια χρήστες των ΗΠΑ και 7 εκατομμύρια χρήστες της Αυστραλίας.
“Περισσότερα από 500 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και email διέρρευσαν από την εταιρεία Facebook”. Φαίνεται να δήλωσε ο Troy Hunt, ειδικός ασφαλείας κυβερνοεπιθέσεων του “Have I Been Pwned”.
Παρά το γεγονός πως εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook ανακοίνωσε πως το πρόβλημα διορθώθηκε, ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για τα προσωπικά δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίζεται η εταιρεία.
Ούτε ο Zuckerberg δεν εμπιστεύεται το Facebook!
Σύμφωνα με τον Dave Walker, ειδικό ασφαλείας κυβερνοεπιθέσεων, ακόμη και ο Zuckerberg χρησιμοποιεί διαφορετική πλατφόρμα chat με end-to-end encryption, η οποία δεν ανήκει στην εταιρεία Facebook! Από το 2011, το Facebook ζητάει από τους χρήστες να έχουν επιβεβαιώσει τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους καθώς και το κινητό τους τηλέφωνο! Ο λόγος που επικαλείται η εταιρεία την παραχώρηση περισσότερων προσωπικών στοιχείων είναι για “λόγους ασφαλείας” (two-factor authentication).
Ωστόσο, με τη “διαρροή” των πληροφοριών του 2019, αποδείχθηκε πως μάλλον άλλοι ήταν οι λόγοι…
Η Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας ισχυρίζεται πως αναπτύσσει ειδική τεχνολογία προκειμένου να ελέγξει αν αυτές οι βάσεις δεδομένων είναι ίδιες με εκείνες του 2019. Η Εθνική Επιτροπή Απορρήτου των Φιλιππίνων αλλά και του Χονγκ Κονγκ ισχυρίζονται πως θα διερευνήσουν το θέμα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice