Με το χρόνο να μην αποτελεί σύμμαχο στις προσπάθειες εντοπισμού του υποβρύχιου «Titan» και τις προβλέψεις να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, η Γαλλία αποφάσισε να συνδράμει τις έρευνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ερβέ Μπερβίλ.
Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών έστειλε στον τόπο εξαφάνισης του τουριστικού υποβρυχίου το δικό του πλοίο, ονόματι «Atlante», το οποίο φέρει ένα αναγνωριστικό ρομπότ ικανό να καταδυθεί σε μεγάλα βάθη. Το «Atlante» αναμένεται να βρίσκεται στο σημείο μέχρι τις 8 μ.μ. ώρα Παρισιού, ανέφερε η «Le Figaro».
Το ρομπότ του γαλλικού σκάφους, που ονομάζεται «Vector 6000» θα πρέπει να κατέβει στο ναυάγιο σε βάθος 4.000 μέτρων και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον ενσωματωμένο εξοπλισμό παρακολούθησης, που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε βάθος έως και 6 χιλιομέτρων.
Η αναζήτηση του τουριστικού υποβρυχίου «Titan», το οποίο χάθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής στο ναυάγιο του Τιτανικού, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα, περίπου 900 μίλια ανοικτά του Κέιπ Κοντ στις ακτές του Ατλαντικού.
Τη Δευτέρα, η «OceanGate Expeditions» επιβεβαίωσε την εξαφάνιση του επανδρωμένου υποβρύχιου, ενώ η επαφή με τα πέντε άτομα που επέβαιναν σε αυτό, χάθηκε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του, την Κυριακή.
Τα δύο σενάρια για την εξαφάνιση
Ο Γιώργος Λεβέντης, αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. και κυβερνήτης υποβρυχίων, μίλησε στην εκπομπή “Live News” και στο Νίκο Ευαγγελάτο για την εξαφάνιση.
«Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να βρεθεί. Είναι στο μέγιστο βάθος που μπορεί να φτάσει το σκάφος. Το ένα σενάριο είναι να έχει πάρει νερό το υποβρύχιο και το άλλο είναι να έχει πρόβλημα το ηλεκτρικό σύστημα. Το σκάφος κινείται με τέσσερις έλικες που δουλεύουν όλοι με μπαταρία. Σε περίπτωση κινδύνου, απελευθερώνει τα περιττά βάρη και ανεβαίνει στην επιφάνεια. Από τη στιγμή που δεν έχει ανέβει πάνω και δεν έχει στείλει μήνυμα, σημαίνει πως είχε πρόβλημα με το ηλεκτρικό του σύστημα», είπε αρχικά.
«Για τη διάσωση χρειάζονται ειδικά οχήματα, τα οποία μπορούν να κατέβουν σε μεγάλο βάθος και είναι επανδρωμένα. Η έρευνα είναι πολύ δύσκολη γιατί η περιοχή είναι γεμάτη με μεταλλικά συντρίμμια, με αποτέλεσμα η δυνατότητα ενός μικρού αντικειμένου όπως το υποβρύχιο, δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Είναι σίγουρο πως είναι σε ένα σκοτεινό θάλαμο, και αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μέσα στο σκάφος πολλαπλασιάζετε, και κατά συνέπεια είναι δύσκολο και επικίνδυνο», πρόσθεσε.