ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ…
Η τραπεζική κρίση εξερράγη στην Ευρώπη από χθες το απόγευμα! Η Αυστρία έδωσε για πρώτη φορά εντολή bail-in, παίρνοντας χρήματα από καταθέτες, με αποτέλεσμα να δρομολογείται ένα ντόμινο που δεν αποκλείεται να επηρεάσει άμεσα και χώρες του νότου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα!
Καταρχάς να εξηγήσουμε ότι ο όρος bail-in, λίγο – πολύ γνωστός σε εμάς, σημαίνει την επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, αφορά αποκλειστικά τράπεζες. Η εφαρμογή του στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, όμως, την Κυριακή το απόγευμα ήταν η πρώτη φορά που το είδαμε να γίνεται πράξη.
Η τράπεζα Hypo Alpe-Adria με έδρα την Αυστρία, αποτέλεσε μία από τις πολλές ευρωπαϊκές που θέλησε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, αποκτώντας θυγατρικές στο νότο όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Προκάτοχος της Hypo Alpe-Adria ήταν η τράπεζα HETA, η οποία αναγκάστηκε να εθνικοποιηθεί από την Αυστριακή κυβέρνηση, που πριν από έξι χρόνια σχεδόν κατέρρευσε από τα επισφαλή δάνεια που «έτρεχαν» όταν αναπτύχθηκε ταχέως στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αφού κατανάλωσε σχεδόν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που προήλθαν από φορολογούμενους προκειμένου να σωθεί, πριν από σχεδόν ενάμισι έτος, η τράπεζα εν συνεχεία διασπάστηκε σε τρία κομμάτια, με την Heta Asset Resolution να αποτελεί την «Κακή» Τράπεζα στην οποία μεταβιβάστηκαν ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Την εθνικοποίηση ανέλαβε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την αυστριακή Καρίνθια, ένα από τα εννιά ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας, με αποτέλεσμα μία αρκετά μικρή πληθυσμιακά περιοχή να αποκομίσει, χρέος της τάξεως των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εύλογα αδυνατούσε να πληρώσει! Η νέα τράπεζα Heta Asset Resolution, βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, καθώς ανακαλύφθηκε χρέος 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το τεράστιο αυτό κενό φαίνεται ότι έχει επεκταθεί, και προσπάθειες που έγιναν για συμβιβασμό των ομολογιούχων με ανταλλαγή των ομολόγων τους με αντίστοιχα κρατικά 18μηνης διάρκειας απορρίφθηκε από τους ίδιους. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, με συνέπεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αυστρίας, να προβεί σε κούρεμα της τάξης του 53,98%!
Και πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε:
• 100% bail-in για όλες τις υποχρεώσεις μειωμένης εξασφάλισης
• 53.98% bail-in, με αποτέλεσμα την ποσόστωση 46.02%, για όλες τις επιλέξιμες προνομιακές υποχρεώσεις
• η ακύρωση όλων των τόκων από 1.3.2015, όταν η HETA τοποθετήθηκε σε ψήφισμα σύμφωνα με το BaSAG.
• η εναρμόνιση των προθεσμιών λήξης του συνόλου των επιλέξιμων υποχρεώσεων στις 31/12/2023.
Όπερ σημαίνει ότι οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 1000 ευρώ, θα πάρουν περίπου 460 ευρώ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και τα Χριστούγεννα στην Πορτογαλία, εντούτοις σημειώνουμε, ότι η αυστριακή κυβέρνηση φρόντισε να μην πειράξει τα λεφτά των καταθετών, αλλά μόνο και μόνο γιατί είχε πληρώσει τα προαναφερθέντα 5,5 δισεκατομμύρια από φόρους!
Όπως γράφει το Bloomberg – που ασχολείται με την αποτυχία αυτή των τραπεζών – παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα στην ΕΕ για περισσότερα από επτά χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τα πακέτα διασώσεων σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία που δόθηκαν πριν οι νέοι κανόνες τεθούν σε ισχύ στις χώρες αυτές, προκαλώντας διαμαρτυρίες για άνιση ή αυθαίρετη μεταχείριση των πιστωτών. Το ψήφισμα, που βρίσκεται τώρα σε ισχύ σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, προβλέπει κανόνες και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου και του bail in, παρέχοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις στους πιστωτές για ίση κατανομή των βαρών.
Το μεγάλο ζήτημα αυτής της υπόθεσης είναι ότι δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένα ντόμινο εξελίξεων, αποδεικνύοντας τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι ισχυρές γερμανικές διαφαίνεται πως δεν θα έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς το μισό των κεφαλαίων που χάνονται λόγω του κουρέματος 54% ανήκει σε αυτές και η ζημία τους αγγίζει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνουμε ότι αυτό ήταν το πρώτο επίσημο bail in από πλευράς πιστωτών, ενώ παρόμοια αναδιάρθρωση ισολογισμού θα λάβει χώρα και στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε ένα πλήρες bail in, για το λόγο ότι οι πιστωτές αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια να μη συμβεί σε πλήρη έκταση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θα εφαρμοστεί εξ’ ολοκλήρου; Η απάντηση είναι απλή: Και κούρεμα των καταθέσεων. Και σύντομα φτάνει και στη δική μας πόρτα.
hellasforce.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΑΕΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ…. Και αυτη η ειδηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ.ΚΟΨΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΑΠΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙΣ
Να ενα ωραιο νεο
καθε μερα που αντεχουμε ειναι μια μαχαιρια στην πλατη της ευρωπης…
μεχρι που να τελειωσει αυτη η ρημαδα η αξιολογηση η μιση ευρωπη θα εχει γινει κοσκινο…
προσπαθησαν να φορτωσουν στην ελλαδα μας..τα κακα ολης της ευρωπης,απο το μεταναστευτικο μεχρι την τραπεζικη κριση..
κρατα γερα ελλαδα ..οσο μπουρδελο και να εισαι ..μην μασας..
αυτοι ειναι τριμπουρδελο..,
θα σκανε σαν δυναμιτακια….
κρατα γερα και τρεναρε το, οσο μπορεις….και μην μασας…
στην Αυστρια που ο καπιταλισμος παει καροτσι γιατι χρεοκοπουν οι τραπεζες?
Υπαρχουν και εκει τεμπεληδες και χαραμοφαηδες σαν τους ελληνες?
Αυτα δεν μας ελεγαν?
κρατα γερα ελλαδα και μην μασας..θα τους παρει η κατω βολτα και ασε τους να ψαχνονται…
θα γονατισουν πριν απο μας…
Υγ
λογια του μπακαρντι..ιχιιχιχιχι μολις ηλθα απο μια επισκεψη σε
εναν φιλο…και αν το τραβηξα παραπανω δεν τρεχει καστανο…μου βγηκαν ολα απο την ψυχη μου
ΠΑΠΑΡΙΈς ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ BAIL-IN ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 2013, ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ, ΚΟΙΜΟΣΑΣΤΑΝ?