Εξετάζοντας το ισραηλινό πολιτικό σύστημα και τις κατά καιρούς ιδεολογικές τάσεις που επικρατούν, εύκολα συμπεραίνεται ότι οποτεδήποτε η ένταση μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων γνωρίζει σχετική ύφεση, αυξάνεται η ένταση σε ενδο-εβραϊκό επίπεδο γύρω από τις σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ του κρατικού μηχανισμού και του εβραϊκού θρησκευτικού θεσμικού κατεστημένου.
Ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρείται μείωση της έντασης στην Δυτική Όχθη και, έως κάποιου βαθμού, και στην μεθόριο της Γάζας. Ωστόσο, η αύξηση της πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από το σεβασμό της θρησκευτικής αργίας του Σαββάτου εκ μέρους του Κράτους, οφείλεται και στην ανακατάταξη του κομματικού χάρτη, κυρίως στον χώρο της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς.
Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, το κεντροδεξιό Λικούντ έχει συμπεριλάβει στις δομές του πολιτικές προσωπικότητες που διαπνέονται από ισχυρά εθνοθρησκευτικά συναισθήματα και απόψεις. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος περί της μετακίνησης του Λικούντ από το κέντρο προς τα δεξιότερα. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα ”καθαρά δεξιά” κόμματα που στηρίζουν την επιρροή τους κατά κύριο λόγο στις ψήφους των Εβραίων εποίκων, επιθυμούν να διατηρήσουν τους ψηφοφόρους τους, που διαπνέονται από εντονότερα θρησκευτικά αισθήματα.
Ανησυχώντας λόγω της δεξιόστροφης τάσης του άλλοτε κεντρώου Λικούντ, ανοίγουν νέες αντιπαραθέσεις στον πολυετή αγώνα διατήρησης του θρησκευτικού χαρακτήρα του κρατικού μηχανισμού και του δημοσίου βίου, προκειμένου να διατηρήσουν την δύναμή τους μέσα σε ένα εκλογικό σύστημα που διαμορφώνεται με κανόνες απλής αναλογικής, όπου κάθε ψήφος είναι ικανή να επηρεάσει σημαντικά τις λεπτές κοινοβουλευτικές ισορροπίες.
Συγκεκριμένα, στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2019, παρατηρήθηκε η εξής σημαντική ανατροπή στις ψήφους που παραδοσιακά ανήκουν στην εθνοθρησκευτική Δεξιά:Το κόμμα «Νέα Δεξιά» με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, και την πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, Αγιέλετ Σακέντ, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το εκλογικό μέτρο εισόδου στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, η εκλογική αυτή αποτυχία οφείλεται στην απόφαση των Μπένετ και Σακέντ να απομακρυνθούν από τον χώρο της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς και να προσελκύσουν δεξιούς ψηφοφόρους που δεν είναι απαραίτητα θρησκευόμενοι.
Η απόφασή τους αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη και οι άλλοτε υποστηρικτές τους και ψηφοφόροι της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς, προτίμησαν τον παραδοσιακό συντηρητικό-θρησκευτικό λόγο του ραβίνου Ράφι Πέρετς και του Μπετσαλέλ Σμότρις (αμφότεροι πρώην στενοί συνεργάτες του δίδυμου Μπένετ-Σακέντ), που είχαν εν τω μεταξύ ιδρύσει την «Ένωση των Κομμάτων της Δεξιάς». Κατά τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2019, η «Νέα Δεξιά» των Μπένετ και Σακέντ δεν κατόρθωσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ενώ η «Ένωση των Κομμάτων της Δεξιάς» εξασφάλισε 5 έδρες.
Κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, η «Ένωση των Κομμάτων της Δεξιάς» και το δίδυμο Μπένετ-Σακέντ συνενώθηκαν ξανά, σχηματίζοντας το ”ενωτικό” εθνοθρησκευτικό ψηφοδέλτιο «Yemina» (μτφ. «Προς τα Δεξιά»), με κύριο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους ότι η εθνοθρηκευτική Δεξιά καταφέρνει να ξεπερνά τους προσωπικούς ανταγωνισμούς όταν πρέπει να διαφυλάξει τον θρησκευτικό χαρακτήρα του δημοσίου βίου.
Του Δρ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ*
ΠΗΓΗ: HUFFINGTON POST
defence-point.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice