Ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο αυτοκόλλητο έμπλαστρο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Ο σκοπός του, όπως αναφέρουν είναι να βοηθήσει τα άτομα με φωνητικές διαταραχές να μιλήσουν ξανά.
Το AI θα «διαβάζει» τις κινήσεις των μυών του λαιμού τους και θα τους μετατρέπει σε ομιλία.
Το μικρό αυτοκόλλητο έμπλαστρο τροφοδοτείται μόνο από τις κινήσεις των μυών, είπαν ερευνητές από τις ΗΠΑ σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Το έμπλαστρο, που είναι προσαρτημένο στο δέρμα, μετατρέπει τις κινήσεις των μυών του λάρυγγα σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια τις μεταφράζει σε ομιλία που δημιουργείται από έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, μια μορφή AI.
Μετά από αυτό, ηχείο αναπαράγει τις προτάσεις που το άτομο σκοπεύει να πει δυνατά χρησιμοποιώντας το πρωτότυπο που μπορεί επί του παρόντος να αναμεταδώσει μόνο ορισμένες προηχογραφημένες φράσεις.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ziyuan Che του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες είπε ότι το έμπλαστρο λειτουργεί χωρίς καμία ανάγκη χρήσης των φωνητικών χορδών του ατόμου.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ομιλίας όσων έχουν κατεστραμμένες φωνητικές χορδές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων υποφέρουν από τουλάχιστον μία διαταραχή της φωνής στη ζωή τους.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι υπάρχουσες θεραπείες για σοβαρά ζητήματα φωνής, όπως συσκευές χειρός, όπως ο ηλεκτρολάρυγγας, μπορεί να είναι «άβολες ή επεμβατικές».
Αδιάβροχο έμπλαστρο με 95 τοις εκατό ακρίβεια
Το αδιάβροχο έμπλαστρο έχει σχεδόν το μέγεθος ενός μεγάλου νομίσματος και το βάρος του είναι μόλις επτά γραμμάρια. Η υφή του είναι παρόμοια με αυτή ενός λαστιχένιου γαντιού.
Για τη δοκιμή της συσκευής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν οκτώ εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν φωνητικές διαταραχές, για να πουν και να ψιθυρίσουν πέντε προτάσεις.
Φάνηκε ότι το έμπλαστρο δούλευε ενώ το άτομο στέκεται, περπατάει και τρέχει.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συσκευή ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τι έλεγαν οι εθελοντές σχεδόν στο 95 τοις εκατό των φορών.
“Ορισμένες λέξεις που κινούν τους μύες του λαιμού με παρόμοιο τρόπο – όπως η λέξη “make” και το όνομα “Mark” – μπορεί να είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει το έμπλαστρο”, είπε ο Che.
«Αλλά αυτές οι δύο λέξεις εμφανίζονται συνήθως σε μια μεγάλη πρόταση όπως «Θα ετοιμάσω δείπνο» ή «Τι κάνεις Mark;», πρόσθεσε ο Τσε.
(photo: pixabay)/el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice