Σούπερ-βακτήρια ανθεκτικά σε όλα τα φάρμακα!
Αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανίχνευση ενός νέου στελέχους βακτηρίων που αντιστέκεται σε όλα τα φάρμακα και θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για τα αντιβιοτικά.
Η μόλυνση βρέθηκε σε μια γυναίκα από την Πενσυλβάνια και έχει δείξει ανοσία ακόμη και στην κολιστίνη, το πλέον ισχυρό αντιβιοτικό.
Οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το σουπερ-βακτήριο θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο εάν εξαπλωθεί.
«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε έναν μετα-αντιβιοτικό κόσμο», δήλωσε ο Thomas Frieden, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφερόμενος στην ουρολοίμωξη της 49-χρονης γυναίκας από την Πενσυλβάνια.
Ο Frieden είπε ότι η μόλυνσή της δεν μπορούσε να περιοριστεί ακόμη και με κολιστίνη, η οποία προορίζεται για χρήση κατά «βακτηριακών εφιαλτών», ανέφερε το Reuters.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Antimicrobial Agents and Chemotherapy, μια έκδοση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας. Ανέφερε ότι το superbug αρχικά μολύνθηκε με ένα μικροσκοπικό κομμάτι DNA που ονομάζεται πλασμίδιο, το οποίο πέρασε ένα γονίδιο που ονομάζεται MCR-1 και προσδίδει ανθεκτικότητα στην κολιστίνη.
«(Αυτό) προαναγγέλλει την εμφάνιση πραγματικά ανθεκτικών βακτηρίων σε όλα τα φάρμακα», αναφέρει η μελέτη. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά του MCR-1 στις ΗΠΑ».
Η ασθενής επισκέφθηκε μια κλινική στις 26 Απριλίου με συμπτώματα ουρολοίμωξης, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν περιγράφει την τρέχουσα κατάστασή της.
«Είναι επικίνδυνο και θα υποθέσουμε ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ακόμη και σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον, αν δεν περιοριστεί καλά», δήλωσε ο Gail Cassell, μικροβιολόγος και λέκτορας στο Harvard Medical School.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει κατηγορηθεί για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ασθένειες και 23.000 θανάτους ετησίως.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει από το 1990 ότι ιδιαίτερα κακά μικρόβια θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα, αλλά λίγες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν φάρμακα εναντίον τους.
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες διστάζουν να δαπανήσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, προτιμώντας να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για φάρμακα για τον καρκίνο και σπάνιες ασθένειες που απαιτούν πολύ υψηλές τιμές και οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερα κέρδη, ανέφερε η έκθεση.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice