Ο διάσημος Ιταλός μετεωρολόγος, συνταγματάρχης Giuliacci, μιλάει για τα όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ – κανένα καλοκαίρι «δεν ήταν τόσο ζεστό εδώ και πενήντα χρόνια», μετά για εβδομήντα, ογδόντα, τώρα για ορισμένες εφημερίδες και ειδήσεις είναι πλέον «το πιο καυτό καλοκαίρι που έγινε ποτέ»
Το κατάλαβαν σωστά αυτή τη φορά; «Όχι. Ο Ιούνιος ήταν κάτω από το μέσο όρο, έβρεχε πολύ. Έτσι, ακόμα κι αν ο Ιούλιος, που δεν θα συμβεί, θα είναι ο πιο καυτός όλων των εποχών, όπως και ο Αύγουστος λαμβάνοντας τον μέσο όρο των τριών μηνών, το πιο ζεστό καλοκαίρι που έγινε ποτέ δεν θα έβγαινε καθόλου».
Αλλά αν όλοι ή σχεδόν όλοι λένε «ζέστη ρεκόρ»: 40 βαθμοί εδώ, 45 εκεί…
«Αν όντως ήταν πραγματικές και σταθερές αξίες, θα ήταν σφαγή ηλικιωμένων, σφαγή. Στον Βορρά φτάσαμε στους 35, στη Φλωρεντία και την Περούτζια 36-37. Η μόνη πόλη στο κέντρο όπου θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 40 αυτές τις ώρες είναι η Ρώμη. Ξεχωριστή συζήτηση για ορισμένες περιοχές της Σαρδηνίας και της Σικελίας. Επιτρέψτε μου να σας πω: τώρα βρισκόμαστε στη μετεωρολογική ανοησία».
Ο 82χρονος και ακόμα σταθερή αξία της μετεωρολογίας, Mario Giuliacci, ήταν μια ζωή στην Πολεμική Αεροπορία, πρώτος επικεφαλής του μετεωρολογικού κέντρου του αεροδρομίου Milan-Linate, συνταγματάρχης με πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, καθηγητής πανεπιστημίου, στη συνέχεια το ’92 ιδρυτής του κέντρου Epson Meteo.
Σήμερα επιμελείται την ιστοσελίδα meteogiuliacci.it, για δεκατρία χρόνια ήταν το πρόσωπο των μετεωρολογικών προγνώσεων της Mediaset και στη συνέχεια ενώθηκε με τον γιο του, Αντρέα, που ακολούθησε τα βήματά του. «Από την αρχή τον συμβούλεψα να είναι πολύ προσεκτικός στη χρήση των λέξεων, να μην επιδιώκει τον εντυπωσιασμό. Τον τελευταίο καιρό, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, είναι ένας διαγωνισμός για να δούμε ποιος πετάει τις μεγαλύτερες, ανάμεσα σε site,
εφημερίδες και τηλεόραση», ανάφερε σε συνέντευξή του στο ιταλικό μέσο, liberoquotidiano.it
Εννοείτε βλακείες;
“Ναι. Μπορείτε να μου πείτε τι σημαίνει «καύσωνας»;»
Πείτε μας εσείς.
«Δεν σημαίνει τίποτα. Τότε διαδόθηκε μια απίστευτη φάρσα…»
Όπως;
«”50 βαθμοί έρχονται στη μισή Ευρώπη: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία!”» Αλλά λέω: θα ήταν το τέλος του κόσμου!»
Και πώς προέκυψε αυτή η φάρσα;
«Ξεκινά από μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που στις 13 Ιουλίου, προσέξτε, εντόπισε όντως επιφανειακές θερμοκρασίες 47-48 βαθμών στις κεντρικές ώρες, αλλά αυτές είναι ακριβώς θερμοκρασίες που λαμβάνονται στο έδαφος, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του αέρα, διαφορετικά θα ήταν σίγουρα ναι στο τέλος του κόσμου.
Η θερμοκρασία πρέπει να μετριέται σε ύψος 2 μέτρων, στη σκιά, τουλάχιστον 5 μέτρα μακριά από τα σπίτια και αν είναι δυνατόν πάνω από γκαζόν. Αν κάποιος βάλει το χέρι του στην άσφαλτο νιώθει ακόμα και 60, 70, αλλά αυτό δεν είναι μετεωρολογία. Σαν αυτές που δείχνουν οι στήλες που είναι προσαρτημένες στα φαρμακεία ή ακόμα κι εκείνες που εντόπισε το μηχάνημα, ελάτε τώρα!».
Άλλες εκφράσεις βγαλμένες από το stupidario;
«Διαδηλώσεις καταιγίδας»: τι είναι, βγαίνουν οι καταιγίδες στους δρόμους; «Συννεφιασμένος ουρανός με ψηλά και στρωματοποιημένα σύννεφα»: αλλά ποιος νοιάζεται αν είναι ψηλά, πες ότι έχει συννεφιά. «Μεταβλητός καιρός»: τι καταλαβαίνετε; «Αβέβαιος καιρός»: αλλά πώς λέει ένας μετεωρολόγος «αβέβαιος καιρός», συγγνώμη, τι δουλειά κάνετε; Αυτό το ανόητο πράγμα υπάρχει πραγματικά, το είχα αναρτήσει στο γραφείο για τους συνεργάτες μου».
Ας επιστρέψουμε στους συναγερμούς αυτών των ημερών.
«Κινδυνεύουν να τρομάξουν τους ηλικιωμένους: διαβάζουν και ακούν στην τηλεόραση ότι είναι 45-50 βαθμούς και σκέφτονται «έτσι θα πάω στον δημιουργό».
Όλοι γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μεταξύ ηλικιωμένων σαν εμένα συμβαίνει το καλοκαίρι, από 10 έως 20 χιλιάδες περισσότερους από άλλες εποχές, αλλά εάν πίνετε νερό τακτικά και αποφεύγετε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ τις πιο ζεστές ώρες, μπορείτε να ζήσετε μια χαρά. Αντίθετα, πολλά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πλέον σεβασμό για το κοινό. Τρομάζουν και δεν σκέφτονται τις συνέπειες. Και η μετεωρολογία ουρλιάζει. Ευτελίζουν το επάγγελμα. Πάντα επαναλαμβάνω στους συνεργάτες μου: «Αν πεις ρεκόρ, θα σε διώξω».
Είναι σωστό να μιλάμε για «έκτακτη ανάγκη καύσωνα»;
«Πάνω από τους 34-35 βαθμούς μπαίνεις σε ψυχοσωματική δυσφορία, αφορά πάνω από όλα τους ηλικιωμένους. Αλλά επαναλαμβάνω: αν θυμηθούμε να πιούμε,
γιατί σε κάποια ηλικία το ερέθισμα της δίψας είναι μικρότερο, και όταν βγαίνουμε έξω φοράμε καπέλο δεν υπάρχει όλος αυτός ο κίνδυνος. Εδώ, επαναλαμβάνω, δεν ισχύει να βγαίνεις τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας».
«Χάρων», «Κέρβερος», η ζέστη του καλοκαιριού έχει τρομακτικά ονόματα… «Ο αφρικανικός αντικυκλώνας είναι πάντα ο ίδιος. Λες και εγώ, ο Μάριο, πηγαίνω στη Ρώμη και με λένε Τζουζέπε. Επινόησαν και αυτό: όλα είναι θέατρο πλέον. Δεν θα μπορούσα ποτέ να προσαρμοστώ σε αυτή την τάση, θα επηρέαζε τον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία μου. Για να είσαι μετεωρολόγος πρέπει να έχεις πτυχίο φυσικής με ειδίκευση στη φυσική της ατμόσφαιρας. Και τι μέσα έχουν οι φυσικοί; Πολύ λίγα. Στο Canale5 για παράδειγμα, το site Meteo.it, μετά το δικό μου… Να προσθέσω ένα πράγμα…».
Παρακαλούμε…
«Κύμα καύσωνα του αιώνα»… Αλλά ποιο; Έτσι, επαναλαμβάνω: δεν υπάρχει τίποτα εξαιρετικό κεντρικά και βόρια, ενώ στο νότο, στη Σικελία και τη Σαρδηνία ο αριθμός των τοποθεσιών που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς από τώρα έως τις 26 Αυγούστου θα μπορούσε να είναι ο υψηλότερος ποτέ, ναι. Πέρυσι 13 πόλεις, φέτος μπορεί να είναι 20, αλλά το «ρεκόρ» το πολύ θα είναι μόνο εκεί».
Ποιες θα είναι οι θερμότερες περιοχές;
«Οι Απουλία, περιοχές της Καλαβρίας, Κατάνια, Συρακούσες, κ,α και στη συνέχεια τις εσωτερικές επαρχίες της Σαρδηνίας. Αλλά όχι πενήντα βαθμούς, δεν υπάρχει το τέλος του κόσμου, δεν θα έρθει αυτό το καλοκαίρι, σας διαβεβαιώνω».
(choratouachoritou.gr)
antimedia.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
1997-2001 ITAΛΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ 35-38C° ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ,ΚΑΙ KAΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ 40-42C°.
ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΠΟ 85% ΕΩΣ 95%. ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΛΑΛΙΣΑΑΑ ΜΕΧΡΙ ΑΗΔΙΑΣ!
ΟΤΑΝ ΠΑΛΙ ΕΙΧΕ 42-44°C ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΥΓΡΑΣΙΑ ΗΤΑΝ ΣΟΥΠΕΡ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΒΕΒΑΙΑ.
ΟΠΟΤΕ ΝΑΙ Ο ΣΥΝ/ΧΗΣ ΤΖΙΟΥΛΙΑΤΣΙ (ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΒΓΑΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ), ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ Η ΛΑΚΑΜΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ.
Στην αρχαια ελλαδα θυμαστε πως ντυνοταν ο κοσμος; Με χλαμιδες και λεπτα υφασματα. Επισης αν κρινουμε απο τα αγαλματα, επαιζε και πολυ γυμνισμος! Συμπερασμα βγαζω οτι πριν χιλιαδες χρονια η ζεστη ηταν αφορητη. Τωρα που εχουμε πιο κρυο, μιλαμε για κλιματικη αλλαγη; Μηπως τοτε ειχαν εργοστασια και πετρελαιο; Μηπως ειχαν αγελαδες να ανεβαζουν το διοξειδιο; Μηπως μας δουλευουν;
Για τα μπάζα που πιστευουμε τον καθε ειδικο…
κανεις δεν μιλαει,πλην μερικων εξερεσεων,για την τεχνικη τροποποιηση του κλιματος,με το γνωστο οπλο….
τους αεροψεκασμους μερα και νυxτα;;;;;
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟ -ΓΑΛΑΝΟ ΟΥΡΑΝΟ
ΘΑ ΕΠΕΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ,ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ (ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ).
ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ,ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ,ΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ,ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ,ΓΕΜΑΤΟ ΧΗΜΙΚΑ ,ΑΕΡΑ.