Τέσσερα δισ. ευρώ χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου εξαιτίας του πανικού και του φόβου για τον κορωνοϊό, σε μια συνεδρίαση με πτωτική ένταση ανάλογη της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων του 2015.
Ωστόσο, όπως θα δούμε οι χθεσινές συναλλαγές εκτοξεύθηκαν στα 181 δισ. ευρώ. Κάποιοι επενδυτές – κυρίως μεγάλοι, ξένοι, θεσμικοί- αγόρασαν μετοχές καθώς εκτιμούν σωστά ότι, οι δραστηριότητες τους δεν θα επηρεαστούν τα επόμενα χρόνια λόγω του ιού, όπως σωστά ανέφερε και ο γνωστός επενδυτής Γουώρεν Μπάφετ. ( σ.σ Εαν αγόρασαν σε σωστές τιμές αυτό θα κριθεί).
Γιατί προκλήθηκαν οι πωλήσεις – οι τιτλοποιήσεις, οι ήρεμες αγορές και το risk weighting στα ομόλογα
Οι χθεσινές πωλήσεις λοιπόν προεξόφλησαν σημαντικά ότι, θα προκληθούν κρούσματα και θάνατοι απο τον ιό στην Ελλάδα, ενώ πολλοί δεν ήθελαν να κατέχουν μετοχές στην ρηχή ελληνική αγορά.
Οι αθρόες ρευστοποιήσεις, όμως, από τους ξένους επενδυτές δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στην εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, αλλά περισσότερο στους φόβους για τις καθυστερήσεις στις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα, για τις επιπτώσεις στο ρίσκο στα senior ομόλογα που πρόκειται να εκδοθούν. Βασική προϋπόθεση για τις ελληνικές τραπεζες προκειμένου να εκδώσουν ομόλογα ήταν οι ήρεμες αγορές, και μόνο αυτό δεν συμβαίνει σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Δεύτερο και βασικό στοιχείο για τους ξένους επενδυτές είναι ότι, δεν γνωρίζουν εαν τελικά θα υπάρχει μηδενικό κόστος στα senior ομόλογα, όπως εξετάζει ο επόπτης SSM. Ήδη η αγορά γνωρίζει ότι, τουλάχιστον μια τράπεζα θα έχει μικρές επιπτώσεις οι οποίες ομως είναι διαχειρίσιμες.
Κανείς απο τους επενδυτές δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει η αγορά, όταν θα ανακοινωθεί το κόστος. Η αγορά λοιπόν δεν θέλει αβεβαιότητες και κυρίως σήμερα τιμολογεί την ελληνική αγορά χαμηλότερα επειδή οι τιτλοποιήσεις αναμένεται να καθυστερήσουν.
Σημαντική η σημερινή αντίδραση
Oι αμερικανικές αγορές κατέγραψαν πτώση πάνω απο 3%, αλλά κανείς δεν πρέπει να λησμονά ότι, σημειώνουν εδω και μήνες αλλεπάληλα ιστορικά ρεκόρ, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές.
Οι εκτιμήσεις ξένων οίκων ότι, η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί με την ανάπτυξη να χαμηλώνει είναι ανευ σημασίας καθώς υποτιμά το γεγονός ότι, τα επιτόκια παραμένουν και θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα, ακριβώς για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Οι ξένοι επενδυτές, ακόμη και στην ρηχή ελληνική αγορά, δεν αγοράζουν μετοχές με βάση τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά προκειμένου να έχουνα αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.
Ακόμη και στις τράπεζες που είναι το βασικό “στοίχημα” στην Ελλάδα η συναλλαγή θεωρείται ως το καλύτερο trade του 2020, διότι απλά θα φύγει ένα μεγάλο βάρος. Οι επενδυτές, εξάλλου, γνωρίζουν καλά ότι, οι πληρωμένες μετοχές κάποια στιγμή θα αποδώσουν όταν η κρίση και η φασαρία του ιού ολοκληρωθεί. Η σημερινή αντίδραση της αγοράς είναι σημαντική καθώς θα δώσει και το μέτρο της επόμενης περιόδου. Συνήθώς, η αγορά έχει την τάση να διορθώνει τις υπερβολές.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
[…] ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρηματιστήριο: 4 δισ. ευρώ χάθηκαν λόγω του κορωνοϊού –… […]