Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, εμπνευσμένος από τον Ντόναλντ Τραμπ, μας παρουσιάζει μερικές από τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες θεραπείες που είχαν επιστρατευτεί ενάντια στην πανδημία του 17ου αιώνα.
Η διαβόητη πλέον φράση του Ντόναλντ Τραμπ όπου προτείνει «ενέσεις χλωρίνης» ως πιθανή θεραπεία του νέου κορονοϊού ενέπνευσε έναν καθηγητή πανεπιστημίου να παρουσιάσει μια σειρά από διασκεδαστικά γιατροσόφια που είχαν επιστρατευτεί το 17ο αιώνα κατά της βουβωνικής πανώλης. Ο φιλόλογος Ντέιβιντ Ρόμπερτς, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, σε νέο άρθρο στο The Conversation τοποθετεί τον Αμερικανό Πρόεδρο στη μακρά λίστα των ανθρώπων που, αναζητώντας απεγνωσμένα μια αληθινή θεραπεία, αυτοσχεδίασαν, συχνά με καταστροφικά ή έστω τραγελαφικά αποτελέσματα.
Ο ερευνητής μάς μεταφέρει, μεταξύ άλλων, στο 1665, στην πανδημία της πανώλης, όπου το Ιατρικό Κολέγιο της εποχής (College of Physicians) συνιστούσε να ανάβονται «φωτιές στον δρόμο που ενδέχεται να καθαρίζουν τον μολυσμένο αέρα». Κάποιοι υποστήριζαν ότι πρέπει να καίγεται ξύλο, ενώ άλλοι κάρβουνο. Οι οπαδοί του ξύλου διχάζονταν ανάμεσα στον κέδρο και το έλατο, αν και ο συγγραφέας του βιβλίου «Golgotha» («Γολγοθάς», 1665), για την πανώλη, πρότεινε ανεπιφύλακτα υλικά όπως «θυμάρι ή ρίγανη».
Οι ανθεκτικοί καπνιστές
Άλλοι συνέστησαν τη μάσηση καπνού ως θεραπευτική επιλογή, θυμίζοντας τη νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές είναι λιγότερο ευάλωτοι απέναντι στην COVID-19. Συγκεκριμένα, μια αναφορά του 1665 παρουσίαζε τον καπνό ως «ωφέλιμες αναθυμιάσεις ενάντια στον βλαβερό και μολυσμένο αέρα», αποτελεσματικό για «όλες τις ηλικίες, τα φύλα, τους θεσμούς, νέους και ηλικιωμένους… είτε κάποιος μασάει τα φύλλα του είτε τον βάζει στην πίπα του». Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κανένας λάτρης του καπνού δεν πέθανε στη διάρκεια της πανδημίας της πανώλης.
Πλέον γνωρίζουμε, ήδη από το 1894, ότι η βουβωνική πανώλη μεταφερόταν σε μεγάλο βαθμό από τους ψύλλους, τους οποίους απομακρύνουν συγκεκριμένες οσμές. Ίσως λοιπόν στην πραγματικότητα να μην είναι μεγάλοι φαν του μασήματος καπνού.
Το βέβαιο είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με το μυθιστόρημα του συγγραφέα Ντάνιελ Ντεφόε, «Ημερολόγιο της Χρονιάς της Πανούκλας», ότι οι ασθενείς είχαν τόσο δύσοσμη αναπνοή, ώστε αρκούσε να αναπνεύσουν πάνω από μια χήνα για να κάνουν τα αβγά της να σαπίσουν – και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα και η ίδια η χήνα να πέσει ξερή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΔΩ
Ωστόσο, το βραβείο για τα γιατροσόφια απονέμεται, κατά τον αρθρογράφο, στα τυχερά φυλαχτά που κουβαλούσαν οι άνθρωποι το 1665, τα οποία ο Ντεφόε προτιμούσε να ονομάζει «διαβολικά φυλαχτά», βλέποντάς τα συχνά να κρέμονται γύρω από τον λαιμό των νεκρών που μεταφέρονταν σε καρότσες. Τα περιέγραφε μάλιστα ως trumpery, που το λεξικό της Οξφόρδης περιγράφει ως κάτι «παραπλανητικό, ψευδές».
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice