Διαφημίσεις

Η Χιλή προστέθηκε στον κατάλογο των Κρατών οι κυβερνήσεις των οποίων αποφάσισαν να αποσυρθούν από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, γνωστοποίησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας, γεγονός που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για «επαίσχυντη» συμπεριφορά και ροπή προς τον «αυταρχισμό».

Ο Ροδρίγο Ουμπίγια, υφυπουργός Εσωτερικών της Χιλής, τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας El Mercurio ότι δεν θα είναι παρόντες αντιπρόσωποι της χώρας στην ειδική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών όπου θα υιοθετηθεί το επίμαχο κείμενο, στο Μαρακές του Μαρόκου, σήμερα και αύριο.

«Η θέση μας είναι σαφής», δήλωσε. «Έχουμε πει ότι η μετανάστευση δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Οι χώρες έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τις προϋποθέσεις εισόδου των αλλοδαπών», πρόσθεσε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να επιβεβαιώσει ότι αυτή είναι πράγματι η πολιτική της κυβέρνησης της χώρας.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, έκτασης 25 σελίδων, το πρώτο του είδους για το πρόβλημα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.

Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές — προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας — και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, τους όρους για την επιστροφή τους στις πατρίδες τους κ.ά.

Παρότι είναι μη δεσμευτικό από νομική άποψη, το κείμενο αυτό συναντά σφοδρή αντίσταση από πολλές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες ερίζουν ότι πρακτικά ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση.

Αν επιβεβαιωθεί, η άρνηση της Χιλής να υπογράψει το Σύμφωνο θα αποτελέσει ακόμη μια αντανάκλαση της σκλήρυνσης της στάσης που τηρεί το Σαντιάγο έναντι των μεταναστών, ο πληθυσμός των οποίων έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια εξαιτίας των ροών από τη Βενεζουέλα, την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κολομβία, μεταξύ άλλων.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πινιέρα ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο υποσχόμενη να επιβάλλει πιο σκληρά μέτρα.

Τους τελευταίους μήνες, άρχισαν να εκτελούνται πτήσεις «επαναπατρισμού» μεταναστών από την Αϊτή που ήθελαν να επιστρέψουν στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής, τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρότεροι έλεγχοι ως προς τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και αδειών παραμονής, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι απελάσεις μεταναστών με ποινικό μητρώο.

Ο Ρικάρδο Λάγος Βέμπερ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Γερουσίας της Χιλής, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρτο Αμπουέρο να δώσει εξηγήσεις για αυτή την απόφαση, που ελήφθη χωρίς επίγνωση του κοινοβουλίου.

«Αυτός δεν είναι σπουδαίος τρόπος να ενημερωνόμαστε για ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας», δήλωσε στην Ελ Μερκούριο. «Αντιλαμβάνομαι ότι την εξωτερική πολιτική την ορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά θα μπορούσαμε τουλάχιστον να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Ούγο Γκουτιέρες, δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, επισήμανε μέσω Twitter πως η Χιλή ακολουθεί τον «ακροδεξιό δρόμο που χάραξαν ο (Ντόναλντ) Τραμπ, ο (Βενιαμίν) Νετανιάχου και ο (Ζαΐχ) Μπολσονάρου», αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Βραζιλίας αντίστοιχα.

Το Προοδευτικό Κόμμα της Χιλής χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Πινιέρα «επαίσχυντη και αυταρχική». Η Διεθνής Αμνηστία έκρινε από την πλευρά της πως η απόφαση αυτή προκαλεί «συναγερμό».

«Η Χιλή πήρε ενεργά μέρος στη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο και θεωρείτο ένα από τα Κράτη που τάσσονταν υπέρ της εφαρμογής της», τόνισε η Άνα Πικέρ, εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος της ΜΚΟ στη Χιλή, μιλώντας στην εφημερίδα La Tercera. «Η απόφαση της τελευταίας στιγμής να μη συμμετάσχει στη σύνοδο του Μαρόκου μοιάζει με υπαναχώρηση από τη δέσμευσή της να προστατεύσει τα δικαιώματα των μεταναστών», πρόσθεσε η Πικέρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,defence-point.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “ΧΙΛΗ η επόμενη χώρα που θα μείνει εκτός του συμφώνου μετανάστευσης στον ΟΗΕ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek