Ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» που ονομάστηκε έτσι από τις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών (200Λ) μέσα στα οποία μεταφερόταν σκότωσε ή ακρωτηρίασε πάνω από 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.
Τη δεκαετία του 1970 η Monsanto έφτιαξε και έριξε στο εμπόριο το ζιζανιοκτόνο Roundup και δέκα χρόνια αργότερα δημιούργησε γενετικά τροποποιημένους σπόρους καλαμποκιού και σόγιας.
Ένας διαβολικός γάμος
Η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer μπορεί να βρει μπροστά της αντιμονοπωλιακά εμπόδια τα οποία θα κληθεί να ξεπεράσει.
Προς το παρόν οι αντιδράσεις είναι σφοδρές καθώς πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την κίνηση της Bayer με τις εν εξελίξει συζητήσεις για την TTIP.
Επίσης το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας φαρμάκων και χημικών μπορεί να εντυπωσίασε τους επενδυτές την επιθετική κίνησή της, όχι όμως και την κοινή γνώμη της Γερμανίας που σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζει τον «δαίμονα» στη Monsanto, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της και το ζιζανιοκτόνο της Roundup.
Σε κάθε περίπτωση η Monsanto ψάχνει τρόπους να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά και να μπορεί να αποφασίζει «τι θα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι του», διότι μέσω των προσφορών «όλα σε ένα» (σπόροι και ειδικά γι’ αυτούς λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ) και έτσι θα μπορεί να επιβάλλει στους αγρότες τι να φυτέψουν και πώς να το καλλιεργήσουν.
Θα χρηματοδοτήσει ο Ντράγκι την… εξαγορά της Monsanto;
Το στοιχείο που δίνει μάλλον πρωτοφανή διάσταση στην επιχείρηση επιθετικής εξαγοράς από την Bayer είναι εκείνο που εμπλέκει -εμμέσως μεν, καθαρά δε- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην χρηματοδότηση του deal.
Είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει το Reuters, με διεθνείς αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα χρήματα που ρίχνει η ΕΚΤ στην αγορά, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών – εν προκειμένω, να χρησιμοποιηθούν από τη Bayer για την εξαγορά της Monsanto.
Πηγή
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice