Άρχισε η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Χρυσή Κόμπρα»
Η μεγαλύτερη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού άρχισε σήμερα στην Ταϊλάνδη, με τις ΗΠΑ να διατηρούν περιορισμένη συμμετοχή, εξαιτίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έγινε το 2014 στη χώρα, καθώς η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ομαλή επιστροφή της Ταϊλάνδης, στη δημοκρατία.
Στην άσκηση συμμετέχουν φέτος, 27 χώρες, ενώ στην ευρύτερη ασιατική περιοχή έχει κλιμακωθεί η ένταση, εξαιτίας της πυραυλικής εκτόξευσης, που πραγματοποίησε την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα. Επίσης, η άσκηση διεξάγεται μετά την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, τον προηγούμενο μήνα, με συνέπεια το θάνατο 8 ανθρώπων, αλλά και την ανάληψη της ευθύνης, από το Ισλαμικό Κράτος, για την πρώτη επίθεση των τζιχαντιστών στο έδαφος της Ινδονησίας.
Η άσκηση έχει την κωδική ονομασία «Χρυσή Κόμπρα» και διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ταϊλάνδη, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν μειωμένη επιχειρησιακή συμμετοχή, με αφορμή το πραξικόπημα που έγινε στη χώρα, το 2014.
«Όπως και το 2015, οπότε η συμμετοχή μας στην άσκηση επαναπροσδιορίστηκε και μειώθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, έτσι, και το 2016 η συμμετοχή μας θα παραμείνει μειωμένη αντανακλώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την πολιτική κατάσταση στην Ταϊλάνδη», τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Γκλιν Ντέιβις. «Οι διπλωματικές μας σχέσεις με την Ταϊλάνδη δεν έχουν ανασταλεί. Είναι σίγουρο επίσης, ότι ούτε οι αμυντικές μας σχέσεις, έχουν ανασταλεί», συμπλήρωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στην άσκηση με την αποστολή 3.600 στρατιωτών, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση εκπροσώπου του στρατού των ΗΠΑ.
Η χούντα της Ταϊλάνδης, είναι ευρύτερα γνωστή ως Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Τάξη, βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες την καταγγέλλουν για αυταρχική άσκηση της εξουσίας. Μετά το πραξικόπημα οι ΗΠΑ αντέδρασαν παγώνοντας οικονομική βοήθεια 4,7 εκατ. δολαρίων για θέματα ασφάλειας, ενώ ακυρώθηκε και το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών, για ζητήματα ασφάλειας.
Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της ομαλής επιστροφής της Ταϊλάνδης στη δημοκρατία, ενώ η χώρα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μετά το πραξικόπημα η Ταϊλάνδη προσέγγισε την Κίνα, καθώς το Πεκίνο στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιφερειακής γεωπολιτικής δυναμικής του, φαίνεται να υποστηρίζει τους στρατιωτικούς της Ταϊλάνδης.
newsbeast.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μαγικός αυλός – 1998
Οσοι και ναναι θελω να πιστευω πως εδω μπορουν να βγαλουν ακρι.
με την ιδιοτητα του ονοματος τους θα προσπαθουν να φευγουν.
ΑΦΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΣΠΙΡΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΥΛΑΊΑ.