Διαφημίσεις

Πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς «Life Goes On» και υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων στην Τέχνη για όλους – «Έφυγε» στα 53 της

Σε ηλικία 53 ετών πέθανε μια από τις πιο αναγνωρισμένες ηθοποιούς με σύνδρομο Down, η Αντρέα Φέι Φρίντμαν.

Γνωστή για τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Life Goes On», η Φρίντμαν άλλαξε τα δεδομένα για την έννοια της συμπερίληψης στην Τέχνη, ενώ η ίδια αποκαλούσε το σύνδρομο Down της «σύνδρομο up».

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στο σπίτι της στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, αλλά ο θάνατός της έγινε γνωστός, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους New York Times πέθανε μετά από επιπλοκές που έφερε η νόσος Αλτσχάιμερ. Ο πατέρας της είπε ότι η ηθοποιός δεν ήταν σε θέση να μιλήσει τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της νόσου, η οποία είναι συχνή σε άτομα με σύνδρομο Down που είναι άνω των 50 ετών.

Η Φρίντμαν γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1970 στη Σάντα Μόνικα. Όταν αποφοίτησε από το West Los Angeles Baptist High School, αποφάσισε να σπουδάσει υποκριτική και φιλοσοφία στο Santa Monica College για 2 χρόνια.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία, το 1992 όταν προτάθηκε για το τηλεοπτικό δράμα «Life Goes On», στο οποίο υποδύθηκε την Αμάντα Σουάνσον, τη σύζυγο του πρωταγωνιστή Τσαρλς «Corky» Θάτσερ, ο οποίος επίσης είχε σύνδρομο Down. Έπαιξε τον χαρακτήρα για δύο σεζόν

Την ίδια περίοδο, ούσα φoιτήτρια ακόμη, εργαζόταν σε ένα κέντρο φροντίδας παιδιών. Ένας γονέας εκεί έγραφε τη μουσική για το “Life Goes On”, είπε, και της πρότεινε να παρουσιάσει τις ιδέες της στους συγγραφείς.

Τελικά έπεισε τους παραγωγούς να συμπεριλάβουν έναν ακόμη χαρακτήρα με σύνδρομο Down, είπε ο κ. Friedman. Αρχικά επρόκειτο να εμφανιστεί μόνο σε ένα επεισόδιο, αλλά «έκανε τόσο καλή δουλειά που την έκαναν μόνιμο μέλος της σειράς», είπε.

Αργότερα έκανε και άλλες εμφανίσεις σε επιτυχημένες σειρές, όπως το «Baywatch», το «ER» και το «Law and Order».

Σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς αλλά αρκετά αμφιλεγόμενης σειράς κινουμένων σχεδίων «Family Guy», η Φρίντμαν χάρισε τη φωνή της σε ένα κορίτσι με σύνδρομο Down που ονομάζεται Έλεν και βγαίνει με τον έφηβο Κρις.

Πολλοί κατέκριναν τη συμμετοχή μιας κοπέλας με σύνδρομο Down στη σκληροπυρηνικού χιούμορ σειρά, που για πολλούς ξεπερνούσε τα όρια, ειδικά με ΑμεΑ.

Η απάντηση της Φρίντμαν ήταν: «Στην οικογένειά μου πιστεύουμε ότι το γέλιο κάνει καλό. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν να έχω αίσθηση του χιούμορ και να ζω μια φυσιολογική ζωή».

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek