Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Διαφημίσεις
Ταξινόμηση & ανακάλυψη
Ο Ανθρώπινος Μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι ένας ιός RNA. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2001 και σήμερα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως κοινή αιτία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Μηχανισμός λοίμωξης
Μετάδοση: Κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Επίσης μέσω άμεσης επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες και επακόλουθη επαφή με μάτια, μύτη ή στόμα.
Είσοδος & πολλαπλασιασμός του ιού
Ο HMPV χρησιμοποιεί τις γλυκοπρωτεΐνες επιφανείας (F και G) για να προσκολληθεί και να εισχωρήσει μέσω των επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού. Αφού εισέλθει στο κύτταρο, απελευθερώνει το RNA του και πολλαπλασιάζεται, παράγοντας νέα ιϊκά σωματίδια που μπορούν να μολύνουν γειτονικά κύτταρα.
Παθογένεια
Η ανοσολογική απόκριση στα μολυσμένα κύτταρα προκαλεί φλεγμονή στην ανώτερη και κατώτερη αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως βήχας και ρινική καταρροή και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αναπνευστική δυσχέρεια.
Διάγνωση
Πρώτο εργαλείο διάγνωσης και ταυτοποίησης ασθενών με HMPV είναι τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ. Στην Ελλάδα από 4 Ιανουαρίου 2025 το εργαστήριο MenidiMedica Biotech έχει στείλει ανοικτή επιστολή στις αρμόδιες αρχές για το τεστ τεχνολογίας χρυσών νανοσωματιδίων που έχει αναπτύξει έναντι του HMPV.
Κλινική εικόνα
Ήπιες περιπτώσεις: Συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα (πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, βήχας). Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες παρουσιάζουν ήπια νόσηση.
Σοβαρές περιπτώσεις: Βρογχιολίτιδα, πνευμονία και σοβαρότερη αναπνευστική δυσχέρεια, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Α. Μικρά παιδιά (βρέφη, νήπια)
Β. Ηλικιωμένοι (65+)
Γ. Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (π.χ. μεταμοσχευμένοι, χημειοθεραπευόμενοι, φορείς HIV, άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και αυτοί μετά από χρήση πειραματικών σκευασμάτων κατά το πρόσφατο παρελθόν)
Δ. Άτομα με χρόνιες παθήσεις πνευμόνων ή καρδιάς (π.χ. άσθμα, ΧΑΠ, καρδιακή ανεπάρκεια)
Θεραπευτική προσεγγίση
1. Υποστηρικτική Φροντίδα: Επαρκής ενυδάτωση, ξεκούραση και χρήση αντιπυρετικών (π.χ. παρακεταμόλη/ιβουπροφαίνη) για τον έλεγχο του πυρετού και της δυσφορίας. Χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς με χαμηλό κορεσμό οξυγόνου. Νοσηλεία σε σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν πιο εντατική αναπνευστική υποστήριξη.
2. Άλλες θεραπείες
Η ριμπαβιρίνη έχει μελετηθεί αλλά δεν συνιστάται συστηματικά. Μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν τον HMPV βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμα.
3. Διαχείριση επιπλοκών
Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο εφόσον υπάρχει υποψία δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης. Βρογχοδιασταλτικά ή κορτικοστεροειδή μπορεί να βοηθήσουν εάν υπάρχει σημαντικός συριγμός ή προϋπάρχον άσθμα, αν και η αποτελεσματικότητά τους ειδικά στον HMPV δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένη.
Πρόληψη & προφύλαξη
Α. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αλκοολούχου απολυμαντικού.
Β. Κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα και το φτέρνισμα (με χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα).
Γ. Τακτική απολύμανση επιφανειών (πόμολα, τηλέφωνα, πάγκοι).
Δ. Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Προφυλάξεις σε υγειονομικές μονάδες
Σε νοσοκομειακό περιβάλλον, οι ασθενείς με υποψία μόλυνσης από HMPV συχνά ακολουθούν μέτρα προφύλαξης (μάσκα, γάντια, ποδιά) για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής μετάδοσης.
Γενική υποστήριξη του ανοσοποιητικού
Ισορροπημένη διατροφή, επαρκής ύπνος και τακτική σωματική άσκηση συμβάλλουν σε ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Βιταμίνη D, ψευδάργυρος και άλλα συμπληρώματα διατροφής
Βιταμίνη D: Συνδέεται με σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μελέτες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Ψευδάργυρος: Βοηθά στη διατήρηση της εύρυθμη λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει μελετηθεί για το κοινό κρυολόγημα και τον SARS-CoV-2, χωρίς επαρκή δεδομένα για τον HMPV. Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου ωφελεί τη συνολική ανοσολογική λειτουργία.
Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνες A, C, E, σελήνιο): Διαδραματίζουν διαφορετικούς ρόλους στην ανοσολογική απόκριση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΜΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ RNA ΙΟΥΣ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ HMPV
Ο HMPV συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση σε βρέφη, ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους από κάθε αιτολογία, συμπεριλαμβανομένης των ανοσοκατασταλμένων από πειραματικά σκευάσματα κατά το πρόσφατο παρελθόν και όσους πάσχουν από υποκείμενες παθήσεις. Η θεραπεία έναντι του HMPV είναι κυρίως υποστηρικτική, αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένο, εξειδικευμένο αντι-ιϊκό φάρμακο για τον HMPV.
Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηριζόμενο από επαρκή μικροθρεπτικά συστατικά, καλό ύπνο, διαχείριση του άγχους και συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε αναπνευστικές λοιμώξεις. Ωστόσο, οι συνεπείς πρακτικές δημόσιας υγείας (όπως η προσεκτική υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενής επαφής με συμπτωματικά άτομα) παραμένουν η πιο τεκμηριωμένη προσέγγιση για τον περιορισμό της μετάδοσης.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟΣ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HMPV;
Μέσα στο κείμενο βρίσκονται οι απαντήσεις. Απλά θα υπενθυμίσω την αλληγορία της πόλης με τα τείχη. Όσοι είναι εκτός τειχών, είναι πιο ευάλωτοι. Όσοι είναι εντός τειχών, έχουν στρατό και εφεδρείες στα τείχη αλλά και πάλι ίσως αναγκαστούν με σχετική ευκολία να πολεμήσουν στα τείχη τους τον άκακο, για όσους είναι εντός τειχών, εισβολέα. Σε κάθε περίπτωση, σύμπνοια, λογική, ηρεμία και χαμόγελο είναι τα συστατικά για κάθε αντιμετώπιση προβλήματος.