Με πυρά βαρέων πυροβόλων προς τη Βόρεια Κορέα απάντησε χθες ο νοτιοκορεατικός στρατός, ύστερα από τους κανονιοβολισμούς που δέχθηκε το έδαφός της από τον Βορρά.
Η Πιονγιάνγκ εγκαινίασε την ανταλλαγή πυρών, θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τα αντικομμουνιστικά προπαγανδιστικά μηνύματα που εκπέμπει η Νότια Κορέα κατά μήκος των συνόρων. Η Βόρεια Κορέα δεν αντέδρασε στη χθεσινή ομοβροντία, αν και προειδοποίησε λίγο αργότερα τη Σεούλ, μέσω επιστολής, ότι θα αναλάμβανε στρατιωτική δράση, εάν ο Νότος δεν διακόψει τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων εντός 48 ωρών.
Σε ξεχωριστή επιστολή, η Πιονγιάνγκ ανέφερε ότι προτίθεται να αποδεχθεί συμβιβαστική λύση, παρότι θεωρεί τις εκπομπές αυτές κήρυξη πολέμου. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ δήλωσε χθες ότι οι εκπομπές που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου θα συνεχιστούν.
Η Νότια Κορέα ανέφερε πως ο Βορράς εξαπέλυσε μπαράζ πυροβολικού, που ξεκίνησε με αντιαεροπορικά βλήματα των 14,5 χιλιοστών, πριν συνεχιστεί με βαρύτερα πυροβόλα των 76,2 χιλιοστών το απόγευμα. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί από τον Νότο.
Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε, διέταξε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να «αντιδράσει με σθένος» στις βορειοκορεατικές προκλήσεις, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της προεδρίας.
Ο νοτιοκορεατικός στρατός, ο οποίος ανέφερε ότι αντέδρασε με μπαράζ πυρών από πυροβόλα των 155 χιλιοστών, τέθηκε σε κατάσταση υψίστου συναγερμού. «Ο στρατός μας έχει ενισχύσει τη φύλαξη της συνοριακής γραμμής και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του βορειοκορεατικού στρατού», ανέφερε χθες το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας.
Τα πρώτα βορειοκορεατικά βλήματα προσέκρουσαν σε περιοχή 60 χλμ. βόρεια της Σεούλ, στη δυτική πλευρά της συνοριακής ζώνης, ενώ περίπου 800 κάτοικοι κοντινών κοινοτήτων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε καταφύγια, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της επαρχίας Γκεοντζί, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ιντσόν.
Η ανταλλαγή πυρών ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο χωρών, μετά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν Βορειοκορεάτες στρατιώτες προσέγγισαν τα σύνορα των δύο χωρών, χωρίς να υποχωρήσουν μετά τις προειδοποιητικές βολές του πυροβολικού του Νότου. Το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας προχώρησε τότε σε μπαράζ πυρών, διάρκειας δέκα λεπτών, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο Κορέες έχει οξυνθεί τον τελευταίο μήνα, μετά τον τραυματισμό δύο στρατιωτών της Νότιας Κορέας από έκρηξη νάρκης στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) των συνόρων. Η Σεούλ είχε τότε κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ για παράνομη ναρκοθέτηση της DMZ, κατηγορία την οποία η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε.
Σε απάντηση του περιστατικού αυτού, η Σεούλ τοποθέτησε μεγάφωνα στη συνοριακή ζώνη, εκπέμποντας νυχθημερόν προπαγανδιστικά συνθήματα, τακτική την οποία και οι δύο πλευρές είχαν εγκαταλείψει από το 2004.
Η χθεσινή ανταλλαγή πυρών συνέβη την ώρα που Νότια Κορέα και ΗΠΑ πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζει προετοιμασία πολέμου.
Το 2010, οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε θανάσιμη ανταλλαγή βλημάτων, με το βορειοκορεατικό πυρβολικό να σκοτώνει τέσσερις στρατιώτες του Νότου σε νησί της διαφιλονικούμενης θαλάσσιας συνοριακής ζώνης στα δυτικά της χώρας. Νωρίτερα τον ίδιο χρόνο, επίθεση βορειοκορεατικού υποβρυχίου είχε προκαλέσει τον θάνατο 46 Νοτιοκορεατών ναυτών μετά τη βύθιση πολεμικού πλοίου στη Σινική Θάλασσα.
Οι δύο Κορέες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά την εκεχειρία που έδωσε τέλος στον πόλεμο του 1950-1953, χωρίς να έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης.
http://ellaniapili.blogspot.gr/2015/08/blog-post_583.html
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τις προάλλες αναρωτιόμασταν τί θα γίνει με τη Βόρεια Κορέα. Στο θέμα με την Κούβα – ΗΠΑ εδώ στα Κατοχικά. Για να δούμε.