Οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν τελικά μια έκτακτη τεχνική ανωμαλία, που οδήγησε στην αναβολή για 24 έως 48 ώρες της εκτόξευσης του Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
Ο νέος υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, πρόκειται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα.
Η εκτόξευση θα γίνει την Κυριακή ή τη Δευτέρα -αν δεν υπάρξει νέο πρόβλημα- από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance.
This morning’s launch of @NASASun’s #ParkerSolarProbe was scrubbed. Launch teams will attempt to launch on Sunday morning. Get real-time updates: https://t.co/9uczz8fdI8 pic.twitter.com/6GyCioopfa
— NASA (@NASA) August 11, 2018
Ο Ήλιος, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα καυτό αίνιγμα, το οποίο κρύβει ακόμη πολλά μυστικά και αν όλα πάνε καλά, το σκάφος θα προσεγγίσει τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο και οι επιστήμονες θα καταφέρουν να μελετήσουν από κοντά το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.
Κανένα άλλο μηχάνημα φτιαγμένο από τον άνθρωπο δεν θα έχει πλησιάσει τόσο κοντά το άστρο μας. Κατά την κοντινότερη προσέγγισή του, θα πετάξει με ταχύτητα περίπου 700.000 χιλιομέτρων την ώρα μόνο έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, επτά φορές κοντύτερα από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα. Το έως τώρα ρεκόρ κοντινότερης διέλευσης από τον Ήλιο κατέχει η διαστημοσυσκευή Helios 2, που το 1976 έφθασε σε απόσταση περίπου 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατ. χλμ.).
Ο Ήλιος δεν είναι ένα σταθερός και αμετάβλητος δίσκος που απλώς ανατέλλει και δύει με προβλέψιμο τρόπο. Στην πραγματικότητα -αν και το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να το δει αυτό- είναι ένα άκρως δυναμικό άστρο με έντονη μαγνητική δραστηριότητα, με απανωτές εκρήξεις και ισχυρές εκτινάξεις ακτινοβολίας προς κάθε κατεύθυνση. Η «ατμόσφαιρά» του αγκαλιάζει ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα και επηρεάζει τόσο τη Γη όσο και τους άλλους πλανήτες και δορυφόρους.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο λεγόμενος διαστημικός «καιρός», το σύνολο της ηλιακής ενέργειας και των ηλιακών σωματιδίων, που εκτός από το μαγευτικό σέλας στους δύο πόλους της Γης, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές -και δυνητικά επικίνδυνες- ανωμαλίες στον πλανήτη μας, ιδίως στις τηλεπικοινωνίες και στα ηλεκτρικά δίκτυα, αλλά και στους αστροναύτες. Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, δεν έχουν κατανοήσει καλά τους μηχανισμούς που στέλνουν αυτό τον ηλιακό «άνεμο» προς την κατεύθυνσή μας, πράγμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη και πιο έγκαιρη πρόβλεψη τυχόν ηλιακών «επεισοδίων».
Το Solar Parker Probe, με τα διάφορα σύγχρονα όργανά του, θα μελετήσει τον Ήλιο και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να φωτίσουν τα μυστήρια, ιδίως του στέμματος του άστρου μας, της ζωτικής εξωτερικής περιοχής της ηλιακής ατμόσφαιρας, μέσα στην οποία θα πετάξει το σκάφος. Πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου εκτείνεται σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων το στέμμα, το οποίο τελικά «γεννά» τον ηλιακό άνεμο, το ρεύμα πλάσματος που διαπερνά το ηλιακό μας σύστημα.
Ελπίζεται ότι για πρώτη φορά θα δοθεί επιτέλους απάντηση στο μεγαλύτερο ηλιακό μυστήριο: γιατί το στέμμα του Ήλιου είναι έως 300 φορές πιο καυτό από ό,τι η ορατή επιφάνεια του άστρου, κάτι μη αναμενόμενο. Αφού η ενέργεια του Ήλιου παράγεται στο εσωτερικό του, η επιφάνειά του θα έπρεπε να έχει πολύ υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την ατμόσφαιρά του – όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι σαν να απομακρύνεται κανείς από μια φωτιά, αλλά παρόλα αυτά η ατμόσφαιρα γύρω του να γίνεται πολύ πιο καυτή!
Προς διερεύνηση είναι και οι μηχανισμοί πίσω από την επιτάχυνση των φορτισμένων σωματιδίων υψηλής ενέργειας, που συνεχώς «ξερνάει» ο Ήλιος στο διάστημα γύρω του και τα οποία μπορούν να φθάσουν να κινούνται με ταχύτητες πάνω από το ήμισυ της ταχύτητας του φωτός, καθώς απομακρύνονται από το άστρο. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων, ιδίως όσων κινούνται πέραν του προστατευτικού γήινου μαγνητικού πεδίου.
Το σκάφος διαθέτει τέσσερις κατηγορίες επιστημονικών οργάνων: FIELDS (μέτρηση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στην ηλιόσφαιρα), WISPR (κάμερα που θα φωτογραφίζει τις εκρήξεις στεμματικής μάζας και άλλα ηλιακά φαινόμενα), SWEAP (καταγραφή των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου) και ISOIS (μέτρηση σωματιδίων σε ένα ευρύ ενεργειακό φάσμα).
Ο δορυφόρος φέρει το όνομα του Αμερικανού φυσικού Γιουτζίν Πάρκερ, ο οποίος το 1958 δημοσίευσε την πρώτη επιστημονική μελέτη σχετικά με την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου. Καθώς ζει ακόμη, είναι η πρώτη φορά που η NASA δίνει σε μια αποστολή της το όνομα ενός εν ζωή επιστήμονα – κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο.
Κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της επταετούς αποστολής, κόστους περίπου ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι η υψηλής τεχνολογίας θερμική ασπίδα του σκάφους για να μην «ψηθεί» από τον Ήλιο, η οποία του επιτρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες σχεδόν θερμοκρασίας δωματίου (γύρω στους 29 βαθμούς Κελσίου), όταν στο εξωτερικό η θερμοκρασία θα είναι τουλάχιστον 1.370 βαθμοί.
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (αυτό που για χρόνια διηύθυνε ο Έλληνας ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής) σχεδίασε, κατασκεύασε και ελέγχει το Parker Solar Probe, το οποίο προγραμματίζεται να κάνει 24 περιφορές γύρω από τον Ήλιο.
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
…Ήλιε μου.., σουρχωνται… ξέρεις Εσύ τι θα τους κάνεις, έτσι; κατα τ άλλα δεν εχουν λεφτακια οι αμερικανοι… Κάνε τους ενα… εμπάργκο
2 φορές έκανε αβαβά η ρουκέτα… τους εκοψε τη μαγιονέζα της εκτόξευσης
πάνω στο 11άρι (11/8) και πάνω στην έκλειψη στις 3:33…
Για να δούμε αν θα τα καταφέρουν αύριο, ή αν κάτι/κάποιος/κάποιοι
απλά δε θέλει/θέλουν να τους βγει το εγχείρημα.
..Ήλιε, να σου πω κατι αποριες που ειχα παντα και δεν ειχα την τυχη να γνωρισω εναν διακε κρυμένο ειδημον αστρονομο για να τον ρωτησω, οποτε ρωτα τους Εσυ μιας και θα ρθουν να τα πειτε απο κοντουλια.. Σε άλλο σάιτ η θα νασούλα εγραφε πως η θερμοκρασια σου ειναι 5.000 Κ. Σου πεσε ο πυρετος και κατεβηκε τώρα στους 1.300; Και με τι θερμόμετρο την μέτρησαν; Υπαρχει τετοιο μεταλο ή ορυκτο που αντεχει 5.000 βαθμους για να μετρηθει; Και πώς το μετρησαν αφου λενε πως τωρα ειναι η πρωτη φορα που θα σε “επισκεφτούν”; Και τι υλικο ειναι αυτο που αντεχει τοσους βαθμούς; Να, ξερεις γιατι σε ρωτάω; Εμεις στο σχολειο ειχαμε μαθει (στο δημοτικο κιολας) πως πανω απο 100 βαθμους το νερο εξατμίζεται! Αρα, απο οτι υλικο και να εισαι φτιαγμενος θα επρεπε να ειχες… εξατμιστει μετα απο τοσους δις χρονια που υπαρχεις. Και απο χρυσό να εισαι ολος φτιαγμενος, σε τετοιες θερμοκρασιες θα ειχες ρευστοποιηθει και θα ετρεχε το χρυσο απο παντού(!). Θα το μαζεύαμε κιολας.
Να, κατι τετοιες μαλακιες διαβαζα για ολους τους Πλανητες και δεν ειχα καποιον να ρωτησω…για να μου λυσει τις αποριες μου. Άλλη απορια, ο Ερμής απο τι υλικο ειναι φτιαγμενος που δεν καιγεται ενω την Αφροδιτούλα την κατάκαψες; Άλλο.., αν υπηρχε πλανητης αναμεσα στον Αρη και τον Δια, ήταν κατοικίσημος; αν ναι, πού χαθηκαν αυτες οι.. ψυχες; Άλλο.., τι ειναι αυτα τα αερια που ειναι φτιαγμενος ο Διας; Εγω ξερω πως τα αερια ειναι αυτο που λεει η λεξη, αέρας. Πώς ειναι συμπαγή τόσους δις αιώνες; Αυτά δεν παθαινουν τιποτα στην παροδο τού χρόνου; Άλλο.., γιατί δινει μονον η θα νασούλα τις αστρονομικες εφημεριδες με τις θεσεις των πλανητων στους αστρολόγους;
1) πού τις ξέρει με τετοια ακρίβεια;
2) πού τις ειδε και τις κατεγραψε; αφου πριν 100 χρονια δεν ηξεραν την τυφλα τους οι αμςρικανοι. Ποτε προλαβαν σε μια σεζον και τις ειδαν κιολας; Με τι τις κοιταζαν; Πώς ξερουν οτι κανετε οι Πλανητες εκει πανω την ιδια διαδρομή και εχουν αστρονομικες εφημεριδες μεχρι το 2050; ( τις εχω, γι αυτο ρωταω). Αν δηλ ο Διας κοψει ταχυτητα, θα τους το πει για να το γραψουν αλλιώς; Μα πώς αφου ηδη τις εχουν γραψει στα βιβλια και οι αστρολογοι μελετουν με αυτες τις θεσεις; θα τους πουνε, ουπς φερτε πισω τα βιβλια να σας δωσουμε άλλα; Το ιδιο και για ολους τους πλανητες. Γιατι αφου λενε πως οι εκλειψεις επαναλαμβανονται καθε 19,5 χρονια εγω ειδα στο σαιτ της θα νασουλας πως αλλαζουν τελειως ομως αστερισμο μετα απο δυο, τρεις.. εικοσαετιες;
Οταν ρωτησα τον Περικλή γι αυτο, μού ειπε πως αν οι εφημεριδες που τους δινει η νασα ειναι αναληθης τοτε και αυτοι λενε μαλακιες! Διοτι πανω σε αυτες βασιζονται. Και στο θεμα των εκλειψεων ειπε: τι να σου πω, το εχω σκεφτει και εγω…ειναι αστρονομικον το ζητημα! (κατά οπως ήταν λογιστοκόν το ζήτημα οταν ρωτησα την λογιστρια για την ισοτιμια δραχμης- ευρού που δεν μου εβγαινε με την λογικη ο νεος μισθος τής υπαλληλου…, και γενικά οι τιμες που αρχισαν να ισχυουν στην αγορα. Πόσο ισουται η δραχμή στο ευρώ; 0,00375 ή 0,0375 ή 0,375…; και μου απηντησε “ειναι λογιστικόν το ζητημα. Δηλ. οσοι δεν εχουμε παρει πτυχεια απο οικονομικα πανεπιστημια.., αστρονομιες.., ανωτατα μαθηματικαν…, νομικες σχολες…κλπ δεν μπορουμε να μάθουμε;