Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου “ακροβατεί στο χείλος της καταστροφής”, σύμφωνα με το Business Insider (BI). Αυτή η οικονομία είναι η οικονομία της Κίνας, η οποία παρουσιάζει σημαντικά σημάδια επικείμενης κατάρρευσης με πολλά γεγονότα που συγκλονίζουν την αγορά τις τελευταίες ημέρες.
Μέχρι στιγμής αυτή την άνοιξη, το Πεκίνο έχει:
– Ακύρωσε αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO)
– επέβαλε πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε εταιρείες τεχνολογίας για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
– Εξαναγκάσει το κλείσιμο ολόκληρης της κερδοσκοπικής εκπαιδευτικής βιομηχανίας της Κίνας
– Τελικά έστειλε τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών “τρέχοντας προς την έξοδο για να αποφύγει την οργή της κυβέρνησης”.
Θυμάστε τον τεράστιο κατασκευαστή Evergrande; Κι αυτή άρχισε να μην πληρώνει τις δόσεις για το χρέος της, ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που, λόγω της διασύνδεσης των παγκόσμιων αγορών, προκαλεί σοκ σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κόσμο.
“Οι κραδασμοί έχουν αφυπνίσει τον κόσμο σε μια εκπληκτική νέα πιθανότητα – ότι το Πεκίνο μπορεί να είναι πρόθυμο να επιτρέψει σε ορισμένα από τα ιδιωτικά εταιρικά μεγαθήρια του να καταρρεύσουν σε μια προσπάθεια να αναδιαμορφώσει το οικονομικό μοντέλο που έκανε την Κίνα υπερδύναμη”, εξηγεί η BI.
“Η αναταραχή, που εκτείνεται σε πολλαπλούς κλάδους και τεράστιες εκτάσεις της χώρας, είναι το αποτέλεσμα ενός γιγαντιαίου ζητήματος: Την αδυναμία της Κίνας να δανειστεί ή να αγοράσει για να βγει από την τρέχουσα οικονομική της κρίση”.
Η Κίνα κατασκεύασε πολλά ωραία πράγματα που κανείς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιήσει
Για πολλά χρόνια, η Κίνα έμπαινε στο χρήμα – το είδος του χρέους με κλασματικά αποθεματικά, για να είμαστε σαφείς. Το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν γεμάτο με φτηνά εργατικά χέρια, ενώ οι κρατικές τράπεζες μοίραζαν χρέος σαν καραμέλα προκειμένου να τροφοδοτήσουν την τεράστια οικονομική ανάπτυξη.
Αυτή η ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή τεράστιων διαμερισμάτων, γεφυρών, εργοστασίων και άλλων έργων που άρχισαν να εμφανίζονται “με αστραπιαία ταχύτητα”. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η Κίνα δεν έχει ανθρώπους που να χρησιμοποιούν και να πληρώνουν πραγματικά για όλες αυτές τις νέες υποδομές.
Αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι Κινέζοι δεν διαθέτουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να συμμετάσχουν στην ψεύτικη οικονομία που η Κίνα έχτισε για τον εαυτό της για να παρουσιάσει τη “δύναμη” και την “επιτυχία”.
“Ως αποτέλεσμα, η Κίνα βρίσκεται κολλημένη με ένα σύστημα που είναι υπερκατασκευασμένο και υπερχρεωμένο”, προειδοποιεί η BI.
“Πάρτε την αγορά ακινήτων της χώρας αξίας 52 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας το χάος της Evergrande είναι το πρότυπο. Με το χρήμα να δανείζεται εύκολα, η κερδοσκοπία με ακίνητα έγινε ένας δημοφιλής τρόπος αποθήκευσης και οικοδόμησης πλούτου για τη νεαρή μεσαία τάξη της Κίνας. Ένας ακαδημαϊκός μου περιέγραψε αυτό το μοντέλο πολύχρωμα ως “εθισμό στην κοκαΐνη των ακινήτων”. Έχει επίσης αποκληθεί “διάδρομος προς την κόλαση””.
Η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να προσπαθήσει να ξεφουσκώσει την τεράστια φούσκα των ακινήτων, αλλά οι προσπάθειες αυτές μόνο χειροτερεύουν τα πράγματα. Στη συνέχεια, υπάρχει η ενεργειακή κρίση της Κίνας που τροφοδοτείται από την εκτόξευση των τιμών του άνθρακα και τη γήρανση του πληθυσμού, η οποία προσθέτει μόνο προσβολή στον τραυματισμό.
Αντί να συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία της για να τονώσει την ανάπτυξη, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) αντί να κλείνει τα πάντα. Υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο κινεζικός σοσιαλισμός λέγεται ότι “επιστρέφει σε ένα μοντέλο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες με αυστηρότερο κρατικό έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας”.
Αυτή η συνεχιζόμενη μετάβαση από τις ανοικτές αγορές στον κρατικό έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα είναι μια δύσκολη μετάβαση, αν υποθέσουμε ότι θα λειτουργήσει. Αν το σχέδιο αποτύχει, και αυτό φαίνεται πιθανό, τότε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση.
“Εν ολίγοις, το Πεκίνο περπατάει σε ένα οικονομικό σχοινάκι, προσπαθώντας να αντικαταστήσει το οικονομικό του μοντέλο με κάτι άγνωστο”, προειδοποιεί η BI. “Κατά τη διαδικασία αυτή, το βάρος του παλιού, χρεωμένου συστήματός του κάνει την Κίνα να ταλαντεύεται. Και αν η χώρα πέσει, θα μπορούσε να συμπαρασύρει μαζί της και τον υπόλοιπο κόσμο”.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice