Στη μάχη κατά των φονικών πυρκαγιών που μαίνονται στην Αυστραλία συμβάλλουν και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Χθες, σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού μετεγκατέστησαν περισσότερους από 1.000 ενοίκους και τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη Μαλακούτα, στις ακτές της πολιτείας της Βικτόρια. Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, αποβατικά σκάφη μετέφεραν τους εγκλωβισμένους στην παραλία, σε δύο πλοία, το εκπαιδευτικό σκάφος «MV Sycamore» και το πολύ μεγαλύτερο «HMAS Choules». Ο τοπικός βουλευτής Ντάρεν Τσέστερ χαρακτήρισε την επιχείρηση τη «μεγαλύτερη μετεγκατάσταση πολιτών στην Ιστορία».
Ηδη, από τη Δευτέρα, περίπου 4.000 κάτοικοι και τουρίστες είχαν καταφύγει στις παραλίες, προκειμένου να σωθούν από τις φωτιές που είχαν περικυκλώσει την πόλη. Οι εκτοπισμένοι πρόκειται να μεταφερθούν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, στον κόλπο Ουέστερν Πορτ της Βικτόρια, αφού ταξιδέψουν περίπου 16 ώρες από την παραλία, όπου είχαν εγκλωβιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα νεκρά εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αυστραλία
Η εκκένωση των πυρόπληκτων έγινε και με πτητικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων. Την Πέμπτη απομακρύνθηκαν περίπου 60 άτομα με ελικόπτερα. Ωστόσο, οι πυκνοί καπνοί, που μετατρέπουν την ημέρα σε νύχτα στις περιοχές των πυρκαγιών, δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των πτητικών μέσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκκενώσεις ήταν εθελοντικές. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 963 πολίτες είχαν εκδηλώσει τη βούληση να απομακρυνθούν με τα σκάφη, ενώ οι Αρχές τούς επέτρεψαν να πάρουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους.
Ο Ντάνιελ Αντριους, πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόρια, κήρυξε έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Μαλακούτα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οπως επεσήμανε, η εκκένωση του πληθυσμού δεν είναι συνολική, καθώς κάποιοι κάτοικοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ άλλοι προτιμούν να παραμείνουν. Σε άλλες τοποθεσίες της πολιτείας, οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους οδικώς, δημιουργώντας αυτοκινητοπομπές, ενώ και οι σταθμοί των τρένων κατακλύστηκαν από κόσμο. Παρόμοιες σκηνές καταγράφηκαν και στη γειτονική πολιτεία, της Νέας Νότιας Ουαλλίας.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι χθες, η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων, ενώ δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Επίσης, έχουν καταστραφεί περισσότερες από 1.300 κατοικίες. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκότ Μόρισον βρέθηκε στο επίκεντρο εκδηλώσεων οργής όταν επισκέφθηκε, την Πέμπτη, την πυρόπληκτη πόλη Κομπάργκο, στη Νέα Νότια Ουαλλία. Σε χθεσινή ομιλία του τόνισε ότι «κατανοεί την οργή του κόσμου», καθώς «έχει υποφέρει πολλά δεινά» και «νιώθει ακόμα μεγάλο πόνο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Χιλιάδες εκτάρια καμμένα, νεκροί πυροσβέστες και ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές
Η φυσική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές των τελευταίων μηνών στην Αυστραλία έχει ενισχύσει σημαντικά τις αντιπαραθέσεις για την κλιματική αλλαγή. Ο Μόρισον, ωστόσο, απέκρουσε χθες την οξύτατη κριτική για την κλιματική πολιτική του, υποστηρίζοντας ότι η Αυστραλία τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες και πληροί τους διεθνείς στόχους.
kathimerini.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice