Η 25η Νοεμβρίου 2022 είναι η 23η επέτειος διάσωσης του κουβανού Ελιάν Γκονζάλεζ, που λίγες μέρες πριν κλείσει τα 6 του χρόνια διασώθηκε (μαζί με δύο άλλους) 5 χιλιόμετρα ανοιχτά της Φλόριντα, ενώ στο ναυάγιο της βάρκας στην οποία επέβαινε πνίγηκαν 9 άτομα (ανάμεσά τους η μητέρα του κι ο σύντροφός της).
Το γεγονός ότι ήταν το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ έδωσε μια πρόσθετη διάσταση στο περιστατικό, που θεωρήθηκε κάτι σαν θαύμα από την αντικομουνιστική τοπική κουβανική κοινότητα κι έτσι πολλοί ήθελαν το παιδί να παραμείνει στην Αμερική, αν και ο πατέρας του επιθυμούσε να επιστρέψει κοντά του.
Ο κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε μαζικών διαδηλώσεων στο νησί απαιτώντας την επιστροφή του Ελιάν, που εν αγνοία του βρέθηκε στο κέντρο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης καθώς για μερικούς μήνες τα επεισόδια της υπόθεσης αυτής ήταν από τα πρώτα θέματα των ΜΜΕ παγκοσμίως.
Καθώς όμως το διεθνές δίκαιο ήταν με την πλευρό του πατέρα αυτός πήγε στα μέσα του 2000 στις ΗΠΑ και τον παρέλαβε (παρά τις προσκλήσεις να αυτομολήσει).
Όταν επέστρεψαν στη Κούβα η κυβέρνηση γιόρτασε το περιστατικό με μια μαζική παλλαϊκή εκδήλωση, ενώ ο (μέχρι τότε σερβιτόρος) πατέρας διορίστηκε στην Εθνοσυνέλευση της χώρας.
Στο πάρτι των έβδομων γενεθλίων του Ελιάν τον Δεκέμβριο του 2000, επίτιμος καλεσμένος ήταν ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο.
Το 2008 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
Το 2013 δήλωνε σε συνέντευξη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ‘Δεν έχω κάποια θρησκεία, αλλά αν το έκανα ο Θεός μου θα ήταν ο Φιντέλ Κάστρο. Είναι σαν ένα πλοίο που ξέρει να βάζει το πλήρωμά του στον σωστό δρόμο’.
Σε μια άλλη συνέντευξη από την ίδια χρονιά είπε ότι θυμάται ελάχιστα από την παραμονή του στις ΗΠΑ, αλλά ότι η μητέρα του ‘χειραγωγήθηκε’ από τον σύντροφό της κι αν είχε μείνει στο Μαϊάμι, θα είχε αναγκαστεί να γίνει ‘μαριονέτα’ των δυτικών ΜΜΕ.
Την ίδια χρονιά επίσης σε συνέντευξή του στο CNN καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ που ενθαρρύνει φτωχούς όπως η μητέρα του να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι δηλώνοντας ‘Ακριβώς όπως εκείνη, πολλοί άλλοι έχουν πεθάνει … Αλλά είναι λάθος της αμερικανικής κυβέρνησης … Το άδικο εμπάργκο προκαλεί μια κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην Κούβα’.
Το 2015, εξελέγη στην ηγεσία τοπικής ‘επιτροπής για την υπεράσπιση της επανάστασης’, που λειτουργεί ως τα μάτια και τα αυτιά της κουβανικής κυβέρνησης.
Όταν ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2016 (τη 17η επέτειο της διάσωσής του) ο Ελιάν για άλλη μια φορά ήταν μπροστάρης στο επίσημο πένθος και η φωνή του έσπασε καθώς μιλούσε για τον εκλιπόντα στην κρατική τηλεόραση: ‘Ήταν σαν πατέρας… Ήθελα να του δείξω τι είχα πετύχει ώστε να είναι περήφανος για μένα’.
Μέλη της κοινότητας των Κουβανών βλέπουν από καιρό όλα αυτά ως απόδειξη ότι έχει εξελιχθεί σε πιόνι και εργαλείο προπαγάνδας του καθεστώτος που ‘χρησιμοποιεί τον Ελιάν σαν αγκάθι στο πλευρό των ελεύθερων δημοκρατικών Κουβανών εξόριστων’.
Αν και η άποψη αυτή μου φαίνεται εξαιρετικά πιθανή το ίδιο πιθανό μου φαίνεται, αν είχε μείνει στην Αμερική να γινόταν ‘πιόνι και εργαλείο προπαγάνδας’ των ταγών της νέας τάξης πραγμάτων… όπως τόσα και τόσα άλλα παιδάκια…
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ επειδή καμία ειδησεογραφική δίαιτα δεν μπορεί να είναι πλήρης μόνο με ό,τι σερβίρουν τα ΜεγάλαΜΜΕ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice