Διαφημίσεις

Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προτείνει ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας – ΕΕ, θεωρώντας ότι “το 99% των προβλημάτων” που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, “θα λυνόταν τη μέρα που η Τουρκία θα γινόταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα” (18/11), αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάγης, για την οποία, όπως είπε “το ζήτημα είναι νομικό”, αλλά και για τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος αποφεύγει διπλωματικά να απαντήσει σε “φλέγοντα” ζητήματα για την Τουρκία, όπως για παράδειγµα, όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται ως υπουργός επί των ευρωπαϊκών θεµάτων για το γεγονός ότι το casus belli έναντι της Ελλάδας αναφέρεται στα κοινοτικά κείµενα. Δηλώνει πως όπου δεν καταφέρουν οι δύο χώρες να φθάσουν σε συµφωνία, δηλαδή “σε διαφιλονικούµενες περιοχές, να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου που µπορούν να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης. Μπορούµε να µετατρέψουµε τα προβλήµατα σε ευκαιρίες. Είναι σηµαντικό που έχουµε οµάδες που ασχολούνται µε τεχνικά ζητήµατα, αλλά το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θα γινόταν µέλος της Ε.Ε.”.
Δηλώνει πάντως αισιόδοξος, γιατί, όπως σηµειώνει, από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στις δύοχώρες δύο ηγέτες “που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο. Πιο πριν είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη.
Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο. Τώρα είµαστε δύο και ήδη χορεύουµε”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστηρίζει πως αν λυθούν τα προβλήµατα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος µπορούν να γίνουν “ένας παράδεισος τουρισµού και εισοδήµατος για όλες τις εµπλεκόµενες χώρες”.
“Κι αν δεν λυθούν τα προβλήµατα σε εύλογο χρονικό διάστηµα; Θα πήγαινε η Τουρκία στη Χάγη, όπως θέλει η Ελλάδα;”, ερωτάται.
“Πρέπει να υποστηρίξουµε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουµε να επιλέξουν την πλατφόρµα επίλυσης. Η Τουρκία είναι πάντα έτοιµη για τη µεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουµε κάτι µικρό που θα οδηγήσει στη µεγαλύτερη λύση, σε µια φόρµουλα πακέτου επίλυσης”, απαντάει.
“Οι εκθέσεις της Κομισιόν δεν είναι και τόσο σημαντικές”
Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία, η οποία δόθηκε στη δηµοσιότητα την περασµένη εβδοµάδα, λέει ότι “οι εκθέσεις δεν είναι και τόσο σηµαντικές . Είναι µεν η ακτινογραφία µιας χώρας, αλλά πρέπει να τη συγκρίνεις µε τις προηγούµενες για ναέχεις εικόνα”.
Αυτό που δεν γράφει η έκθεση προόδου είναι ότι, όπως υποστηρίζει, “στοιχηµατίζω πως αν συγκρίναµε την Τουρκία µε µια σειρά κρατών – µελών της Ε.Ε. θα αποδεικνυόταν πολύ καλύτερη µε πολλές έννοιες”, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είµαστε πολύ καλύτεροι από χώρες που στέλνουν τους Ροµά στην εξορία (προφανώς η αιχµή αφορά τη Γαλλία). Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τούς ζήτησε συγγνώµη που δενε ίχε ανταποκριθεί στις ανάγκες τους… Αλλά και στον τοµέα της οικονοµίας, έχουµε υψηλότατο ποσοστό ανάπτυξης, 11% στο πρώτο εξάµηνο του έτους, το οποίο είναι υψηλότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες”.
“Με την πίεση δε θα βγει τίποτα”
“Πιέζοντας και απειλώντας την Τουρκία, δεν βγάζει κανείς τίποτα. Είναι λάθος να πιέζεται η Τουρκία µέσα από την Ε.Ε. Η Τουρκία έχει σκεφτεί πολλές εναλλακτικές εδώ και χρόνια για να βρεθεί μία προσωρινή λύση”, λέει ο Ε. Μπαγίς για τη σύσταση της Κοµισιόν προς την Αγκυρα να ανοίξει τα λιµάνια και τα αεροδρόµιά της στα κυπριακά προϊόντα.
Και αυτό λόγω των υποσχέσεων που µας δόθηκαν το 2004 από το Ευρωπαϊκό ΣυµβούλιοΤουρκοκυπρίων, κάτι σαν την Ταϊβάν δηλαδή – εµπόριο χωρίς διπλωµατική αναγνώριση. Μόνο ένα κράτος – µέλος της Ε.Ε., η Κύπρος, εφάρµοσε την απόφαση, καθώς οι Ελληνοκύπριοι πηγαινοέρχονται καθηµερινά στη Βόρεια Κύπρο. Αλλά δεν επιτρέπουν στους υπόλοιπους να το κάνουν”. ότι θα γινόταν άρση της αποµόνωσης των
“Ήμασταν αρκετά καλοί για να θυσιαστούμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά όχι για να τις μοιραστούμε;”
Όσον αφορά στο τι πιστεύει ο ίδιος για το πακέτο προτάσεων που προωθεί ο γραµµατέας του ΝΑΤΟ, Ράσµουσεν, φιλοδοξώντας µέσω ΝΑΤΟ να διαµορφώσει ειδική σχέση της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέµατα ασφάλειας και άµυνας, δηλώνει χαρακτηριστικά:
Είναι θέµα δικαίου. Θυσιάσαµε τις ζωές µας παλαιότερα στην Κορέα και πιο σύγχρονα στη Βοσνία, στον Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, σε όλα τα µέρη του κόσµου ως µέλη του ΝΑΤΟ. Αν ήµασταν αρκετά καλοί για να πεθάνουµε για τις ευρωπαϊκές αξίες, γιατί δεν είµαστε αρκετά καλοί για να µοιραστούµε αυτές τις αξίες και για να εµπλακούµε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. για τα αµυντικά θέµατα; Εχουµε τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη, είµαστε µέσα σε κάθε αµυντικό σχέδιο, αλλά όχι στο τραπέζι των αποφάσεων”.
“Δεν είναι δουλειά µας ο τίτλος του Πατριαρχείου”“Δεν είναι δουλειά µας να δίνουµε τίτλους στους θρησκευτικούς µας θεσµούς. Ο κόσµος της χριστιανοσύνης αποφασίζει πώς τιτλοφορεί τους θεσµούς του. Είµαστε περήφανοι που έχουµε το Φανάρι, µας κάνει πλουσιότερους. Αλλά αυτό είναι εσωτερικό ζήτηµα της χριστιανικής κοινότητας. Δική µας δουλειά είναι να δηµιουργούµε τις συνθήκες ώστε να έχουν το δικαίωµα να ασκούν τη θρησκεία τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Εργαζόμαστε πάνω σ’αυτό”, δηλώνει για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την οποία η Τουρκία επαναλαµβάνει ότι το κώλυµα είναι νοµικό και θυµίζει τη χορήγηση άδειας για την τέλεση λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουµελά, την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Φανάρι (κατόπιν της απόφασης του ΕΔΔΑ) και τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε έλληνες µητροπολίτες, προκειµένου να µπορούν να συµµετέχουν στη ζωή του Πατριαρχείου.
“Το ενδιαφέρον είναι ότι παρ’ ότι η λειτουργία στη Σουµελά έγινε στην Τραπεζούντα, που έχει έντονη εθνικιστική παρουσία, δεν υπήρξε καµία αντίδραση. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας µού δίνει κίνητρο. Αλλά πιέζοντας και απειλώντας κανείς την Τουρκία, δεν βγάζει τίποτα. Αντίθετα, επαινώντας µας κάτι µπορεί να βγει”, καταλήγει.

cosmo.gr

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek