Την υπογραφή τους σε δύο ιστορικές συνθήκες αμυντικής συνεργασίας -που περιλαμβάνουν την κοινή δοκιμή πυρηνικών κεφαλών- έβαλαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Λονδίνο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Γαλλία και Βρετανία εγκαινιάζουν μία πρωτοφανή αμυντική σύμπραξη που αφορά κυρίως στη σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης και στην κοινή διαχείριση των αεροπλανοφόρων και των πυρηνικών εργοστασίων τους.
«Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Λάνκαστερ Χάουζ, στο κέντρο του Λονδίνου.
«Υπογράψαμε δύο συνθήκες, η μία δεσμεύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις να εργάζονται πιο στενά από ποτέ άλλοτε, και η δεύτερη καλύπτει τη συνεργασία για την πυρηνική ασφάλεια» είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες δεν συγκροτούν ευρωπαϊκό στρατό, ούτε μοιράζονται πυρηνικά όπλα.
Στη γαλλοβρετανική Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο ο Νικολά Σαρκοζί μετέβη συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αμυνας Ερβέ Μορέν, Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους Γαλλία και Βρετανία συγκροτούν κοινή εκστρατευτική δύναμη πολλών χιλιάδων ανδρών, η οποία θα μπορεί να κινητοποιηθεί για διμερείς εξωτερικές επιχειρήσεις ή υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κοινή δύναμη θα αριθμεί 3.500 έως 5.000 οπλίτες και θα αρχίσει να εκπαιδεύεται το 2011. Δεν θα είναι μόνιμη, αλλά θα αναπτύσσεται για ειδικές επιχειρήσεις υπό ενιαία διοίκηση.
Η δεύτερη συνθήκη θα επιτρέψει στις δύο χώρες από το 2014 να προχωρούν σε προσομοιώσεις της λειτουργίας των πυρηνικών οπλοστασίων. Ένα κέντρο θα δημιουργηθεί στη Βρετανία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ένα εργαστήριο στη Ντιζόν της Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιούνται από κοινού οι δοκιμές, αναφέρει το BBC.
Πιο επιφυλακτικοί οι Βρετανοί
Οι Βρετανοί, πάντως, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε μία στρατιωτική σύμπραξη με μία άλλη χώρα, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris που διεξήχθη σε έξι δυτικές χώρες και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται την Τρίτη στους Financial Times.
Ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου των Βρετανών που ερωτήθηκαν δήλωσαν αντίθετοι στο να μοιρασθεί η χώρα τους τις στρατιωτικές δυνατότητές της με μία άλλη χώρα, έναντι ποσοστού μόνον 13% των Γάλλων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Γάλλοι είναι αυτοί που τάσσονται περισσότερο ευνοϊκά απέναντι σε μια τέτοια σύμπραξη -μεταξύ των πολιτών των έξι χωρών οι οποίοι ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ιταλία).
Οι Γάλλοι δηλώνουν μάλιστα σε ποσοστό 60% έτοιμοι για μια τέτοια συνεργασία, δηλαδή σε διπλάσιο ποσοστό από τους Βρετανούς.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice