Διαφημίσεις

Ένας εκτεταμένος φόβος αρχίζει και πλανάται πάνω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας με εντολή της κυβέρνησης έχουν δανείσει 210 περίπου δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες για να στηρίξουν το χρηματιστήριο και να σταματήσουν το σκάσιμο της φούσκας και την ελεύθερη πτώση στις τιμές των μετοχών.

Από τα μέσα Ιουνίου, οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει περίπου το 30% της αξίας τους, τερματίζοντας το φαινόμενο “φούσκας” που χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη αγορά, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Για κάποιους επενδυτές ο φόβος ότι η αναταραχή στην κινεζική αγορά θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την πραγματική οικονομία είναι μεγαλύτερος από την κρίση στην ευρωζώνη.

Πολλοί λένε ότι η κατάρρευση αυτή προήλθε από την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στο 6.8% το δεύτερο τρίμηνο, κάτω δηλαδή και από το 7% του πρώτου τριμήνου το οποίο ήδη ήταν το χαμηλότερο επί σειρά ετών.

Αυτό σε συνδυασμό με το εταιρικό χρέος της Κίνας που φτάνει τα 14,2 τρισ.δολάρια (μεγαλύτερο ακόμα και από το εταιρκό χρέος των ΗΠΑ που είναι 13,1 τρισ.δολάρια, ενώ το κρατικό τους χρέος φτάνει τα 17 τρισ.δολάρια), προκαλεί μια εστία “φωτιάς” που εάν δεν ελεγχθεί θα αλλάξει τον πλανήτη, όπως τον γνωρίζουμε εκ θεμελίων.

Σημειώνεται ότι το κινεζικό εταιρικό χρέος θα φτάσει τα 20 τρισ.δολάρια το 2018 που είναι το 1/3 του παγκόσμιου εταιρικού χρέους και φθάνει το θρυλικό νούμερο “φούσκα” των 60 τρις.δολαρίων.

Το καλύτερο, όμως, έρχεται στο τέλος. Η Γερμανία το 40% των εξαγωγών της τις κάνει στην Κίνα. Ένα “China crush” θα συντρίψει και την εύθραυστη σε εξωτερικές απειλές γερμανική οικονομία.

[sc:stranger]

Οι δε ΗΠΑ απειλούνται άμεσα, καθώς η Κίνα κρατά 3 τρισ.δολάρια αμερικανικό κρατικό χρέος σε ομόλογα τα οποία μπορούν να αρχίσουν να πωλούνται σε κατάσταση συναγερμού.

Αρκετοί αναλυτές έχουν αμφιβολίες για το αν η πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς είναι βιώσιμη χωρίς κρατική παρέμβαση στήριξης, καθώς το ποσό μαμούθ που έριξε ως «ένεση βοηθείας» στο χρηματιστήριο αντιστοιχεί με τα 2/3 σχεδόν του ελληνικού χρέους, 1,5 φορά περίπου το ελληνικό ΑΕΠ αν θέλει να συγκρίνει κάποιος την τάξη μεγέθους του κινέζικου «ΕΚΑΒ» στην αγορά, δηλαδή της China Securities Finance Corp.

Η εν λόγω κρατική εταιρεία άμεσης βοήθειας ιδρύθηκε το 2011 για να δανείζει τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τους επενδυτές στο χρηματιστήριο. Αλλά μετά τη δραματική πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την CSF σε αγωγό για τη διοχέτευση κεφαλαίων διάσωσης στη χρηματιστηριακή αγορά, γράφουν οι FT.

Η CSF έχει δανείσει σε χρηματιστηριακές εταιρείες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε μετοχές και έχει επίσης αγοράσει απευθείας αμοιβαία κεφάλαια. Αλλά η σημερινή αποκάλυψη δείχνει ότι η κρατική στήριξη για την χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είχε υπολογιστεί αρχικά.

Ο δείκτης Shanghai Composite Index έχει ανακτήσει περίπου το 15% από τα χαμηλά στις 10 Ιουλίου. Ωστόσο, το μέγεθος της κρατικής στήριξης υποδηλώνει ότι το ράλι είναι σε μεγάλο βαθμό ένα φαινόμενο στηριγμένο ως επί τω πλείστον στις κυβερνητικές ενέσεις.

Η αγορά ακινήτων και οι χρηματαγορές απορρόφησαν τα τελευταία έτη, με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό, πιστώσεις από τις τράπεζες σε σχέση με την πραγματική οικονομία.

Όπως έγραφε ένας αναλυτής προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το μέγεθος της φούσκας «υπάρχει ένα πελώριο απόθεμα απούλητων ακινήτων, στην Κίνα παράχθηκε περισσότερο τσιμέντο μεταξύ 2011 και 2013 απ’ όσο παράχθηκε στις ΗΠΑ τον 20ο αιώνα».

Η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας δημιουργεί φόβους μετάστασης στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ειδικά στις τράπεζες. O κίνδυνος μετάστασης όμως επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα της χώρας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικάνικου κρατικού χρέους, με τις τοποθετήσεις σε αμερικάνικα κρατικά ομόλογα να αγγίζουν τα 3 τρις δολάρια.

Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στις τιμές των εμπορευμάτων, συγκεκριμένα του πετρελαίου, που είχε ήδη υποστεί πιέσεις από την νέα πετρελαϊκή κρίση καθώς και του χαλκού. Η αιτία δεν είναι άλλη από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης για πρώτες ύλες από το «εργοστάσιο του πλανήτη». Γεγονός που πλήττει όλες τις χώρες της περιφέρειας που στηρίζουν τις οικονομίες τους στην εξαγωγή εμπορευμάτων.

Κι αυτά όταν το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη στην χώρα συνεχίζει να επιβραδύνει. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας έχουν σταματήσει να βρίσκονται σε επίπεδα άνω του 10%. Η επικυρωμένη έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει την ανάπτυξη για το κινέζικο AEΠ το 2015 στο 6,8% αλλά πιθανόν με μεγαλύτερη αβεβαιότητα πλέον, όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

kina

Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος σε συνδυασμό με μια κρίση στην ευρωζώνη θα είναι κολοσιαίες και επί του πρακτέου όλα τα νομίσματα του πλανήτη θα καταστούν…”χαρτιά γενικής χρήσεως” και θα ανταπεξέλθουν μόνο οι χώρες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες χρυσού, δηλαδή Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία, αλλά και αυτές θα έχουν επιστρέψει στην εποχή του “Λίθου” η καλύτερα του “Χρυσού”. Ίσως έτσι εξηγείται η εμμονή της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια να αγοράζει χρυσό. Χρόνια προειδοποιούσαν οι Ρώσοι οικονομολόγοι για το…κακό που έρχεται.

newsnea.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Τρόμος στις ΗΠΑ: Η Κίνα έριξε 210 δισ στο χρηματιστήριο για να το στηρίξει – Φόβοι για ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει”
  1. Σημερα γιορταζει η Αγια Μαρινα,χρονια πολλα σε οσους και σε οσες γιορταζουν.Ας κανει το θαυμα της να κατασβεστουν οι φωτιες που καινε την Ελλαδα μας.Κανουν αναφορα για εναν νεκρο στη Λακωνια.

    1. Ένα πιστωτικό γεγονός για τη χώρα της και την απο καιρού αναμενόμενη αποκαθήλωση της στην ίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek