Η υψηλή ζήτηση για τόνο, και ειδικά η αγάπη των Ιαπώνων για σούσι, τροφοδοτεί μια μαύρη αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τους αλιείς και τις κυβερνήσεις να παραβιάζουν εσκεμμένα τα όρια αλιείας, καταγγέλλει η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.
Παρά την κρίση, η Ελλάδα, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αποδέχονται τις προτάσεις της Κομισιόν για δραστική μείωση των ορίων.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν η αλιεία συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς οι πληθυσμοί τόνου θα καταρρεύσουν και θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψουν.
Στραβά μάτια
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική για τον σπάνιο ερυθρό τόνο, του οποίου η αξία μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το κιλό στη χονδρική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Διατήρησης Θυννοειδών Ατλαντικού (ΙCCAT), οι πληθυσμοί του ψαριού μειώθηκαν κατά 75% τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης να αντιστοιχεί στο διάστημα 1998-2007.
Η ίδια η ICCAT κατηγορείται από την έκθεση της Ένωσης ότι έκανε τα «στραβά μάτια» στην υπεραλίευση.
Το 2007, η αλιεία τόνου από γαλλικά σκάφη έφτασε τους 10.000 τόνους, σχεδόν δύο φορές περισσότερο από την ποσόστωση που είχε επιβάλλει η ICCAT στη Γαλλία.
Από τις δέκα χώρες που εξετάζει η τελευταία έκθεση, οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τους συντάκτες, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας ενθαρρύνει την υπέρβαση των ορίων.
«Όλοι έκλεψαν» ομολογεί στην έκθεση ο Ρ. Ντελ Πόντε, καπετάνιος γαλλικού αλιευτικού.
Οι δημοσιογράφοι που συνέταξαν το κείμενο εκτιμούν ότι η μαύρη αγορά για ερυθρό τόνο από τον Ανατολικό Ατλαντικό είχε τζίρο τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το διάστημα 1998-2007.
Η εκτίμηση βασίστηκε σε σύγκριση ανάμεσα στις ποσοστώσεις και τις πραγματικές ποσότητες που αλιεύτηκαν, των οποίων η αξία υπολογίστηκε με βάση τις τιμές της διάσημης ψαραγοράς Τσουκίζι στο Τόκιο.
H Ιαπωνία καταναλώνει σχεδόν το σύνολο των αλιευμάτων ερυθρού τόνου.
Παραμένει ασαφές αν η κατάσταση βελτιώνεται ή επιδεινώνεται την τελευταία τριετία. Η έκθεση πάντως επισημαίνει ότι η βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί η ICCAT είναι αναξιόπιστη, ειδικά όσον αφορά τους τόνους που αλιεύονται έξω από τη Νότιο Αφρική, όπου οι έλεγχοι είναι ελλιπείς.
Ενόψει συνεδρίασης της ICCAT που ξεκινά στο Παρίσι στις 17 Νοεμβρίου, η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη ζήτησε να μειωθεί το ευρωπαϊκό όριο αλιείας τόνου, που είναι σήμερα 13.500 τόνοι.
Στην πρόταση αντιδρά η Γαλλία, η οποία επιμένει ότι οι σημερινές πρακτικές θα παραμείνουν βιώσιμες μέχρι το 2022. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία συντάσσονται με το Παρίσι, ενώ η μόνη χώρα που στηρίζει την πρόταση είναι η Βρετανία.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice