Διαφημίσεις

Μια φορά κι έναν καιρό ένας άνθρωπος πήγε στο δάσος κι έψαχνε να βρει κανένα πουλί της προκοπής. Τελικά έπιασε ένα αετόπουλο. Το πήρε στο σπίτι του και το ‘βαλε ανάμεσα στις κότες, στις πάπιες και στα γαλόπουλα, και μόλο που ήτανε αετόπουλο το τάιζε με το ίδιο φαί που τάιζε και τα’ άλλα πουλιά.

Περάσανε πέντε χρόνια. Μια μέρα τον επισκέφτηκε ένας φυσιοδίφης. Εκεί που σεργιανούσαν στον κήπο του είπε:

«Αυτό το πουλί δεν είναι κοτόπουλο. Αετός είναι».

«Το ξέρω, απάντησε ο ιδιοκτήτης του αετού, αλλά τον έχω εξασκήσει να συμπεριφέρεται σαν κοτόπουλο. Δεν είναι πια αετός. Έγινε κοτόπουλο, μόλο που οι φτερούγες του από τη μιαν άκρη στην άλλη έχουν μήκος 15 πόδια».

«Όχι, του λέει ο φυσιοδίφης, εξακολουθεί να είναι αετός, έχει την καρδιά ενός αετού και θα τον κάνω να πετάξει στον ουρανό».

«Είναι κοτόπουλο και δε θα πετάξει ποτέ», ξαναλέει ο ιδιοκτήτης του.

Συμφωνήσανε τότε να κάνουν ένα πείραμα. Ο φυσιοδίφης πήρε τον αετό τον σήκωσε ψηλά και του είπε επιτατικά:

«Αετέ, είσαι ένας αετός, ανήκεις στον ουρανό κι όχι σ’ αυτή τη γη. Άνοιξε τα φτερά σου και πέταξε».

Ο αετός γύρισε από δω γύρισε από κει και ύστερα βλέποντας τις κότες που τρώγανε πήδηξε κάτω. Και ο ιδιοκτήτης:
«Δε σου ‘λεγα πως είναι κοτόπουλο…».

«Όχι, επέμενε ο φυσιοδίφης, είναι αετός. Δωσ’ του ακόμα μια ευκαιρία αύριο».

Έτσι την άλλη μέρα ο φυσιοδίφης πήρε τον αετό στη στέγη του σπιτιού και του είπε:
«Αετέ, είσαι ένας αετός. Άνοιξε τα φτερά σου και πέταξε».

Ο αετός όμως βλέποντας τα κοτόπουλα να τρώνε πήδηξε πάλι κάτω κι άρχισε να τρώει κι αυτός μαζί τους.

Τότε ο ιδιοκτήτης ξανάπε:
«Δε σου το είπα πως είναι κοτόπουλο».

«Όχι, επέμενε ο φυσιοδίφης, είναι ένας αετός κι εξακολουθεί να έχει την καρδιά ενός αετού. Δωσ’ του μόνο μια ευκαιρία ακόμα. Αύριο θα τον κάνω να πετάξει».

Την άλλη μέρα σηκώθηκε νωρίς και πήρε τον αετό έξω από την πόλη, μακριά από τα σπίτια, στα ριζά ενός ψηλού βουνού. Ο ήλιος, που μόλις γεννιότανε, έβαφε χρυσαφιά την κορφή του βουνού κι έκανε όλα τα βράχια να λάμπουνε μέσα σ’ εκείνο τ’ όμορφο πρωινό.

Ο φυσιοδίφης σήκωσε τον αετό και του είπε:
«Αετέ, είσαι ένας αετός, ανήκεις στον ουρανό κι όχι σ’ αυτή τη γη. Άνοιξε τα φτερά σου και πέταξε».

Ο αετός κοίταξε γύρω και τρεμούλιασε, λες κι έμπαινε μέσα του καινούρια ζωή. Δεν πέταξε όμως. Ο φυσιοδίφης τον έκανε τότε να κοιτάξει κατά τον ήλιο. Ξαφνικά άπλωσε τα φτερά του και με μιαν αετήσια κραυγή πέταξε ψηλότερα και ψηλότερα και δεν ξαναγύρισε πια. Έμεινε ένας αετός, μόλο που θελήσανε να τον υποτάξουνε και να τον κάνουνε κοτόπουλο.

[sc:stranger]

Λαέ μου της Αφρικής, πλαστήκαμε κατ’ εικόναν του Θεού, οι άνθρωποι όμως θέλησαν να μας κάνουν να πιστεύουμε πως είμαστε κοτόπουλα, και το πιστεύουμε ακόμα. Όμως είμαστε αετοί.

Απλώστε τα φτερά σας και πετάξτε! Μην ευχαριστιέστε με το φαί που δίνουνε στα κοτόπουλα.

Τζέιμς Ε. Κ. Άγκρει

Γεννήθηκε το 1875 στη Χρυσή Ακτή, τη χώρα που ονομάζουμε σήμερα Γκάνα. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στα ιεραποστολικά σχολεία της πατρίδας του. Σπούδασε και δίδαξε για πολλά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Άγκρεϊ θεωρείται πρωτοπόρος αφρικανός εκπαιδευτικός, που άσκησε μεγάλη επίδραση στην πνευματική και διανοητική ανάπτυξη των πρώτων αφρικανών ηγετών όταν φοιτούσαν στο Κολέγιο Ατσιμότα στη Γκάνα.

Προτού αποκτήσει η Γκάνα την ανεξαρτησία της, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ηγέτες της χώρας και οι εκπαιδευτικοί ήταν πώς να πείσουν τους νεαρούς αφρικανούς να πιστέψουν στους εαυτούς τους και στις δικές τους πνευματικές δυνάμεις και, πάνω απ’ όλα, στην εθνική τους ταυτότητα. Η συμβολή του Τζέιμς Άγκρεϊ σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν μεγάλη.

«Η παραβολή του αετού», που περιλάβαμε σ’ αυτή την ανθολογία, είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη.

Η ιστορία αντλείται από το βιβλίο:
Αφρικανοί πεζογράφοι, Εκδόσεις Θεμέλιο
Μετάφραση-παρουσίαση: Κατσούρη Ντίνα
asante.gr

awakengr.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Η παραβολή του αετού που νόμιζε πως ήταν κοτόπουλο.”
  1. Στην τροφική αλυσίδα του αυτου είναι οι κότες;

    Στην τροφική αλυσίδα του αυτου είναι τα turkie ?

    Στην +ειδηση είναι το να πει με κάποιον τροπο τον φυσιδιφη; [τι σημαίνει φυιοδιφης].

    Λες αυτός που νόμιζε πως μπορει να κάνει τον αετο κότα να το εκανε επειδη τους φοβάται;

    Ξέρεις είναι περι έργων παραξενες οι καταστάσεις του σήμερα.

    Αλλα ξέρεις πιο είναι το πιο περι έργων παράξενο;

    Το να βλεπεις των ΟΧΤΡΟ της ΕΛΛΑΣ να καταστρέφεται απο εγωισμο παλεβοντας των φόβο του.

    ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΑΝΕΚΤΗΜΙΤΗΣ ΑΞΙΑΣ.

    ΠΟΙΟΣ ΒΑΑΛ. ΠΟΙΟΣ ΠΟΣΥΔΩΝΑΣ. ΠΟΙΟΣ ΨΕΥΤΗΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΦΩΣ;

  2. ΑΣΧΕΤΟ Η΄΄ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ..ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΡΩΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΘΥΤΗ…

    ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ…
    ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΟ ΕΙΠΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ…
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ..ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ…

    ΑΗΔΙΑΖΩ Μ΄ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΗΔΙΑΖΩ ΚΑΙ Μ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ…
    …Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ειχαν μια μακρα συζητηση με μεγαλη σημασια που σωθηκε απο τον Πλουσαραιο.Σ΄΄αυτην ο Διογενης εξηγει στον Αλεξανδρο ποτε ενας βασιλιας ειναι ωφελιμος.Ο Διογενης αποδιδει την ωφελιμοτητα ενος βασιλια στο ΄΄ εαν ειναι ωφελιμος στον ΛΑΟ.΄΄
    ΄΄ Εαν κατακτησεις ολη την ΕΥΡΩΠΗ και δεν ωφελησεις τον ΛΑΟ τοτε δεν εισαι ωφελιμος.Εαν κατακτησεις ολη την ΑΦΡΙΚΗ και την ΑΣΙΑ και δεν ωφελησεις τον ΛΑΟ παλι δεν εισαι ωφελιμος,Ακομα κι αν περασεις τις ΣΤΗΛΕΣ ΤΟ Υ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ και διανυσεις ολο τον Ωκεανο και κατακτησεις αυτην την Ηπειρο που ειναι μεγαλυτερα της ΑΣΙΑΣ και δεν ωφελησεις τον ΛΑΟ παλι δεν εισαι ωφελιμος γιατι δεν ωφελεις το ΣΥΝΟΛΟ.’΄΄

    Κομματα και Αρχηγοι που δεν ωφελησαν το ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ δεν πρεπει ναναι αποδεκτα..και οι ψηφοφοροι τους το λιγοτερο κουτορνιθια,,,
    ΦΙΛΙΚΑ
    Κ,Μ

    .

  3. to 8ema einai oti emeis eimaste pou trome ta psuxoyla twra enw an eimastan eleu8erei 8a eixamai polla perisoter mipos na drastiropih8oumai prin ginoumai afrikh?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek