Η Πνευματική Υποβολή υποκινεί πνευματικές καταστάσεις αναπαράγοντας την πρωταρχική πνευματική κατάσταση των άλλων ή μία πνευματική κατάσταση που είχε γνωρίσει κάποιος πιο πριν, όπου συμπεριλαμβάνονται κι οι εμπειρίες των φυλετικών προγόνων, που έχουν κληρονομηθεί κι έχουν καταγραφείστα υποσυνείδητα. Λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της κατάκτησης της γνώσης στην μίμηση, στον συνειρμό και στην επανάληψη, πάντα δρώντας μέσα από τους φυσικούς φορείς για την υποκίνηση πνευματικών καταστάσεων.
Είναι δηλαδή ο όρος που χρησιμοποιείται, για να καταδείξει την διαδικασία της υποκίνησης ή του ερεθισμού πνευματικών καταστάσεων ή ιδεών μέσα από την φαντασία και με φορέα τις λέξεις, τις πράξεις, την εξωτερική εμφάνιση ή άλλα φυσικά σύμβολα. Η Πνευματική Υποβολή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την Δραστήρια και την Παθητική.
Στην Δραστήρια Υποβολή έχουμε την υποκίνηση ή τον ερεθισμό μιας πνευματική κατάστασης ή ιδέας σε άλλους, μέσα από θετική εντολή, επικύρωση δηλώσεων, κλπ που διατυπώνουν ξεκάθαρα την επιθυμητή πνευματική κατάσταση, την οποία θέλουν να επιτευχθεί. Στην Παθητική Υποβολή έχουμε την υποκίνηση ή τον ερεθισμό πνευματικών καταστάσεων ή ιδεών με έναν λεπτό υπαινιγμό, με μία εισαγωγή η διιείσδυση στο πνεύμα των άλλων, όπου οι υπαινισσόμενες ιδέες δρουν προς την κατεύθυνση υποκίνησης της επιθυμητής πνευματικής κατάστασης. Η Δραστήρια Υποβολή συνδέεται με την χρήση του κινητήριου πόλου του πνεύματος, εκείνου που διατυπώνει την υποβολή και η Παθητική Υποβολή συνδέεται με το συναισθηματικό πόλο του υποβολέα.
Υπάρχουν τέσσερις γραμμές δράσεις που πάνω τους η Πνευματική Υποβολή λειτουργεί και είναι οι ακόλουθες:
1.Υπακοή
2.Μίμηση
3.Συνειρμός
4.Επανάληψη
Υποβολή Μέσα από την Υπακοή
Η Υποβολή λειτουργώντας πάνω σε αυτήν την γραμμή αποτελείται από την υποκίνηση πνευματικών καταστάσεων, από την μεταβίβαση μιας θετικής δήλωσης, διαβεβαίωσης, επικύρωσης στάσης κύρους, κλπ που εντυπώνεται τόσο πολύ στο πνεύμα του ατόμου που βρίσκεται κάτω από την υποβολή, ώστε δεν προβάλλει πια καμιά αντίθεση ή αντίσταση, αλλά συγκατανεύει ήσυχα στην υποβολή που του γίνεται.
Η πιο συνηθισμένη μορφή αυτής της πρώτης μεθόδου υποβολής φαίνεται στην πολύ γενική συγκατάθεση απέναντι στο πραγματικό ή προσποιητό «κύρος» από μέρος της πλειοψηφίας του λαού. Όταν τέτοιοι άνθρωποι ακούνε μια δήλωση που τους μεταβιβάζεται θετικά και με έναν τόνο όλο πεποίθηση και πειστικότητα, από κάποιο άτομο με κύρος, αποδέχονται την δήλωση και τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα από την αποδεκτή αυτήν δήλωση χωρίς αντίσταση και δίχως την παραμικρή προσπάθεια, να υποβάλλουν το θέμα στον έλεγχο της λογικής τους. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο όταν το άτομο που μιλά έχει πραγματικά τις γνώσεις, τις εμπειρίες και την σοφία που παρέχουν αυτό το κύρος, αλλά συμβαίνει ακόμη και όταν κάποιος προσποιείται ότι το διαθέτει και μιλά με το ανάλογο ύφος παίρνοντας την έκφραση του «Τάδε έφη Κύριος». Και αυτός το ίδιο καταφέρνει να εντυπωσιάσει τους ακροατές του με την ιδέα που επιθμεί να τους υποβάλλει. Και τότε το καλό κοπάδι, ήρεμα συγκατανεύει χωρίς αμφισβητήσεις και επιτρέπει στα αισθήματα του να αφυπνιστούν ανάλογα.
Είναι εκπληκτικό, από μία άποψη, να βλέπεις πόσο υπάκουες σε αυτήν την μορφή υποβολής είναι οι μάζες του λαού. Θα επιτρέψουν στις πνευματικές τους καταστάσεις, στα αισθήματα και στις συγκινήσεις τους να αφυπνιστούν από τις εμφατικές δηλώσεις και τους πονηρούς ισχυρισμούς, έτσι όπως τις έχουν σχεδι’ασει από σκοπού άνθρωποι με κύρος ή και αγράμματοι αυτό-απατημένοι φανατικοί, που έτσι επηρρεάζουν και παρασύρουν τον λαό. Αυτές οι αυτό-διορισμένες “αυθεντίες” διατυπώνουν τις ρητορικές δηλώσεις τους και τις γνώμες τους με έναν τόνο απλυτης σιγουριάς και το πλήθος τις θεωρεί απόλυτα αξιόλογες.
Δεν έχετε ακούσει ποτέ να λένε ότι οι λαοί κατά κανόνα είναι “υπάκουα ζώα”; Ε, λοιπόν, ναι είναι, φτάνει να καταφέρετε να τους εντυπωσιάσετε με το κύρος σας. Είναι πολύ πιο εύκολο πλέον στους ανθρώπους να συγκατανεύουν, παρά να αρνούνται να κάνουν κατι. Το βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να λένε «Ναι», παρά «Όχι». Η θέληση τους δεν καλείται συχνά σε δράση από την λογική και την κρίση τους, ενώ βρίσκονται πάρα πολύ συχνά κάτω από τον έλεγχο της αισθηματικής και συγκινησιακής πλευράς τους.
Υπάρχει ένας θεμελιακός νόμος κάτω από αυτήν την φάση της δράσης της υποβολής, και με σκοπό να τον ανακαλύψουμε πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις αρχές της ανθρώπινης φυλής, κι ίσως ακόμη πιο πέρα. Την πρώτη αυτήν εποχή, ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα υπήρχαν φυσικοί ηγέτες, που κυβερνούσαν βασιζόμενοι στην δύναμη του σώματος και του πνεύματος τους. Οι μάζες υπάκουαν σε αυτούς χωρίς καμία αντίρρηση, διότι γνώριζαν από εμπειρία ότι ήταν το καλύτερο για την φυλή, το κοπάδιή το σύνολο, να κυβερνώνται από τα δυνατότερα και τα πιο έξυπνα μέλη τους. Και με αυτόν τον τρόπο, προοδευτικά αυτή η κυρίαρχη ιδέα, της συγκατάβασης και της υπακοής στο κύρος, αναπτύχθηκε και έγινε μόνιμα προσηλωμένη στο φυλετικό πνεύμα, μέχρι και σήμερα. Και μάλιστα είναι τόσο ισχυρή η συγκεκριμένη πεποίθηση, ώστε μόνο τα ισχυρότερα πνεύματα είναι ικανά να απελευθερωθούν από αυτήν.
Αν όντως αυτοί οι ηγέτες και οι αυθεντίες είναι πραγματικά οι πιο “σοφοί” της ανθρώπινης φυλής, τότε αυτή η ανάλυση δεν έχει μεγάλη σημασία, παρόλο που ακόμη και τότε, κάτι τέτοιο μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της ατομικότητας μέσα στις μάζες. Το χειρότερο χαρακτηριστικό όλων όμως είναι πως η πλειοψηφία από αυτές τις αυθεντίες δεν ξέρουν, και το ξέρουν πως δεν ξέρουν, αλλά οι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό! Παρά μόνο αντιλαμβάνονται την εξωτερική εμφάνιση, τους τρόπους, το ύφος κτλ, του σαν κάτι πραγματικό, σαν κατι αληθινό κι εντυπωσιάζονται από τις όλο κύρος δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα αποδέχονται την υποβολή.
Αυτό το γεγονός είναι ευρέως γνωστό στις τάξεις που απυθύνονται στο ευρύ κοινό. Οι «αξιόπιστοι άνθρωποι» υιοθετούν αυτό το ύφος της αυθεντίας, και οι υποβολές τους γίνονται δεκτές από τον λαό. Είναι καλοί ηθοποιοί! Αυτή άλλωστε είναι και η βασική προϋπόθεση των ατόμων που εφαρμόζουν στην πράαξη την υποβολή. Λειτουργούν με την εξής θεωρεία:
“Ο νόμος είναι αυτό που τολμηρά επικυρώνεταικαι ευχάριστα διατηρείται”
Το κλειδί λοιπόν που καθορίζει την μορφή της Υποβολής μέσα από την υπακοή, είναι μια θετική δήλωση ή εντολή, που διατυπώνεται με ένα συγκεκριμένο ύφος και με μια εμφάνιση κύρους. Αυτή η μορφή υποβολής παρατηρείται κυρίως ανάμεσα σε αυτούς που πάντα ήταν εξαρτημένοι από τους άλλους για διαταγές ή οδηγίες και που δε χρησιμοποιούν τις δικές τους διαθέσεις και δυνάμεις στην ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί μοιάζουν να χρειάζονται κάποιον να σκέφτεται για λογαριασμό τους, ακόμη και για το παραμικρό, και είναι άτομο που υποβάλλονται εξαιρετικά μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Υποβολή Μέσα από την Μίμηση
Η συγκεκριμένη μορφή της Πνευματικής Υποβολής είναι η πιο κοινή από όλες τις μορφές. Ο άνθρωπος είναι γενικά ένα μιμητικό ζώο. Πάντα αντιγράφει πράξεις, εμφανίσεις και ιδέες άλλων. Πολύ πιθανό τα χαρακτηριστικά της μίμησης να ανάγονται πίσω στις πρώτες ημέρες της ανθρώπινης φυλής, ή και ακόμη πιο πριν, όταν ζώα και άνθρωποι βρίσκοταν σε άγρια κατάσταση και ήταν εκτεθειμένοι στον μόνιμο κίνδυνο της επίθεσης των εχθρών τους. Τότε μία κίνηση τρόμου από μέρος του ενός, μεταδιδόταν αμέσως και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της φυλής και προοδευτικά το χαρακτηριστικό της ενστικτώδους μίμησης αναπτύχθηκε, ενώ τα ίχνη του εξακολουθούν να εμφανίζονται έντονα ανάμεσα στους ανθρώπους ακόμη και σήμερα.
Μπορούμε να δούμε στοιχεία αυτού του χαρακτηριστικού, όταν π.χ. παρακολουθούμε έναν σχοινοβάτη και το σώμα μας ενστικτωδώς λικνίζεται σε μία κίνηση μίμησης, ή όταν κοιτάζουμε τα πρόσωπα των ηθοποιών στην σκηνή, τότε και τα δικά μας πρόσωπα παίρνουν ανάλογες εκφράσεις. Και έτσι συμβαίνει με όλα γύρω μας και μέσα μας – πάντα η τάση για μίμηση είναι έντονη! Τα παιδιά εκδηλώνουν σε έντονο βαθμό αυτό το χαρακτηριστικό και αποκτούν τον τρόπο συμπεριφοράς εκείνων που βρίσκονται γύρω τους, σε έναν εκπληκτικό βαθμό λεπτομερειών.
Οι άνθρωποι σταθερά δέχονται την υποβολή πνευματικών καταστάσεων, αισθημάτων και συγκινήσεων από τους γύρω τους και τις αναπαράγουν μέσα από τις προσωπικές τους πράξεις. Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι σαν ανθρώπινα πρόβατα που ακολουθούν έναν ηγέτη παντού και σε όλων των ειδών τους δρόμους. Αν το γέρικο κριάρι πηδήξει πάνω από έναν φράχτη, όλα τα άλλα πρόβατα του κοπαδιού θα κάνουν το ίδιο – και θα εξακολουθήσουν να πηδάνε στο ίδιο μέρος και στο ίδιο ύψος, ακόμη και όταν ο φράχτης απομακρυνθεί, μέχρι που να περάσει έτσι όλο το κοπάδι. Σταθερά και μόνιμα κάνουμε πράγματα, απλά επειδή τα κάνουν και οι άλλοι. Σταθερά πιθηκίζουμε τις πράξεις των άλλων. Στους τρόπους, στο ύφος, στις μορφές μας, κλπ. Είμαστε όλοι δουλικοί μιμητές. Αν κάποιος κάνει κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί να γίνεται, το δοκιμάζουμε αμέσως και μάλιστα το βρίσκουμε διασκεδαστικό και το αναπαράγουμε.
Αυτός ο νόμος της μίμησης παίζει έναν σημαντικό ρόλο στα φαινόμενα της Πνευματικής Υποβολής μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Κάποιος κάνει κάτι και αμέσως άλλοι άνθρωποι συλλαμβάνουν την υποβολή και αντιγράφουν αυτόν που το πρωτοέκανε. Αν οι εφημερίδες δημοσιεύσουν την περιγραφή ενός εγκλήματος, πολλά άλλα όμοιου τύπου εγκλήματα θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα. Αν σημειωθεί μία αυτοκτονία, πολλές άλλες θα ακολουθήσουν, υιοθετώντας συνήθως τις ίδιες μεθόδους. Αν σημειωθούν κάποια “τρελά” πράγματα ή ανηθικότητα κάποιου είδους, αμέσως θα υπάρξει κάποια “επιδημία” από παρόμοιες καταστάσεις. Αν οι εφημερίδες γράψουν πολλές λεπτομέρειες για κάποια αρρώστεια, αμέσως ένας αριθμός ατόμων θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα της. Οι αρρώστειες ακολουθούν την “μόδα” από αυτήν άποψη. Τα αισθήματα και οι συγκινήσεις του ενστικτώδους τμήματος του πνεύματος αφυπνίζονται σε μία συμπαθητική δράση μέσα στα πλαίσια της μιμητικής υποβολής και οι φυσικές επιπτώσεις ακολουθούνται αμέσως μετά.
Οι πονηροί άνθρωποι εκμεταλλεύονται αυτήν την τάση του ανθρώπινου πνεύματος και κάνοντας άλλους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για συγκεκριμένα πράγματα, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μόδα και το πλήθος ακολουθεί σαν τα πρόβατα. Βάλτε τους ανθρώπους να μιλήσουν για κάτι και η “μόλυνση” θα εξαπλωθεί μέχρι που όλοι θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για το ίδιο ζήτημα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι λίγο ως πολύ ευάλωτοι σε αυτήν την μορφή υποβολής, ενώ ο βαθμός της υποβολής εξαρτάται από τις συνήθειες της σκέψης, της κρίσης και της δράσης τους.
Τα άτομα όμως που έχουν δικές τους ιδέες, δεν φτάνουν τόσο εύκολα στο σημείο να εντυπωσιάζονται από το κάθε κύμα της λαϊκής μόδας, του ύφους και της σκέψης. Η μέθοδος λοιπόν για την θεραπεία μιας βλαβερής τάσης προς την μιμητική δράση είναι να αρχίσουμε να συγκροτούμε την δική μας ατομικότητα.
Υποβολή Μέσα από Συνειρμούς
Είναι μία ακόμη αρκετά συνηθισμένη μορφή υποβολής, η οποία βασίζεται πάνω σε κεκτημένες εντυπώσεις της ανθρώπινης φυλής, μέσα από τις οποίες ορισμένες λέξεις, πράξεις, τρόποι, τόνοι, εμφανίσεις, κλτ, συνδυάζονται ή ταυτίζονται με ορισμένες πνευματικές καταστάσεις που έχουν προηγουμένως βιωθεί.
Οι πνευματικές καταστάσεις, όπως γνωρίζουμε, παίρνουν μορφή μέσα από την φυσική δράση και έκφραση. Ένας άνθρωπος που νιώθει κάτι κατά έναν ορισμένο τρόπο, είναι ικανός να εκφραστεί με ορισμένες πράξεις και λόγια. Έτσι αυτές οι πράξεις και αυτά τα λόγια γίνονται σύμβολα της πνευματικής κατάστασης που της παράγει, και κατά συνέπεια παράγουν πάνω στο πνεύμα του ανθρώπου που τις βλέπει ή τις ακούει, την πνευματική εικόνα που συνδέεται με την πνευματική κατάσταση. Κι αυτή η πνευματική εικόνα αποτυπώνεται έτσι, ώστε να υποκινήσει μία παρόμοια ή αντίστοιχη κατάσταση στο πνεύμα του προσώπου που βλέπει και ακούει. Έτσι αυτά τα σύμβολα είναι στην πραγματικότητα Πνευματικές Υποβολές, μιας που τείνουν να υποκινήσουν πνευματικές καταστάσεις.
Η κάθε γραπτή, τυπωμένη ή προφορική λέξη ή λέξεις είναι η εξωτερική και φυσική έκφραση κάποιων εσώτερων πνευματικών καταστάσεων του προσώπου που προφέρει ή γράφει αυτές τις λέξεις. Μόνο οι λέξεις από μόνες τους δεν έχουν καμία αξία για την υποβολή. Η αξία των λέξεων εξαρτάται από το νόημα που υπάρχει μέσα τους και που εντυπώνεται από το άτομο που τις χρησιμοποιεί, συνοδεύοντας τις με την κατανόηση του νοήματος τους από το πρόσωπο που τις ακούει ή τις διαβάζει.
Η λέξη “τρόμος” λόγου χάρη ή η λέξη “μυστηριώδης” έχουν ένα καθορισμένο νόημα πάνω στα άτομα που έχουν εξοικειωθεί με αυτές. Φέρουν μέσα τους μία άμεση σχέση με ένα πνευματικό αίσθημα ή συγκίνηση και είναι η φυσική έκφραση τους. Ένα άτομο που δεν έχει ακούσει τις συγκεκριμένες λέξεις ποτέ, δεν τις καταλαβαίνει και συνεπώς δεν υφίσταται καμία υποβολή. Αλλά αν τις πείτε σε ένα άτομο που είναι συνηθισμένο να τις συνδεει και να τις συσχετίζει με ένα συγκεκριμένο αίσθημα, που είχε βιώσει κάποτε, τότε το αίσθημα θα παραχθεί ή θα υποκινηθεί.
Ισχύει το ίδιο και για τα αισθήματα που βιώθηκαν από τους προγόνους. Αφήνουν μία “εγγραφή” πάνω στην υποσυνείδητη νοοτροπία του ατόμου, η οποία μπορεί εύκολα να υποκινηθεί μέσα από την κατάλληλη υποβολή. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με την υποβολή της εξωτερικής εμφάνισης, των τρόπων, του περίγυρου, κλπ. Η κάθε μία από αυτές τις υποβολές εξαρτάται από την δύναμη και την επίπτωση πάνω σε κάποιους συνειρμούς συνήθειας, με κάποιο εσώτερο αίσθημα. Και το αίσθημα αυτό αναπαράγεται ή υποκινείται από το εξωτερικό σύμβολο. Συσχετίζουμε δηλαδή ορισμένα πράγματα, με ορισμένα αισθήματα και όταν τα βλέπουμε, έχουμε την τάση να βιώνουμε το αίσθημα που μας υποδεικνύουν.
Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η τέχνη αυτού που προκαλεί την υποβολή. Παρατηρεί έντονα και ανακαλύπτει ότι ορισμένες λέξεις, τόνοι, τρόποι, εμφανίσεις πράξεις, κινήσεις, κλπ συσχετίζονται μέσα στα πνεύματα των ανθρώπων με ορισμένα αισθήματα και ιδέες. Και έτσι όταν θέλει να παράγει, να αναπαράγει ή να υποκινήσει στους άλλους αυτές τις ιδέες ή τα αισθήματα, απλούστατα αναπαράγει τα συνειρμικά φυσικά σύμβολα, με λέξεις, με τρόπους, με κίνηση ή με εμφάνιση και έτσι δημιουργείται η επίπτωση.
Ολόκληρες χώρες έχουν συχνά αιχμαλωτιστεί με μια έξυπνη φράση που όταν αναλυόταν, δεν σήμαινε απολύτως τίποτα για την λογική, αλλά ήταν απλά μια φράση που μπόρεσε να αφυπνίσει αισθήματα. Ο άνθρωπος, ο πιο κατάλληλος για την χρήση αυτής της μορφής υποβολής είναι εκείνος που έχει λίγο ως πολύ, τις ικανότητες ενός ηθοποιού. Δηλαδή αυτός που έχει την ικανότητα να μεταφέρει «έκφραση» και «αίσθημα» στα λόγια, στις πράξεις και στους τρόπους του.
Ο τρόπος για να προστατευθεί κάποιος από αυτού του είδους την υποβολή είναι να έχει πάνω από ολα την λογική όχι την συναισθηματική φύση του. Εάν νιώσετε έτοιμοι να παρασυρθείτε από κάποιο αισθηματικό ερεθισμόο, σταθεροποιείστε τον εαυτό σας και κάνετε στον εαυτό σας το εξής ερώτημα: “Πρόκειται άραγε για Πνευματική Υποβολή;” Το ερώτημα αυτό έχει την τάση να σας επαναφέρει σε μία κατάσταση ισορροπίας.
Υποβολή Μέσα από την Επανάληψη
Αυτή η μορφή Πνευματικής Υποβολής είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, διότι φέρνει σε λειτουργία μια πολύ γνωστή ψυχολογική αρχή, που έχει τις αντιστοιχίες της στον φυσικό κόσμο:
“Μια σταγόνα νερό, που πέφτει μόνιμα, φθείρει και την πιο σκληρή πέτρα”
Υπάρχουν αρκετές ιστορίες ανθρώπων που έλεγαν το αγαπημένο τους ψέμα τόσες πολλές φορές, ώστε στο τέλος πίστευαν και οι ίδιοι ότι ήταν η αλήθεια. Και εάν ένα άτομο μπορεί να υποβάλλει στον εαυτό του να αποδεχθεί μια επίπλαστη πίστη κατά αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταλάβετε, πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να λειτουργήσει πάνω στους άλλους.
Το μυστικό της λειτουργίας αυτής της μορφής υποβολής βρίσκεται στα φιλοσοφικά γεγονότα της «εξασθενημένης αντίστασης», μέσα από την επανάληψη της «επίθεσης» και μέσα από την «δύναμη της συνήθειας». Την πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία ασυνήθιστη υποβολή, το πνεύμα προβάλλει μία δραστήρια αντίσταση, Αλλά την επόμενη φορά που παρουσιάζεται η υποβολή αυτή, δεν είναι πλέον τόσο ασυνήθιστη και τότε η αντίσταση εμφανίζεται μειωμένη. Και αυτό συνεχίζεται μέχρι που τελικά να μην παρεμβληθεί καμία αντίσταση και η Πνευματική Υποβολή να γίνει αποδεκτή.
Το ψυχολογικό γεγονός που περικλείεται σε αυτήν την μορφή υποβολής, είναι αυτό των εντυπώσεων πάνω στα εγκεφαλικά κύτταρα, που γίνονται όλο και πιο βαθιές μέσα από την επανάληψη. Είναι σαν να βυθίζουμε ένα ζάρι μέσα σε ένα κομμάτι κερί -πάει όλο και πιο βαθιά με την κάθε πίεση. Το πνεύμα είναι πρόθυμο να αποδεχθεί σαν αληθινό κάθε τι, που ανακαλύπτει ότι είναι βαθιά χαραγμένο στα αρχεία του. Έχει πια συνηθίσει να βρίσκει αυτές τις βαθιές εντυπώσεις, που έχουν γίνει ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες της ίδιας της ευφυίας του, της κρίσης και της εμπειρίας του. Και έτσι όταν ανακαλύπτει ότι αυτές οι εντυπώσεις έχουν τοποθετηθεί εκεί από τις επανηλειμμένες υποβολές των άλλων, δεν είναι σε θέση να τις ξεχωρίσει.
Υπάρχει μια σταθερή πάλη για επιβίωση από μέρους των ιδεών ή των πνευματικών εικόνων, που εντυπώνονται επάνω σας. Οι ισχυρές διώχνουν τις αδύναμες. Και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ισχυρότερες είναι αυτές, που είτε έχουν αποτυπωθεί με ένα ζωηρό τρόπο, είτε έχουν εντυπωθεί με την επανάληψη. Την δεύτερη φορά που θα συναντήσετε έναν άνθρωπο, μπορεί να δυσκολευτείτε να τον θυμηθείτε, αλλά την τρίτη φορά το πράγμα θα είναι πολύ πιο εύκολο. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με αυτές τις ιδέες που μας υποβάλλονται. Εξοικειωνόμαστε όλο και πεισσότερο μαζί τους μέσω της επανάληψης, που τελικά παύουν να μας είναι ξένες και συνεπώς πάυουμε να ασχολούμαστε μαζί τους. Η εξοικείωση τρέφει την περιφρόνηση καθώς και την έλλειψη προσοχής.
Αν θελήσετε να κάνετε έναν πνευματικό απολογισμό του εαυτού σας, θα ανακαλύψετε πως συντηρείτε μέσα σας έναν τεράστιο αριθμό αισθημάτων, ιδεών και απόψεων, που τις έχετε οικειοποιηθεί μέσα από αυτόν τον νόμο της επανειλημμένης υποβολής. Έχετε ακούσει να σας επιβεβαιώνουν ορισμένα πράγματα, ξανά και ξανά, μέχρι που να φτάσετε στο σημείο να τα αποδεχθείτε σαν αληθινά γεγονότα., άσχετα αν δεν διαθέτετε έστω και την παραμικρή προσωπική γνώση, για την όποια λογική απόδειξη σχετικά με αυτά. Αυτοί που με πονηριά κινούν τα νήματα και χαλκεύουν την κοινή γνώμη, χρησιμοποιούν αυτόν τον νόμο και σταθερά επαναλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο με διαφορετικά λόγια και ύφος, μέχρι που τελικά η κοινή γνώμη να το αποδεχθεί σαν κάτι αποδεδειγμένο και αναμφισβήτητο. Πάρτε για παράδειγμα τους διαφημιστές και τους πολιτικούς…
Μην ξεγελιόσαστε λοιπόν από αυτήν την λεπτή μορφή υποβολής. Μην φαντάζεστε ότι κάτι που δεν είναι αληθινό, μπορεί να γίνει αληθινό, επειδή επαναλαμβάνεται συχνά. Μην επιτρέψετε στην κρίση σας να πέσει σε ύπνωση μέσα από την ζαλιστική επανάληψη παρόμοιων μοτίβων. Να επαγρυπνείτε -αδιάκοπα να επαγρυπνείτε! Και η κατανόηση του νόμου αυτού της υποβολής θα ρίξει φως σε πολλά πράγματα, που πιθανό να σας έχουν προβληματίσει μέχρι τώρα.
@OWL / 2025
terrapapers.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice