Διαφημίσεις

Παρακάτω παρατίθεται ένα υπέροχο απόσπασμα από το βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο: “Ο Τέταρτος Δρόμος & ο Εσωτερικός Χριστιανισμός – Μία εισαγωγή στις Διδασκαλίες του Γ.Ι. Γκουρτζίεφ”, της Rebecca Nottingham, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταμόρφωση. Διαβάστε το κείμενο και κάντε μας σχόλια από κάτω για να γίνει συζήτηση. Το θέμα είναι πάντα καίριο και επίκαιρο: Η πλειοψηφία του κόσμου (για να μην πούμε η συντριπτική πλειοψηφία και θεωρηθούμε υπερβολικοί) ΚΟΙΜΑΤΑΙ. Τι θα πει αυτό;

Όπως θα το δείτε και στην ανάλυση που ακολουθεί, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μία ασυνείδητη ζωή, μία ασυνείδητη καθημερινότητα και αυτό που λέμε ρουτίνα (και η ρουτίνα οδηγεί πανεύκολα στη μηχανοποίηση της ζωής), στην οποία θέλουμε-δεν-θέλουμε, μας αρέσει-δεν-μας αρέσει, περνάνε άνθρωποι από δίπλα μας κι από μέσα μας, γεγονότα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά συμβαίνουν κάθε μέρα που περνάει, στα οποία οι άνθρωποι είτε δεν δίνουν τη σημασία που έπρεπε, είτε δίνουν υπερβολική σημασία, με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις να κάνουν λάθος ερμηνείες, είτε δεν ζουν τα γεγονότα, δεν συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει, δεν μαθαίνουν από τα βιώματά τους και πόσο μάλλον από τα βιώματα των άλλων, δεν κάθονται να σκεφτούν και να στοχαστούν πάνω στα ίδια τους τα βιώματα και να πουν “αυτό το τούβλο που ήρθε τώρα, γιατί ήρθε; τι θέλει να μου μάθει;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας τρέχουν και δεν φτάνουν όλη την ημέρα για τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους, ο χρόνος είναι μηδαμινός για να σκεφτούν πέρα από το “κουτί”, αλλά ακόμα κι όταν έχουν χρόνο, και πάλι δεν το κάνουν. Βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, περιγράφονται στο βιβλίο “Ο Τέταρτος Δρόμος και ο Εσωτερικός Χριστιανισμός”, καθώς και στη Διδασκαλία του Ελληνοαρμένιου στοχαστή και ιδιόρρυθμου αλλά και μοναδικού πνευματικού δασκάλου, του Γεώργιου Γκουρτζίεφ. Διαβάστε τη Διδασκαλία του και ξεκινήστε να εφαρμόζετε τις ασκήσεις που προτείνει τόσο ο ίδιος, όσο και οι μαθητές του, που έχουν μεγάλη πνευματική, αλλά και ψυχολογική αξία, ειδικά στις μέρες μας!!

“Όλοι γεννιόμαστε με μία φύση που πηγάζει απ την ισχυρότερη ορμή μέσα στον άνθρωπο. Αυτή η ορμή είναι η αυτοσυντήρηση – το πρωταρχικό ένστικτο επιβίωσης. Η ψυχολογική φύση που προκύπτει απ αυτό το απαραίτητο στοιχείο, βασίζεται στην ιδιοτέλεια, η οποία εκδηλώνεται με την επιδίωξη της εξουσίας (δύναμης).

Τα ανθρώπινα όντα πασχίζουν εκ φύσεως για εξουσία πάνω στο περιβάλλον τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση και την ικανοποίησή τους. Θα διαπιστώσετε πως το κίνητρο για σχεδόν όλα όσα κάνετε, μπορεί να ανιχνευθεί σε κάποιο απ αυτά τα στοιχεία. Η ανάπτυξη που είναι δυνατή πέρα απ αυτό το αυτόματο, ιδιοτελές κίνητρο για ζωή, ονομάζεται ψυχολογική εξέλιξη.

Η μοναδική, ουσιαστική φύση του κάθε ατόμου, σε αλληλεπίδραση με το ατομικό του περιβάλλον, δημιουργεί την άπειρη ποικιλία ανθρώπων που υπάρχουν, οι οποίοι έχουν όλοι, παρόλα αυτά, τις ίδιες βασικές ορμές που δημιουργούν τις ίδιες συγκρούσεις μέσα στη ζωή και τα γεγονότα της, καθώς και στην ιστορία.

Ο πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός για αυτή την κατάσταση, θα μπορούσε να είναι: το ζωώδες επίπεδο του Είναι της ανθρωπότητας. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό πεθαίνουν επίσης, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ζεις. Βέβαια υπάρχουν πολλά σε αυτό το επίπεδο Είναι, που βρίσκονται και πιο κάτω από τη συμπεριφορά του ζωώδους επιπέδου, όπως το να σκοτώνεις για ευχαρίστηση, η ωμότητα, η εκδίκηση, η σεξουαλική διαστροφή, οι πόλεμοι και η κακεντρέχεια. Αυτά τα πράγματα ορίζουν τον χαρακτήρα της φύσης των περισσότερων ανθρώπων ως κατώτερων από τη ζωώδη φύση.

Μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με εκείνη του ύπνου. Καθώς κυριαρχείται από την ιδιοτέλεια και έχει μία αυτόματη συμπεριφορά. αποτελεί έναν οργανισμό του ερεθίσματος-ανταπόκρισης που ενεργεί χωρίς ελεύθερη βούληση (θέληση) και χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Ξοδεύει τη ζωή και την ενέργειά του ανταποκρινόμενος σε κάθε μεταβαλλόμενη περίσταση, τόσο σε σχέση με την εξωτερική ζωή, όσο και με τις εσωτερικές του καταστάσεις. Το κάθε γεγονός επιφέρει μια αντίδραση που είναι υποκειμενική και κινητοποιείται από την επιδίωξη ικανοποίησης. Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα εξωτερικά περιστατικά και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες εσωτερικές καταστάσεις δημιουργούν μία ασύνδετη ζωή συνεχόμενων αντιδράσεων. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται “Ύπνος”. Όλα συμβαίνουν αυτόματα και μηχανικά.

Αυτή είναι η κατάσταση της ανθρωπότητας: ΚΟΙΜΑΤΑΙ. Από αυτή την κατάσταση πηγάζει κάθε είδους σύγκρουση, από την αγανάκτηση μέχρι τον θερμοπυρηνικό αφανισμό, όπως και κάθε ωμότητα, κακεντρέχεια, βιαιοπραγία. Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν (τα μόνα) χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου όντος. Μέσα στον καθένα από εμάς, υπάρχει κάτι το αυθεντικό, με σκοπό. Ο Τέταρτος Δρόμος το αποκαλεί “Πραγματικό Εγώ”, και διδάσκει ότι υπάρχει ως μία δυνατή, δηλαδή προσιτή κατάσταση μέσα μας, πάνω από το επίπεδο κοιμισμένης κατάστασης συνειδητότητας.”

*Ο Βασίλης Ρωμανός είναι θεολόγος και εκκολαπτόμενος θρησκειοφιλόσοφος στη θεολογική σχολή του Παν/μίου Αθηνών, και υπεύθυνος των Εκδόσεων Εισέλιξη.
Επισκεφτείτε τον ιστότοπο των Εκδόσεων Εισέλιξη www.eiselixibooks.gr

και επικοινωνήστε με τις Εκδόσεις στο 2103601622



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription
2 σχόλια στο “Ο Ύπνος των Ανθρώπων και ο Μηχανικός Τρόπος Ζωής”
  1. Aρμενος και εγκεφαλικος ? Εγκεφαλικος Αρμενος παντοτε αυτος που ”’ασχολειται”με το χρημα-παραδακι και την λεηλασια απο την εποχη του Τισσαφερνη και του Μασιστα ……

  2. Ο Osho πάντος που συγκαταλέγεται στούς λίγους και μετρημένους στα δάχτυλα φωτισμένους που πέρασαν απο τούτο τον κόσμο , ανέφερε ΤΟΝ
    ” George Ivanovich Gurdjieff ” σε πολλές απο τις ομιλίες του.Τώρα τι λές εσύ ξενοφώντα καλύτερα πιές μια φράπα φάε το κατσικάκι σου τώρα το πάσχα και πέσε κοιμήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek