Διαφημίσεις
Από: Μαρία Πέππα –
Έχετε βιώσει την υπέροχη εμπειρία να μιλήσετε με κάποιον άνθρωπο για ένα σας πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι ένας φίλος, μια φίλη ή μέλος της οικογένειας που απλά σας άκουσε. Δεν σας έδωσε την λύση, δεν σας έδωσε συμβουλές ή δεν σας είπε τι να κάνετε. Απλά σας άκουγε κατά την διάρκεια που μιλούσατε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Νιώσατε πολύ καλύτερα, όχι μόνο επειδή μιλήσατε για αυτό που σας απασχολούσε, νιώσατε πολύ καλύτερα επειδή αισθανθήκατε πως υπήρχε εκεί κάποιος για να σας ακούσει. Συμβαίνει μερικές φορές, η εμπειρία της ομιλίας με κάποιον άνθρωπο που αισθανόμαστε πως μπορεί να μας ακούσει να είναι επουλωτική.
Αυτό που μόλις περιέγραψα αποκαλείται ενεργητική ακρόαση και η ενεργητική ακρόαση συμβαίνει μόνο όταν ακούμε με Νόημα. Ο ακροατής μιλά πολύ λίγο, είναι όμως σε θέση να μεταδώσει στον ομιλητή την συμπάθεια, την αποδοχή και την γνησιότητα αυτών που αισθάνεται. Αυτό σημαίνει πως ο ακροατής διαθέτει ενσυναίσθηση. Μιλά μόνο για να βεβαιωθεί ότι έχει ακούσει ή έχει καταλάβει σωστά το περιεχόμενο της ομιλίας σας.
Οι άνθρωποι αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι είναι άριστοι ακροατές. Αυτή είναι η αίσθηση που διατηρούν για τον εαυτό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως πρόκειται για ψευδαίσθηση. Τουλάχιστον αυτό ανακάλυψα εγώ για τον εαυτό μου πριν μερικά χρόνια. Η δική μου διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και για άλλους ανθρώπους όταν στην συνέχεια άρχισα να παρατηρώ προσεκτικότερα εκείνους με τους οποίους σχετιζόμουν στο οικείο περιβάλλον μου καθώς και εκείνους που έρχονται κοντά μου αναζητώντας βοήθεια και καθοδήγηση για αποτελεσματικότερη επικοινωνία στις σχέσεις τους, μέρος της οποίας αποτελεί και η ενεργητική ακρόαση.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβετε αν διαθέτετε ή όχι το χάρισμα της ενεργητικής ακρόασης. Τα σημεία κλειδιά που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να το διαπιστώσετε και αν το επιθυμείτε να βελτιωθείτε.
Βασικά σημεία κλειδιά σχετικά με την ενεργητική ακρόαση …
Η ακρόαση είναι ενεργητική και εξηγήσαμε πιο πάνω τι ακριβώς σημαίνει.
Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από το να ακούτε και απλά να μην μιλάτε ή να δανείζετε σε κάποιον τα αυτιά σας.
Υπάρχουν λεκτικά και μη λεκτικά στοιχεία στην ακρόαση. Μπορείτε να ακούτε χωρίς να λέτε τίποτα.
Η ακρόαση περιλαμβάνει περισσότερες αισθήσεις, όχι μόνο μία. Δεν αφορά μόνο την ακοή σας, αλλά και την παρατήρηση με τα μάτια σας, την περιοδική ομιλία σας, ίσως και την σωματική επαφή όπως το άγγιγμα για παράδειγμα.
Ενεργητική ακρόαση σημαίνει επίσης πως επικοινωνείτε αυτά που έχετε ακούσει και που καταλάβατε.
Γιατί χρειάζεται να ακροαζόμαστε ενεργητικά …
Η ενεργητική ακρόαση ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλούν περισσότερο για τα προβλήματά τους. Αυτό σας επιτρέπει να κατανοήσετε καλύτερα τις δυσκολίες τους, τον τρόπο που σκέφτονται και που ενεργούν και να τους παρέχετε ουσιαστικότερη βοήθεια.
Η αίσθηση του ομιλητή ότι έχει ακουστεί και κατανοηθεί ενδέχεται να είναι επουλωτική.
Η ενεργητική ακρόαση βοηθά στην σύσφιξη της σχέσης ανάμεσα στον ομιλητή και στον ακροατή.
Η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει …
Την πλήρη συμμετοχή και τον συντονισμό της ύπαρξής μας στον κόσμο και την εμπειρία του άλλου ατόμου.
. Στην ακρόαση των λέξεων αλλά και στην εκφορά των λέξεων
. Στον τόνο της φωνής
. Στις λέξεις που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της εμπειρίας
. Στην γλώσσα του σώματος
. Τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις των χεριών
Περιλαμβάνει την ακρόαση του ανείπωτου ή της σιωπής.
Την ενσυναίσθηση που είναι βασική προϋπόθεση και που ίσως παράξει ένα επουλωτικό ή θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ακροατή.
Tι παρεμποδίζει την ενεργητική ακρόαση …
Η επιλεκτική ακρόαση. Όταν δεν ακούμε το πλήρες μήνυμα όσων λέγονται, αλλά ακούμε μόνο αυτό που θέλουμε να ακούσουμε.
Η αποστασιοποίηση την οποία αντιλαμβανόμαστε όταν το μυαλό μας τρέχει χιλιόμετρα μακριά και δεν έχουμε ακούσει πραγματικά ούτε μια λέξη από ότι έχει ειπωθεί.
Οι προσωπικές αξίες μας. Αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αγνοώντας το πιστεύω του ομιλητή.
Αυτά που συμβαίνουν στην δική μας ζωή και που μπορούν να αλλάξουν την οπτική μας για αυτά που περνάει ο ομιλητής.
Όταν προετοιμάζουμε στον νου μας την απάντηση που θέλουμε να δώσουμε και δεν είμαστε σε θέση να ακούσουμε τον ομιλητή.
Όταν αισθανόμαστε αίσθημα απειλής από αυτό που λέει ο ομιλητής επειδή καθρεφτίζει κάτι από τις δικές μας συνθήκες της ζωής.
Συνεπώς, ενεργητική ακρόαση σημαίνει ότι εστιάζετε με συμπάθεια, αποδοχή και γνησιότητα σε αυτό που ειπώνεται και ΟΧΙ σε αυτό που πρέπει εσείς να πείτε ή να κάνετε …
Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια
www.hypnotherapy4u.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice