Διαφημίσεις

Όταν ήμασταν παιδιά, ο χρόνος ήταν σαν μια αιωνιότητα, αλλά όταν γερνάμε, φαίνεται να κυλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Γιατί;

Με το θέμα ασχολήθηκαν ερευνητές και τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι εντυπωσιακά. Το κυρίαρχο στοιχείο, στο οποίο φαίνεται πως κατέληξαν, είναι τα ερεθίσματα που προσλαμβάνει κάθε άνθρωπος σε διάφορα ηλικιακά στάδια της ζωής του.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η αντίληψη μας, σχετικά με το χρόνο, επιταχύνεται όσο μεγαλώνουμε. Μια από αυτές, είναι η σταδιακή μεταβολή του βιολογικού μας ρολογιού.

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού μας, καθώς γερνάμε, ταιριάζει με την επιβράδυνση των παλμών της καρδιάς μας και της αναπνοής μας. Αντίθετα τα παιδιά έχουν περισσότερους καρδιακούς παλμούς και αναπνοές, σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, κάτι που τα κάνει να αισθάνονται σαν έχει περάσει περισσότερος χρόνος.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το πέρασμα του χρόνου έχει σχέση με τις πολλές πληροφορίες που προσλαμβάνει ο εγκέφαλος. Με πολλά νέα ερεθίσματα, ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τις επεξεργαστεί, δίνοντας την εντύπωση πως ο χρόνος κυλά σε αργή κίνηση.

Αυτό συμβαίνει και σε περίπτωση ατυχήματος, όπου ο χρόνος φαίνεται ατελείωτος, καθώς οι άγνωστες συνθήκες που βιώνουμε, είναι νέες πληροφορίες που λαμβάνει και επεξεργάζεται ο εγκέφαλος.

Στην πραγματικότητα, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις ο εγκέφαλος μας καταγράφει πιο πλούσιες, λεπτομερείς αναμνήσεις, έτσι ώστε αυτό που εμφανίζεται πιο αργά να είναι η ανάμνηση και όχι το ίδιο το γεγονός.

Αλλά πώς αυτό εξηγεί τη συνεχιζόμενη μείωση του αντιληπτού χρόνου καθώς γερνάμε; Η θεωρία λέει ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο εξοικειωμένοι γινόμαστε με το περιβάλλον μας. Δεν παρατηρούμε τις λεπτομέρειες στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας, που είναι μια ρουτίνα.

Για τα παιδιά, όμως, ο κόσμος είναι ένα άγνωστο μέρος, γεμάτο με νέες εμπειρίες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να αφιερώσουν πολύ περισσότερη δύναμη του εγκεφάλου, για να συλλέξουν και να κατανοήσουν όλες τις πληροφορίες.

Έτσι, όσο πιο εξοικειωμένοι γινόμαστε με τις εμπειρίες, ημέρα με την ημέρα της ζωής μας, τόσο πιο γρήγορα ο χρόνος μοιάζει να τρέχει, και γενικά, αυτή η οικειότητα αυξάνει με την ηλικία.

Ο βιοχημικός μηχανισμός πίσω από αυτή τη θεωρία είναι η απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης, από την αντίληψη των νέων ερεθισμάτων. Πέρα από την ηλικία των 20 ετών και προχωρώντας σε μεγάλη ηλικία, τα επίπεδα της ντοπαμίνης πέφτουν, δίνοντας την αίσθηση πως ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα.

Πηγή

apocalypsejohn.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Γιατί ο χρόνος τρέχει όταν γερνάμε;”
  1. ας μιλήσουμε για τον χρόνο ,

    ένα μυστήριο με το χρόνο να προλάβεις να το φτάσεις.
    είτε είσαι μικρός θες να περάσεις το χρόνο γρήγορα και να φτάσεις στο αύριο
    είτε είσαι μεγάλος θες να πάς πίσω στο χρόνο και να φτάσεις στο χτες.

    ποτέ δεν είσαι ευχαριστημένος με το χρόνο.

    αν και υπάρχουν φορές που κάνει ο ίδιος εξαιρέσεις και συμβαδίζει μαζί σου.

    σαν μικρό παιδί , σαν νεαρός , σαν γεράκος στην ζωή παίρνει μορφή και αναλόγως αντικατοπτρίζει τις ζωές μας.
    ξυπνάς μικρός και όταν φτάσει το βράδυ έχεις ήδη γεράσει.
    και συνεχίζεται αδιαλείπτως να συμβαίνει.
    ξυπνάς ένα πρωί και λες , γιατί να τον κυνηγήσεις τον χρόνο να τον φτάσεις αφού την διαδρομή θα την κάνει .
    ας τον αφήσουμε και αυτόν ελεύθερο , αδέσμευτο να κάνει το ταξίδι του.

    τα παιδιά ελεύθερα παίζουν τον χρόνο χωρίς να τον σκέφτονται
    οι νέοι τον χρόνο πιέζουν να βρουν το μέλλον τους
    και οι μεγαλύτεροι βλέπουν το χρόνο τους να λιγοστεύει.

    δεν έχουν προσέξει πως η κάθε ηλικία που βαδίζουν έχει την δική τους ξεχωριστή μαγεία.
    αρκεί να την ζεις στο έπακρο στην ώρα που έρχεται . πίσω ναι μπορείς να πας αλλά δεν μπορείς να το αλλάξεις , παρά να το ζήσεις.
    και εκεί που η ζωή είναι μαύρη την κάνεις και πάλι ηλιόλουστη.
    με όλα αυτά που σε συγκινούν και σε ωθούν να προχωρήσεις σε μονοπάτια που δεν τολμούσες να βαδίσεις.

  2. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΙΟΝΤΩΝ ΧΛΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑΤΡΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ …ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΣΟ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ…Η ΜΟΝΗ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΧΛΩΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑΤΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ ]….Η ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΜΑΖΑ ΤΑ ΑΓΝΟΕΕΙ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ…ΤΡΩΤΕ ΑΦΟΒΑ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ…

    ΥΓ.-1 ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΣΤΡΑΒΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ [ ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ] …ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΑΓΝΟΟΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ…

    ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΥ – ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ – ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ…ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΗ ΠΙΟ ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ…ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ …ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΙΕΣ ΠΟΤΑΜΩΝ [ ΠΟΥ ΠΕΡΙΧΟΥΝ ΑΒΕΣΤΟΛΙΘΟ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙΑ ] ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΛΕΟΝ [ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ] ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ…

    ΥΓ.-2 ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΙΛΛΕΗΝΑΣ ΕΙΧΕ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ ΩΣ ΔΟΝΗΤΗΣ ΜΕ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΙΕΣ ΧΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΥ ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΗΝ ΔΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ…. ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ…ΠΟΥΛΗΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ …ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ [ ΧΗΜΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΛΠ ] ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ…

    ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕΝ… ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΘΕΝ ΔΕ…

    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  3. το ίδιο συμβαίνει και όταν πηγαίνουμε κάπου από άγνωστο δρόμο, είναι πιο μακριά όταν πηγαίνουμε και πιο κοντά όταν γυρνάμε….έχει να κάνει με την παρατήρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek